Förra veckan, när jag var på Gotland hade jag en pensionärförening på besök i ladan. 40 pensionärer som är vana vid 7 sorters kakor, sockerkaka och bullar på traditionellt vis. Jag ville visa dem att man kan baka gott utan socker och vetemjöl och gjorde därför en glutenfri paj som de faktiskt gillade!

Äppelpaj

Äppelpaj i ugn

Jag gör så här, grundreceptet:

Först tar jag 4 ägg och vispar ihop med 3 dl mjöl av någon sort t ex mandelmjöl och kokosmjöl eller om man nu vill använda vetemjöl. Sedan tillsätter jag 2 dl socker och jag väljer att använda Sukrin Gold. Jag häller på 250 g smält smör och blandar i 1 dl solrosfrön, 1 dl havregryn, lite kanel och vaniljpulver. Jag vispar ihop smeten och lägger hälften i en stor pajform och toppar med äppeltärningar. Sedan lägger jag på den andra hälften av smeten och gräddar i ugnen i ca 25 min på 175 grader.

Pensionärföreningen