Man skulle kunna tro att livet som kostrådgivare är stillsamt men det stormar faktiskt förvånansvärt ofta i ämnet kost och kostrådgivning. Just nu är området fasta, och då primärt vattenfasta något som diskuteras. Vad och hur vi äter är laddat, och som kostrådgivare kan man bli ifrågasatt, som idag, i radioprogrammet Kaliber, som ifrågasätter att jag i vissa fall rekommenderar just vattenfasta som komplement till lågkolhydratkost i flera av mina kurser. Jag vill därför ta tillfället att berätta hur jag arbetar och resonerar, både generellt men även kring just fasta.

 

Jag har sedan 2004 ägnat mitt jobb åt att inspirera och hjälpa människor som vill förändra sin hälsa och det har jag gjort genom att jag har skrivit drygt 30 hälsokokböcker med olika teman – inom egentligen alla typer av kostmetoder. Anledningen att jag i dag arbetar med olika kostscheman och råd är att ingen människa är den andra lik. Vi har alla en historia och vi har alla olika behov. Behoven kan skilja sig beroende på vilken ålder du befinner dig i, om du är kvinna eller man, om du är frisk eller sjuk, motionerar mycket eller har en stillasittande livsstil.

Det finns alltså inte en kostplan som passar alla! Därför erbjuder arbetar jag med olika metoder där jag skapar recept för att förenkla och inspirera genom så väl böcker och mina onlinekurser. Detta uppskattas mycket av mina kunder men har också blivit ifrågasatt utifrån. ”Vilken metod rekommenderar Ulrika och vad står hon för?” Om man inte förstår varför jag arbetar med flera olika metoder kan man likna det med en PT (personlig tränare). Tänk om hen bara skulle rekommendera en träningsform till alla… det fungerar ju inte. En PT ser vad en kund behöver för träning och lägger upp ett schema för kundens behov.  Det kan variera mellan t ex konditionsträning, gymträning, core eller yoga. Det är precis likadant i mitt jobb – jag rekommenderar och inspirerar med olika kostscheman beroende på kundernas behov!

Basen i min kost är en lågkolhydratkost och jag rekommenderar ofta att man ska kombinera den med någon typ av periodisk fasta för ett  effektivt resultat. Jag är licensierad kostrådgivare med 15 års erfarenhet och jag har genom min erfarenhet skaffat mig en stor kunskap inom näringslära. Genom åren har jag fått möjlighet att hjälpa hundratusentals människor att hitta en hälsosam livsstil som håller i längden. Det är jag stolt över.

Det är en stor skillnad att vara kostrådgivare nu jämfört när jag släppte min första bok, 2006 om GI metoden. Då var GI ifrågasatt men i dag är GI metoden vetenskapligt bevisat. LCHF är en godkänt metod att använda i behandling mot övervikt och inom området fasta görs det många studier, b la av Läkare Kerstin Brismar som leder flera studier men än så länge är det inte vetenskapligt. Dock är det bara en tidsfråga om du skulle fråga mig..

Hur man gör sina val är upp till var och en. Antingen väljer man en vetenskaplig bevisad kostplan som GI metoden eller går efter Livsmedelsverket rekommendationer. Fungerar det och man får det resultat man önskar är det toppen! Men fungerar det inte för dig så vill jag påstå att det inte är farligt att prova en annan metod, även fast den inte är vetenskapligt bevisad. Det viktigaste här är att  alla människor måste själva känna efter vilken kost de mår bra av! 

Jag har själv varit överviktig och är oerhört glad att jag vågade prova lågkolhydratkost. Det är snart 20 år sedan jag gick ner 30 kg i vikt. Då var det ovanligt och annorlunda att dra ner på kolhydrater och metoden var mycket ifrågasatt! Sedan dess har jag ägnat all min arbetstid åt att lära mig mer om ämnet och även fördjupat mig i andra kostråd. Jag har provat själv, utvärderat och analyserat. Den kunskapen jag har i dag kommer från år av lärdomar jag har fått från att dels själv provat och experimenterat men även från att ha jobbat med så många kunder. Jag kommer att fortsätta att lära fördjupa mig i olika metoder och jag ser fram emot att fler metoder och dieter kommer att få en vetenskaplig tyngd i framtiden. Till dess provar jag mig fram, lyssnar på min kropp och utvärderar resultat. Jag gläds åt att så många fler tänker som jag och vågar prova.

Ulrika medverkar i P1 och pratar om vattenfasta

Jag avlutar detta blogginlägg med att skriva några rader om vattenfasta. Jag har alltså blivit intervjuad av radioprogrammet Kaliber. I likhet med många mediers typiska retorik – där man behöver måla saker svart eller vitt  – har man lyft mina ord om 4-dagars vattenfasta ur sitt sammanhang för att ge lyssnarna intrycket att jag sprider felaktig och farlig information. Det är inte första gången det sker och det händer många med mig. Likväl är det beklagligt och upprörande – och man kan verkligen fråga sig vem som vilseleder vem?

Har du som läser detta eller kanske har köpt några av mina produkter frågor så är du givetvis varmt välkommen att kontakta mig. Jag berättar gärna mer om du har några specifika frågor inom ämnet. Maila mig på ulrika@ulrikadavidsson.se

Hälsningar Ulrika Davidsson

Lic. Kostrådgivare och kokboksförfattare