Vad ska jag äta om jag är blodgrupp B?

Blodgrupp B utvecklades kring länderna runt Himalaya det vill säga Indien och Pakistan. De levde på boskapsskötsel och kosten bestod av kött och mjölkprodukter. Denna grupp spred sig sedan till Sydostasien och i liten del till Europa. Flest B personer finns i Indien, Kina, Japan och Mongoliet. I Europa finns flest Grupp B personer representerade i östra Tyskland och Österrike.

Grupp B kosten är balanserad och hälsosam med ett stort urval av födoämnen och ska äta en blandkost – lite av allt.

Hur utmärker sig blodgrupp B

  • De levde som herdefolk och fick sin mat från husdjur (kött och mjölkprodukter) och från odlingar.
  • Är anpassad för en balanserad blandkost med mjölkprodukter. Den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter.
  • De mår bra av både fisk och kött, men ska undvika kyckling.
  • De har lätt för att få lågt blodsocker eftersom de är extra känsliga för lektiner som orsakar blodsockerfall.

I min rådgivning, möter jag sällan denna blodgrupp. Det beror inte bara på att den är ovanlig utan min reflektion är att Grupp B har en mycket bra ämnesomsättning och har ett starkt immunförsvar som gör att de sällan drabbas av obalanser.

Grupp B är mycket känsliga för blodsockerfall och behöver äta regelbundet och äta rätt.

Blodgrupp B – Kostplan

Det är viktigt att de undviker främst majs, bovete, linser, jordnötter och sesamfrön som har lektiner som ger upphov till trötthet och blodsockerfall. Grupp B ska också undvika vete och fullkornsprodukter som sänker ämnesomsättningen.

Om Grupp B äter efter sin kostplan har de mycket lätt att gå ner i vikt, mycket pga att de inte har några matsmältningsproblem. Det är välgörande för Grupp B att äta kött och det helst vara vilt, lamm och hare. Kyckling och höns innehåller ett lektin som inte passar med blodgruppen för B och ska därför undvikas. Grupp B kan istället välja kalkon som har ett annat lektin och passar bättre med denna blodgrupp.

Grupp B mår bra av nästan all slags fisk men bör undvika skaldjur i alla former. Alla former av kål är bra för denna blodgrupp och de bör äta rikligt av gröna bladgrönsaker. Grupp B ska avstå från oliver, majs och tyvärr tomater… Grupp B kan äta vissa bönor och baljväxter men många innehåller lektiner som stör insulinproduktionen.

Grupp B är den enda blodgrupp som mår bra av mjölkprodukter och kan tillgodogöra sig detta på ett gynnsamt sätt. Allra bäst är mjölprodukter från get och får men även komjölksprodukter är bra vilket gör att Grupp B kan njuta av både ostar, gräddsåser och smör. De ska dock undvika glass och grönmögelost.

Den enda olja som är välgörande för Grupp B är olivolja och bör användas varje dag. Nötter och frön är generellt inte bra för Grupp B eftersom det stör insulinproduktionen.

Grupp B bör inte äta vete och råg pga av lektiner som inte passar med Grupp B. De som är välgörande är havre, hirs, ris och ska undvika allt med bovete och majs.

Det är bara några få frukter som Grupp B ska avstå från. Det beror på att de har ett välbalanserat matsmältningssystem med en fin syra/bas balans.

De bästa alternativen är ananas, banan, melon, papaya och plommon. Grupp B kan med fördel dricka fruktjuicer, gärna med lite linfröolja i. Grupp B mår bra av ingefära, pepparrot, curry och cayenne och bör använda detta rikligt i sin matlagning.

Nu till en glädjande besked – denna blodgrupp mår bra av lakrits och även choklad och detta kan ätas varje dag i liten mängd. Grönt te , örtteer med lakritsrot, ginseng och pepparmynta är mycket bra för Grupp B tillsammans med vatten och juice. De kan även dricka kaffe och måttliga mängder vin och öl.


Födoämnen som inte gynnar personer med blodgrupp B:

Majs hämmar insulinets effektivitet och försämrar ämnesomsättningen, påverkar insulinproduktionen negativt.

Bovete hämmar insulinets effektivitet och försämrar ämnesomsättningen, påverkar insulinproduktionen negativt.

Linser hämmar insulinets effektivitet och försämrar ämnesomsättningen, påverkar insulinproduktionen negativt.

Jordnötter orsakar hypoglykemi (för lågt blodsocker)

Sesamfrön orsakar hypoglykemi (för lågt blodsocker)

Vete sänker ämnesomsättningen och påverkar insulinproduktionen negativt.


Födoämnen som gynnar  personer med blodgrupp B:

Gröna grönsaker bidrar till ökad ämnesomsättning

Kött bidrar till ökad ämnesomsättning

Lever bidrar till ökad ämnesomsättning

Mjölkprodukter bidrar till ökad ämnesomsättning

Lakritste förbättrar insulinproduktionen

Bra kosttillskott för Blodgrupp B

Eftersom B har en fin balans generellt rekommenderar inte några speciella tillskott. Det är ju mycket priviligerat men det är förutsatt att man följer sin kostplan.

Ett magnesiumtilskott kan ibland behövas för denna blodgrupp och detta finns naturligt i gröna grönsaker, kidneybönor och havre som är bra för grupp B.

Eftersom Lakrits är gynnsamt för Grupp B kan ett tillskott på lakritspulver, laktritsrot, lakritste vara bra att använda i måttliga mängder.

Ät rätt för din blodgrupp B

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!