Vi har knappt hunnit vänja oss vid höst förrän november är slut och julen snart här. Utan att veta hur det gick till är kalendern full av adventsfikor, glöggmingel, Luciafiranden och julbord. Julmyset är härligt, men då festligheterna kan pågå under mer än en månads tid är vi nog många som skulle gynnas av att stanna upp och reflektera över vad vi behöver för att må bra.

Många överger sina hälsosamma matvanor vid jul. För några av oss sker det omedvetet, kanske för att vi översköljs av frestande köperbjudanden, recept och matbilder i sociala medier. Andra av oss väljer medvetet att unna oss att äta onyttigare under en tidsbegränsad period, för att få en stunds respit från vardagens striktare scheman.

Men julen behöver inte innebära att helt ge avkall på det goda, om man bara ser till att välja med förnuft. Ett bra tips är att testa periodisk fasta, som ger utrymme att unna sig det lilla extra.

Här kommer några förslag på hur man kan göra;

1. Testa periodisk fasta
Om du någon gång ska prova periodisk fasta är julen rätt tillfälle, gärna under hela december. Välj till exempel metoden 16:8 som innebär att man fastar i 16 timmar och äter under 8 timmar. Jag brukar rekommendera en normalstor lunch strax efter klockan 12 och middag vid 19. När du utesluter frukostens kalorier finns utrymme för julfika 1–2 gånger i veckan.

2. Fortsätt äta vanlig mat
Byt inte kosthållning bara för att det är jul, utan fortsätt att äta mat som lagats från grunden med bra råvaror. Satsa på mycket grönsaker och proteiner som gör dig mätt. Prioritera sallad, köttbullar, lax, skinka och ägg på julbordet.

3. Ha nolltolerans mot snabba kolhydrater
Skippa helt bröd, pasta, potatis och ris den här perioden, just för att ”ha råd” med någon sötsak då och då. Undvik småätande genom att låta bli att baka eller köpa hem godis och kakor. Försök också att dricka vatten och lightdrycker i stället för alkohol och läsk.