Vad ska jag äta om jag är blodgrupp 0?

Detta är den ursprungliga blodgruppen och härstammar från Afrika men vandrade in i Europa och Asien 30 000 år f kr och är i dag den vanligaste blodgruppen i världen. De tidiga människorna levde av kött och det är här blodgrupp 0 hämtar sin energi i kombination med mycket fysisk aktivitet.

Vad utmärker blodgrupp 0

  • Är den ursprungliga blodgruppen (grottmänniskor)
  • De brukade inte jorden utan levde som jägare och samlare
  • Ämnesomsättningen är inställd på att lagra näring inför svåra tider och dessa personer har därför lätt för att gå upp i vikt.
  • De är känsliga för gluten i sädesprodukter och mjölk och bör därför avstå dessa typer av produkter. Mozzarella, get- och fårost kan gå bra.
  • De har tillräckligt med saltsyra och de kan därför smälta kött bra.
  • Har ett starkt (ibland överaktivt) immunförsvar. Känsliga för magsårsbakterier och har ofta sår i mage och tarmar.
  • Vegetarianer av denna blodgrupp måste tänka på extra proteinintaget eftersom de inte tål mjölk och säd som är naturligt likt på protein.

BLODGRUPP 0 – KOSTPLAN

Min reflektion när jag hjälper grupp 0 att förbättra sin hälsostatus är att rekommendera en proteindiet med så lite kolhydrater som möjligt. Det verkar som att denna blodgrupp hämtar energi från att befinna sig i ett ketostillstånd vilket innebär att protein och fett omvandlas till ketoner som kroppen använder till energi. Grupp 0 har mycket lätt att gå ner i vikt med rätt kostplan och hälsovinsterna blir stora.

Den största anledningen att grupp 0 blir överviktiga är konsumtion av vete och mjölkprodukter som drar ner ämnesomsättningen och påverkar sköldkörteln negativt. Nästan alla jag träffar i mon rådgivning som har sköldkörtelproblem har denna blodgrupp och då rekommenderas Jod som ett tillskott för att förbättra produktionen av sköldkörtelhormoner. Jag har också märkt att om grupp 0 väljer att leva på en vegetarisks kostplan måste detta göras med noggrannhet och se till att manfår i sig rikligt med vegetabiliskt protein. Grupp 0 behöver generellt animaliskt protein för att producera seretonin till hjärnan. Det är stor risk att känna nedstämdhet och bli deprimerad om grupp 0 väljer en vegan eller en vegetarisk kost.

Grönsaker till alla middagar är bra för tarmen och grupp 0 ska äta mycket gröna bladgrönsaker för att få vitamin K. Broccoli, grönkål och spenat är utmärkt för denna blodgrupp men vitkål, brysselkål och blomkål ska undvikas.

Grupp 0 blir energiska av animaliskt protein och har tillräckligt med magsyra att bryta ner t ex kött. Dock rekommenderas att äta kött tillsammans med rikligt av grönsaker och gärna gröna bladgrönsaker. Fisk och skaldjur är också extra bra för denna blodgrupp då det är en naturlig jodkälla samt den viktiga fiskoljan som gynnar tarmfloran. Grupp 0 mår bra av vegetabilisk olja och bör dagligen använda olivolja och linfröolja. Nötter och frön ska ätas med försiktighet (framför allt om man vill gå ner i vikt). En anledning är att denna blodgrupp har svårt att bryta ner nötter och då är nötsmör ett bättre alternativ.

Komjölkprodukter bör inte ingå i dieten för grupp 0 pga att kasein (mjölkproten) inte är välgörande för denna blodgrupp. Grupp 0 bör välja havre och sojaprodukter samt get-och fårprodukter. Ägg rekommenderas i måttliga mängder dvs 1 ägg per dag.

Bönor och linser är ett sämre alternativ för grupp 0 men kan ätas i en liten mängd. Det finns inga spannmålsprodukter som är gynnsamma och därför bör denna blodgrupp avstå eller dra ner på allt bröd, pasta och bakverk. En liten mängd havre eller rågbröd är ok och quinoa och ris kan vara ett bra alternativ istället för pasta och potatis.


Alger är välgörande och innehåller jod som denna blodgrupp behöver. Att använda alger i sin kost genom torkat pulver i smoothies, blötlägga torkade alger och lägga på salladen eller äta som tillbehör till maten är utmärkt. eller Grupp 0 bör vara försiktig med inläggningar med ättika och vinäger pga syran i dessa produkter. Kokosfett och kokosmjölk är inte bra för grupp 0 och bör undvikas.

Många frukter passar denna blodgrupp och ska helst vara alkaliska frukter för att få ner surhetsgraden i tarmen. Grupp 0 ska äta blå/röda bär och frukter som blåbär, fikon, plommon och körsbär (undantag björnbär) men även mango och banan gynnsamt. Apelsin, clementin och mandarin bör undvikas och även kiwi och kokos.

Grönsaksjuice är bättre än fruktjuice för grupp 0. Annan dryck som är gynnsamt för Grupp 0 är pepparmyntste, grönt te och mineralvatten.  Kaffe bör undvikas pga att kaffe producerar magsyra som denna grupp har mycket av. Grupp 0 kan dricka vin i måttliga mängder men inte dagligen och öl bör man avstå ifrån.


Födoämnen som gynnar viktökning:

Vete stör insulinproduktionen och sänker ämnesomsättningen

Mjölkprodukter hämmar omsättningen av näringsämnen samt framkallar insulinreaktioner

Kidneybönor/Linser sänker ämnesomsättningen

Majs stör insulinproduktionen och sänker ämnesomsättningen

Blomkål hämmar produktion av sköldkörtelhormon


Födoämnen som gynnar viktminskning

Kött bidrar till ökad ämnesomsättning

Tång ökar produktionen av sköldkörtelhormon

Fisk och skaldjur ökar produktionen av sköldkörtelhormon

Grönkål, spenat och broccoli bidrar till effektiv matsmältning

 

Bra kosttillskott för Blodgrupp 0

Eftersom Grupp 0 ska undvika mjölkprodukter kan ett tillskott på kalcium vara bra. Kalcium finns naturligt i broccoli och grönkål. Eftersom grupp 0 har en känslig sköldkörtelfunktion bör ett dagligt tillskott på jod ingå i kostplanen och som ett tillskott. Jod finns naturligt i fisk, skaldjur, alger och jodsalt.

När blodgrupp 0 gör en kostomställning och anpassar kosten till en blodgruppsdiet kan ett tillskott på enzymer vara bra under den första tiden för att lättare smälta animaliskt protein.

Personlighet och utseende

Detta är en intensiv blodgrupp som har ett starkt behov av fysisk aktivitet och högintensiv träning. För bästa hälsa bör grupp 0 träna regelbundet och många och långa pass i veckan. Grupp 0 är starka, uthålliga, modiga, optimistiska och har ofta ett starkt självförtroende. Många i denna blodgrupp har ledande egenskaper och har lätt för att fatta beslut och vågar ta risker. Min uppfattning är att grupp 0 är vanligtvis långa och har ett avlångt ansikte.

Ät rätt för din blodgrupp 0

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!