Vad beträffar fasta så har man på senare år kommit fram till att hälsofördelarna med att fasta är fler än den tidigare rädsla vi haft för hunger. Detta utmanar nu mer och mer de tre traditionella måltiderna med två tillhörande mellanmål som vi tidigare tyckt varit så viktiga.

Fastande, oavsett om det är några timmar om dagen, några dagar, en vecka eller en längre period handlar det inte bara om viktminskning, eller nödvändigtvis inte om viktminskning alls, utan om potentiellt förebyggande av stora sjukdomar som diabetes och cancer.

Fasta ökar fettförbränning, speciellt den farliga typen som hänger sig fast vid våra magar och som har kopplats till ökad risk för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, vissa cancerformer och Alzheimers. Det har också förknippats med förbättrat blodtryck och insulinkänslighet, bättre tarmhälsa, lägre kolesterol och ökad kognitiv funktion samt stöd till en viktig reparationsprocess i kroppen som kallas autofagi, vilket bara händer när man är i fasta-tillstånd.

Man kan tänka på autofagi som en “time-out” eller “reparationsläge” som gör det möjligt för kroppen att bli av med en uppbyggnad av cellulärt skräp, där för mycket av detta kan öka risken för åldersrelaterade sjukdomar som artrit och typ 2 diabetes.

Skiftet från att förbränna glukos (kolhydrater) till ketoner (fett) som uppstår på en ketodiet efterliknar det som förekommer naturligt i fastat tillstånd – och detta ökar autofagi i sig. Att fasta är dock inte för alla, gravida kvinnor och barn bör undvika det liksom ni som lider av binjuretrötthet eller ätstörningar. De som har medicinska problem bör söka råd först.

Här kommer ett tydliggörande av de fasta-metoder vi använder oss av i mina kickstart kurser.

5: 2- dieten​: också kallad The Fast Diet, är den mest kända av de fasta metoder som berömdes av Dr Michael Mosley. Bestående av fem dagar av regelbundet ätande och två “snabba” dagar på 800 kalorier, har det varit förknippat med förbättrad DNA-reparation och hjärnfunktion samt en ökning av fettförlust, vilket visades i en studie från Manchester University 2011. Dr Mosley tappade 20 kg på 12 veckor och såg sitt blodsocker och kolesterolnivåer återvände till det normala efter att tidigare ha varit diabetiker och lidit av högt kolesterol.

Michael Mosley och 5:2 blev populär genom en väldigt bra dokumentär om fasta som visades på Vetenskapens Värld i SVT. 5:2 vann därefter “Bästa Dieten” när SVT testade olika deltagare på bla. Tallriksmodellen, fasta & LCHF. Ni kan se den här, både intressant och sevärd!

16:8​ : Denna plan består av 16 timmars fasta och ett 8 timmars ätfönster vilket förekommer i nästan alla mina kurser och är relativt enkel att börja med om man vill introducera fasta i sin livsstil. Du äter under 8 sammanhängande timmar på dagen och fastar sedan i 16 timmar från när du åt din sista måltid på kvällen tills dagen därpå. Så, om din sista måltid är kl 20 på kvällen betyder det alltså att du från att du går och lägger dig fastar fram till kl 12 dagen därpå och börjar din första måltid med lunch. Främst ser man på detta som ett sätt för kroppen att lära sig att känna igen hungerkänslor, eftersom vi ofta äter för att vi är sugna, inte för att vi är hungriga. Denna typ av fasta ger din kropp en chans att smälta maten i tarmen från dagen innan och ökar dessutom tillväxthormonerna i kroppen vilket leder till ökad fettförbränning och ökad muskelmassa. Ta del av detta koncept bl.a i vår nya kundfavorit Kickstart Basic: https://ulrikaskickstart.se/kurser/kickstart-basic/

8 veckor:​ också kallad Blodsocker dieten. Skapad av Dr Michael Mosley, och har utformats specifikt för att förhindra och vända diabetes typ 2 och innebär att man äter tre små måltider på totalt 800 kalorier under åtta veckor. Du tar del utan denna dieten genom mina kurser med “800 kalorier

Vattenfasta​: Alla kan inte göra en längre fasta, framförallt ska man göra det under coachning av en påläst och kunnig kostrådgivare samt gärna en läkare inblandad som kan ta prover under denna period, beroende på din hälsostatus. Vikten av vägledning och expertis – detta är viktigt!

Vattenfasta är inte till för att gå ner i vikt men du bör ha 5-10 kg övervikt om du ska fasta 7 dagar. Anledningen är att du tappar mycket vätska och fett% i kroppen. Efter 4 dagar börjar kroppen använda det lagrade fettlagret och omvandlar fett till ketoner. Jag har jobbat med fasta under många år och ser fantastiska resultat på människors hälsa när man inför perioder i sin vardag där man äter mindre eller är helt fastande. Läs mer och ta del av kursinformationen här