Tillbaka till menyerna

Vecka 2

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 1067 Kcal

    • Frukost - 159 Kcal

      Ulrikas Hälsobank

      Yoghurt med frukt

    • Lunch - 421 Kcal

      Lax med fetaost och ajvar

    • Middag - 488 Kcal

      Grekisk snabbkyckling

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 580 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 267 Kcal

      Kycklingsoppa med rotfrukter

    • Middag - 307 Kcal

      Torskrygg med basilikasmör och rotfruktsgratäng

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1435 Kcal

    • Frukost - 224 Kcal

      Havregynsgröt

    • Lunch - 714 Kcal

      Asiatisk råkostsallad

    • Middag - 497 Kcal

      Köttfärssås med ajvar relish och bönpasta

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 634 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 262 Kcal

      Broccolisoppa med halloumi

    • Middag - 366 Kcal

      Lax med parmesan

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1591 Kcal

    • Frukost - 379 Kcal

      Chiafrögröt med apelsin och ananas

    • Lunch - 571 Kcal

      Pokébowl med kräftstjärtar

    • Middag - 552 Kcal

      Kycklingburgare med Mango Chutneysås

    • Mellanmål

    • Dessert - 89 Kcal

      Fruktsallad

  • Lördag - 2440 Kcal

    • Frukost - 474 Kcal

      Äggröra med stekt tomat och korv

    • Lunch - 482 Kcal

      Hamburgare

    • Middag - 851 Kcal

      Entrecote med kantarellsås och rostade rotfrukter

    • Mellanmål

    • Dessert - 633 Kcal

      Bär med vit chokladcréme

  • Söndag - 642 Kcal

    • Frukost - 86 Kcal

      Yoghurt med bär

    • Lunch

    • Middag - 556 Kcal

      Lax med chèvre och fikon

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 65 gram

Fett: 68.8 gram

Protein: 71.4 gram

Energi: 1198.3 kcal

  • Måndag frukost 159 Kcal

    Ulrikas Hälsobank

    Yoghurt med frukt

    En riktigt härlig fruktsallad serveras med yoghurt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 159 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 dl sojayoghurt
    • 1 st nektarin
    • 8 st färsk jordgubbe
    • 1 st grön kiwi
    • 1 dl blåbär

    Gör så här

    1. Skiva frukterna i lagom stora bitar
    2. Häll upp yoghurten i en skål och håll över frukten
    3. Servera

     

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 dl sojayoghurt
    • 1 st nektarin
    • 8 st färsk jordgubbe
    • 1 st grön kiwi
    • 1 dl blåbär

    Måndag lunch 421 Kcal

    Lax med fetaost och ajvar

    Lax kan varieras på så många olika sätt – gör flera varianter och lägg i frysen! Variera med olika rotfrukter – passar till de flesta maträtter och är gott att värma dagen efter - sök på Rostade rotfrukter i Ulrikas Hälsobank för att se ett recept på gott tillbehör till laxen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 421 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 600 g laxfilé
    • 4 msk ajvar relish
    • 150 g fetaost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk solrosfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 – 200 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
    • Fördela vald fyllning i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar.
    • Strö över topping. Ugnsstek fisken i cirka 20 minuter.
    • Servera med en sallad eller ugnsrostade rotfrukter.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 600 g laxfilé
    • 4 msk ajvar relish
    • 150 g fetaost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk solrosfrön

    Måndag middag 488 Kcal

    Grekisk snabbkyckling

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 46 gram

    Energi: 488 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 75 g halloumi
    • 1 msk olivolja
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g frysta grönsaker
    • 0.5 dl grädde
    • 3 tsk kycklingfond

    Gör så här

    • Skiva halloumin och stek skivorna gyllenbruna i olivolja.
    • Lägg dem på tallrikar.
    • Bryn kycklingen tills den blir gyllenbrun.
    • Strö på salt och peppar.
    • Lägg i de frysta grönsakerna i pannan och tillsätt grädde och kycklingfond.
    • Låt allt koka ihop och smaka av med salt och peppar.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 75 g halloumi
    • 1 msk olivolja
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g frysta grönsaker
    • 0.5 dl grädde
    • 3 tsk kycklingfond
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 267 Kcal

    Kycklingsoppa med rotfrukter

    En kycklingsoppa med mycket smak som går utmärkt att frysa in!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 267 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st palsternacka
    • 250 g kålrot
    • 1 st morot
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.75 msk curry
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 5 st katrinplommon
    • 2 msk tomatpuré
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 7 dl vatten
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök.
    • Skala rotfrukterna och skär i tärningar.
    • Skär kycklingen i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en kastrull med olja och lägg ner kyckling, lök och vitlök. Tillsätt kryddor, plommon, tomatketjup, hönsbuljong och vatten.
    • Låt koka upp och sänk värmen.
    • Sätt på ett lock och låta sjuda 10 minuter.
    • Servera soppan i djupa tallrikar och strö på lite färsk timjan.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st palsternacka
    • 250 g kålrot
    • 1 st morot
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.75 msk curry
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 5 st katrinplommon
    • 2 msk tomatpuré
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 7 dl vatten
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Tisdag middag 307 Kcal

    Torskrygg med basilikasmör och rotfruktsgratäng

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, Rotfruktsgratäng med fetaost. Receptet hittar du genom att söka på Rotfruktsgratäng med fetaost i hälsobanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 307 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 100 g körsbärstomater
    Basilikasmör
    • 100 g smör
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 0.5 st citron
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör basilikasmöret genom att blanda smör med basilika som ska finhackas, citronskal, vitlök, salt och peppar. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Ställ kallt.
    • Lägg torskryggsfiléerna på en ugnsplåt och strö på salt och peppar.
    • Ställ in i ugnen samtidigt som gratängen i 15 minuter.
    • Skiva basilikasmöret och lägg på fisken. Servera med gratäng och tomater.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 100 g körsbärstomater
    Basilikasmör
    • 100 g smör
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 0.5 st citron
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
  • Onsdag frukost 224 Kcal

    Havregynsgröt

    Bästa starten på dagen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 38 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 224 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Ingredienser
    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 st äpple
    • 0.5 tsk salt
    • 1 dl havredryck

    Gör så här

    1. Koka upp havregrynen med havredrycken
    2. rör i salt och kanel
    3. riv äpplet över gröten
    4. servera

    Ingredienser

    1 portioner

    Ingredienser
    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 st äpple
    • 0.5 tsk salt
    • 1 dl havredryck

    Onsdag lunch 714 Kcal

    Asiatisk råkostsallad

    För dig som gillar de asiatiska smakerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 57 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 714 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 dl vitkål
    • 1.5 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st morot
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 50 g sockerärtor
    • 0.25 kruka färsk koriander
    Marinad
    • 1 msk sesamfrön
    • 1 tsk riven ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk soja
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk sweet chilisås
    • 0.5 st lime
    Dekoration
    • 0.5 st lime
    • 1 msk koriander
    • 0.5 dl saltade jordnötter

    Gör så här

    • Hacka morot, mango, avokado och sockerärtor och lägg i en skål.
    • Tillsätt strimlad vitkål, rödkål och koriander.
    • Blanda allt till marinaden och lägg i skålen.
    • Blanda runt och lägg upp i en skål.
    • Toppen med limeklyftor, färsk koriander och hackade jordnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 dl vitkål
    • 1.5 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st morot
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 50 g sockerärtor
    • 0.25 kruka färsk koriander
    Marinad
    • 1 msk sesamfrön
    • 1 tsk riven ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk soja
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk sweet chilisås
    • 0.5 st lime
    Dekoration
    • 0.5 st lime
    • 1 msk koriander
    • 0.5 dl saltade jordnötter

    Onsdag middag 497 Kcal

    Köttfärssås med ajvar relish och bönpasta

    En klassik rätt för hela familjen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 50 gram

    Energi: 497 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 250 g nötfärs
    • 1 msk olivolja
    • 6.67 msk ajvar relish
    • 1 tsk örtkrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 dl vatten
    • 100 g bönpasta
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 1 st gul paprika

    Gör så här

    • Skala och finhacka gul lök och vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn nötfärs tillsammans med lök och vitlök.
    • Tillsätt ajvar relish, örtkrydda, salt och peppar.
    • Häll på vatten och låt sjuda på låg värme i ca 30 minuter.
    • Koka bönpastan enligt anvisningen på paketet i en stor kastrull.
    • Lägg upp pasta och köttfärssås på ett serveringsfat och dekorera med färsk basilika.
    • Skär paprikan i små bitar och toppa med.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 250 g nötfärs
    • 1 msk olivolja
    • 6.67 msk ajvar relish
    • 1 tsk örtkrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 dl vatten
    • 100 g bönpasta
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 1 st gul paprika
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 262 Kcal

    Broccolisoppa med halloumi

    Gör en klassisk broccolisoppa och toppa med citronmarinerade buketter och halloumi så har soppan fått en ny dimension!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 262 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Gör så här

    • Skala och strimla vitlök och lök. Skär broccolin i mindre bitar. Hetta upp olja och bryn lök, vitlök och broccoli några minuter.
    • Tillsätt vatten, smula ner buljongtärning och låt koka i 10 minuter.
    • Skär broccolin till toppingen i små buketter. Lägg i en skål och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.
    • Skär halloumin i kuber. Hetta upp en stekpanna och bryn osten i några minuter.
    • Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
    • Fördela i skål och toppa med halloumi och broccolin.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Torsdag middag 366 Kcal

    Lax med parmesan

    Lax kan varieras på så många olika sätt – gör flera varianter och lägg i frysen! Variera med olika rotfrukter – passar till de flesta maträtter och är gott att värma dagen efter - sök på Rostade rotfrukter i Ulrikas Hälsobank för att se ett recept på gott tillbehör till laxen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 366 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 90 g soltorkade tomater i olja
    • 3 msk riven parmesanost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk pinjenötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 – 200 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
    • Fördela soltorkade tomater och den rivna parmesanosten i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. Strö över pinjenötter.
    • Ugnsstek fisken i cirka 20 minuter. Servera med en sallad eller ugnsrostade rotfrukter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 90 g soltorkade tomater i olja
    • 3 msk riven parmesanost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk pinjenötter
  • Fredag frukost 379 Kcal

    Chiafrögröt med apelsin och ananas

    Förbered din gröt kvällen innan och njut nästa morgon av en chiagröt med skivad apelsin och ananas!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 49 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 379 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl mandelmjölk
    • 0.5 tsk vaniljpulver
    • 1 st apelsin
    • 0.2 st ananas
    • 0.5 st granatäpple
    Dekoration
    • 0.5 st myntakvist
    • 0.25 st apelsin

    Gör så här

    • Blanda chiafrön och mjölk i en skål. Rör ner lite vaniljpulver och låt stå 30 min eller under natten i kylen. Späd med mer mjölk om det behövs.
    • Skär bort skalet på apelsinen med en vass kniv och skär ut fina filéer och blanda ner i gröten tillsammans med ananas.
    • Häll upp i en skål eller glas och toppa med granat- äpple, myntakvist och apelsinskiva.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl mandelmjölk
    • 0.5 tsk vaniljpulver
    • 1 st apelsin
    • 0.2 st ananas
    • 0.5 st granatäpple
    Dekoration
    • 0.5 st myntakvist
    • 0.25 st apelsin

    Fredag lunch 571 Kcal

    Pokébowl med kräftstjärtar

    En fräsch pokébowl med mycket smak och krispighet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 42 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 571 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st blomkål
    • 5 msk koriander
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 dl isbergssallad
    • 50 g sockerärtor
    • 0.5 st mango
    • 1 st salladslök
    • 50 g sojabönor
    • 200 g kräftstjärtar
    • 3.5 msk majonnäs
    • 1 msk stark chilisås

    Gör så här

    • Riv blomkålen på ett rivjärn eller mixa i en matberedare till ett ris.
    • Lägg i en skål och blanda ner koriander, limesaft, salt och peppar.
    • Lägg strimlad sallad i botten på 2 djupa skålar.
    • Fördela riset över.
    • Skiva sockerärtor och skär mango i bitar.
    • Lägg på salladen tillsammans med salladslök, sojabönor och kräftstjärtar.
    • Toppa med chilimajonnäs och dekorera med limeklyfta och färsk koriander.
    • Dekoration: Limeklyfta och färsk koriander

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st blomkål
    • 5 msk koriander
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 dl isbergssallad
    • 50 g sockerärtor
    • 0.5 st mango
    • 1 st salladslök
    • 50 g sojabönor
    • 200 g kräftstjärtar
    • 3.5 msk majonnäs
    • 1 msk stark chilisås

    Fredag middag 552 Kcal

    Kycklingburgare med Mango Chutneysås

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 31 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 552 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 st salladslök
    • 0.5 st gul chili
    • 250 g kycklingfärs
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 skivor västerbottenost
    Mango Chutneysås
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk mango chutney
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk purjolök
    • 2 msk rostade saltade mandlar
    • 0.5 st lime
    • 3 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Gör först såsen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
    • Skala vitlöken.
    • Hacka vitlök, salladslök och chili fint och lägg i en skål.
    • Blanda ner färs, saften av ½ lime, salt och peppar.
    • Forma till burgare och stek i olja några minuter per sida eller lägg på grillen.
    • Lägg på en ostskiva på burgaren.
    • Servera burgarna på stora salladsblad med skivad mango och avokado.
    • Toppa med sås, strimlad purjolök, hackade rostade och saltade mandlar.
    • Dela limen och dekorera varje tallrik med tillsammans med en persiljekvist.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 st salladslök
    • 0.5 st gul chili
    • 250 g kycklingfärs
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 skivor västerbottenost
    Mango Chutneysås
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk mango chutney
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk purjolök
    • 2 msk rostade saltade mandlar
    • 0.5 st lime
    • 3 kvist färsk persilja

    Fredag dessert 89 Kcal

    Fruktsallad

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 89 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st mango
    • 6 st färsk jordgubbe
    • 1 st kiwi
    • 0.5 dl blåbär
    • 0.1 kruka citronmeliss

    Gör så här

    • Skär alla frukter i mindre bitar och lägg i glasskålar.
    • Dekorera med citronmeliss.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st mango
    • 6 st färsk jordgubbe
    • 1 st kiwi
    • 0.5 dl blåbär
    • 0.1 kruka citronmeliss
  • Lördag frukost 474 Kcal

    Äggröra med stekt tomat och korv

    En engelsk klassiker som funkar även som lunch!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 474 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 2 styck tomat
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g korv med hög kötthalt
    • 0.5 st rödlök

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
    • Koka upp vatten i en kastrull och ställ en annan kastrull över så att det blir ett vattenbad. Lägg ner en klick smör och låt smälta.
    • Häll ner äggröran och rör om med en trägaffel tills äggröran är mjuk och krämig.
    • Stek under tiden skivade tomater i lite olivolja och bryn korv och rödlök runtom i några minuter. Servera med äggröran.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 2 styck tomat
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g korv med hög kötthalt
    • 0.5 st rödlök

    Lördag lunch 482 Kcal

    Hamburgare

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 482 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 175 g nötfärs
    • 1 krm grillkrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 g smör
    • 20 g bacon
    • 3 st lökring
    • 1 st skiva ost
    • 2 st salladsblad
    Tillbehör
    • 1 msk hamburgerdressing

    Gör så här

    • Lägg färsen i en skål och blanda ner grillkrydda, salt och peppar.
    • Forma till biffar och stek i stekpanna med lite smör, ca 10 minuter.
    • Lägg ner skivor av bacon och lökringar och stek några minuter.
    • Lägg på en ostskiva på hamburgaren.
    • Fördela salladsblad på en stor tallrik.
    • Lägg en hamburgare på varje salladsblad.
    • Lägg på bacon och lök.
    • Skiva tomaten och lägg på hamburgarna.
    • Servera med en färdig dressing.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 175 g nötfärs
    • 1 krm grillkrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 g smör
    • 20 g bacon
    • 3 st lökring
    • 1 st skiva ost
    • 2 st salladsblad
    Tillbehör
    • 1 msk hamburgerdressing

    Lördag middag 851 Kcal

    Entrecote med kantarellsås och rostade rotfrukter

    En god köttbit med gräddig kantarellsås och ungsrostade rotfrukter, en riktig höstfavorit!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 31 gram

    Fett: 63 gram

    Protein: 44 gram

    Energi: 851 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Entrecote
    • 350 g entrecote
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk smör
    Kantarellsås
    • 300 g kantareller
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1.5 dl grädde
    • 0.5 dl mjölk
    • 0.5 msk kalvfond
    Rostade rotfrukter
    • 2 st morot
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 0 msk färsk timjan

    Gör så här

    Rostade rotfrukter

    • Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Skala och skiva löken.
    • Lägg alltsammans på en plåt och ringla över olivolja. Krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.

    Kantarellsås

    • Skär kantareller i lagom stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller runt om i några minuter. Tillsätt lök och vitlök och bryn ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde och kalvfond och låt koka ihop. Späd med lite mjölk och smaka av med salt och peppar.

    Entrecote

    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn entrecote några minuter per sida. Krydda med salt och peppar. Servera köttet med kantarellsåsen och rostade rotfrukter. Toppa med lite färsk timjan.

    Ingredienser

    2 portioner

    Entrecote
    • 350 g entrecote
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk smör
    Kantarellsås
    • 300 g kantareller
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1.5 dl grädde
    • 0.5 dl mjölk
    • 0.5 msk kalvfond
    Rostade rotfrukter
    • 2 st morot
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 0 msk färsk timjan

    Lördag dessert 633 Kcal

    Bär med vit chokladcréme

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 39 gram

    Fett: 49 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 633 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g jordgubbar (färska)
    • 100 g färska blåbär
    • 1 st Frukt & Nötbar (Kung Markatta)
    Vit chokladcréme
    • 50 g philadelphiaost
    • 50 g vit choklad
    • 1 msk sukrin melis
    • 1 dl vispad grädde
    • 0.2 tsk vaniljpulver

    Gör så här

    • Gör chokladcrémen genom att vispa ihop ost, vit choklad, sukrin melis och vaniljpulver i en skål. Blanda ner grädde och lägg i en skål.
    • Toppa med färska bär. Hacka en nöt och chokladbar och strö över.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g jordgubbar (färska)
    • 100 g färska blåbär
    • 1 st Frukt & Nötbar (Kung Markatta)
    Vit chokladcréme
    • 50 g philadelphiaost
    • 50 g vit choklad
    • 1 msk sukrin melis
    • 1 dl vispad grädde
    • 0.2 tsk vaniljpulver
  • Söndag frukost 86 Kcal

    Yoghurt med bär

    Snabbt, enkelt och gott!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 86 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Yoghurt med bär
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl hallon

    Gör så här

    • Häll upp 1 dl yoghurt i en skål och strössla över ca 1 dl bär.
    • I receptet har vi skrivit hallon men det går utmärkt att byta ut mot de bär du har hemma, tex blåbär, jordgubbar, smultron eller liknande.

    Ingredienser

    1 portioner

    Yoghurt med bär
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl hallon

    Söndag middag 556 Kcal

    Lax med chèvre och fikon

    Lax kan varieras på så många olika sätt – gör flera varianter och lägg i frysen! Variera med olika rotfrukter – passar till de flesta maträtter och är gott att värma dagen efter - sök på Rostade rotfrukter i Ulrikas Hälsobank för att se ett recept på gott tillbehör till laxen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 556 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 150 g chevre
    • 8 st torkade fikon
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 – 200 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
    • Hacka de torkade fikonen och smula chèvre.
    • Lägg in fyllningen i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. Strö över valnötter.
    • Ugnsstek fisken i cirka 20 minuter. Servera med en sallad eller ugnsrostade rotfrukter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 150 g chevre
    • 8 st torkade fikon
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk valnötter
Mejeri
  • 2 dl sojayoghurt
  • 150 g fetaost
  • 150 g halloumi
  • 4 dl grädde
  • 107.5 g smör
  • 1 dl havredryck
  • 3 msk riven parmesanost
  • 1.5 dl mandelmjölk
  • skivor västerbottenost
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 1 st skiva ost
  • 0.5 dl mjölk
  • 50 g philadelphiaost
  • 1 dl vispad grädde
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 150 g chevre
Frukt/grönt
  • 1 st nektarin
  • 14 st färsk jordgubbe
  • 1 st grön kiwi
  • 1.5 dl blåbär
  • 3 st gul lök
  • 5 klyfta vitlök
  • 2 st palsternacka
  • 250 g kålrot
  • 3.5 st morot
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 st citron
  • 0.5 st äpple
  • 1 dl vitkål
  • 1.5 dl strimlad rödkål
  • 2 st mango
  • 1 st avokado
  • 100 g sockerärtor
  • 1 tsk riven ingefära
  • 2.5 st lime
  • 1 st gul paprika
  • 1 st broccolistånd
  • 100 g broccoli
  • 1.25 st apelsin
  • 0.2 st ananas
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st blomkål
  • 2 dl isbergssallad
  • 2 st salladslök
  • 0.5 st gul chili
  • 4 st salladsblad
  • 2 msk purjolök
  • 1 st kiwi
  • 2 styck tomat
  • 1 st rödlök
  • 3 st lökring
  • 300 g kantareller
  • 300 g jordgubbar (färska)
  • 100 g färska blåbär
  • 1 dl hallon
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1800 g laxfilé
  • 600 g kycklingfilé
  • 600 g torskrygg
  • 425 g nötfärs
  • 200 g kräftstjärtar
  • 250 g kycklingfärs
  • 4 st ägg
  • 150 g korv med hög kötthalt
  • 20 g bacon
  • 350 g entrecote
Kryddor/smaksättare
  • 10.67 msk ajvar relish
  • 3 tsk kycklingfond
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 0.75 msk curry
  • 1.5 tsk kanel
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 msk färsk timjan
  • 0.5 tsk salt
  • 0.25 kruka färsk koriander
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk sweet chilisås
  • 6 msk koriander
  • 1 tsk örtkrydda
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 0.7 tsk vaniljpulver
  • 0.5 st myntakvist
  • 1 msk stark chilisås
  • 2 msk mango chutney
  • 3 kvist färsk persilja
  • 0.1 kruka citronmeliss
  • 1 krm grillkrydda
  • 0.5 msk kalvfond
Torrvaror
  • 2 msk solrosfrön
  • 6 msk olivolja
  • 6 dl kaffe
  • 5 st katrinplommon
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk sesamfrön
  • 2.5 tsk flytande honung
  • 0.5 dl saltade jordnötter
  • 100 g bönpasta
  • 2 msk pinjenötter
  • 2 msk chiafrön
  • 50 g sojabönor
  • 2 msk rostade saltade mandlar
  • 1 st Frukt & Nötbar (Kung Markatta)
  • 1 msk sukrin melis
  • 8 st torkade fikon
  • 2 msk valnötter
Övrigt
  • 200 g frysta grönsaker
  • 90 g soltorkade tomater i olja
  • 5.5 msk majonnäs
  • 1 msk hamburgerdressing
  • 50 g vit choklad

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!