I dag har jag gjort en pizza som var så ljuvlig….Ni måste prova detta recept! Jag har börjat läsa en blogg som jag tycker är inspirerande som heter Wholehearted Eats och det är en tjej som heter Sophie som skriver och plåtar. Hon bakar mest och gör massor med fina, lite sundare kakor och bröd som ser ljuvliga ut.
Denna pizza gör man på butternut som är en slags pumpa som finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Först rostar man pumpan, mixar köttet med lite andra ingredienser och gör en god pizzabotten på purén. Vad man väljer att ha på är upp till var och en men eftersom jag går på detox så ville jag ha den både vego, mjölkfri och med massor av antioxidanter! Prova så får ni se vad god den är, min fotograf Juliana kunde inte sluta äta idag…inte jag heller!
Detoxpizza – 4 portioner – en stor pizza
2 små butternutpumpa
3 dl vatten
1 dl mandelmjöl
1 tsk pizzakrydda
salt
Spenatpesto
75 g bladspenat
½ kruka basilika
1 liten vitlöksklyfta
1 dl cashewnötter eller mandel
½ citron
1 tsk flytande honung
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Topping
Lite färska spenat
½ rödlök
50 g svarta kalamataoliver utan kärna
100 g gula cocktailtomater
100 g röda cocktailtomater
20 g pinjenötter
Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumporna och skär i långa bitar. Ta bort fröhuset. Lägg pumpan med skalet nedåt på en ugnsplåt. Häll på vattenoch ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut plåten och häll av vattnet. Gröp ur pumpaköttet och lägg i en matberedare. Tillsätt mandelmjöl, pizzakrydda och salt. Mixa till en slät puré. Fördela purén på en bakplåtsklädd plåt och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills den har fått en skorpa och är genomstekt. Ta ut plåten och låt svalna.
Gör spenatpeston genom att lägga ner spenat i en matberedare tillsammans med basilika, vitlök, nötter, saften av citronen och honung. Mixa och häll på olja. Smaka av med salt och peppar.
Toppa med spenatblad. Skiva rödlök, oliver och tomater. Lägg på pizzan och strö på lite pinjenötter.