En vara jag aldrig köper hem är faktiskt färdig müsli. Jag tycker antingen att de är för torra och smaklösa och innehåller alltför mycket socker när man börjar granska innehållsförteckningen. En förpackning kan “utstråla” en nyttig produkt men i själva verket gömmer det sig mycket socker, glukossirap, maltodextrin, honung och är  för min smak för mycket torkad frukt ofta. De hälsosamma varianterna som Risenta, Paulun mm har mindre vanligt socker men har en konstig bismak så jag blir alltid besviken när jag öppnar dessa förpackningar.

Att göra egen müsli är väldigt enkelt och en rolig sak att göra hemma antingen själv eller kanske med barnen. Min favorit är att rosta müsli i ugnen så kallad Granola. Det tar 20 minuter och du får en hel skål med den müsli du själv skapar!

Jag brukar använda mig av havregryn men blandar gärna ner en produkt som heter “havrekärnor” som har ett gott tuggmotstånd. Jag lägger havregryn, linfrön, mycket solroskärnor, pumpafrön, olika grovt hackade nötter på en ugnsplåt. Kryddar med lite malen kanel och kardemumma. Sedan blandar jag i hop 1/2 dl vatten med 3 msk rapsolja och 2 msk flytande honung och ringlar över. Kramar i hop allt och sätter in i ugnen i ca 15-20 minuter. Därefter hackar jag ner lite torkad frukt och kokosskivor och förvarar i en glasburk. Ljuvligt gott!

Om jag vill göra en snabbvariant på en müsli rostar jag havrekärnor med frön, nötter, kanel och flytande honung i en torr stekpanna och sedan blandar ner kokos och torkad frukt. Snabbt och enkelt!

Crunchy Granola – 15 portioner

 • 4 dl havregryn
 • 1⁄2 dl linfrön
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl valnötter
 • 1 dl hasselnötter
 • 1 dl mandel
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 msk malen kardemumma
 • 2 msk flytande honung
 • 3 msk naturell olja
 • 3 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut havregryn, mandel, linfrö, sesamfrö, solrosfrö och valnötter på en plåt. Strö på kanel och kardemumma samt ringla över honung. Häll oljan över grynen. Häll på vatten och blanda om ordentligt. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Blanda om så att inte granolan bränns. Ta ut plåten och förvara i en burk.

Hälsningar Ulrika