Tillbaka till menyerna

För utskrift 2025-01

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 119 gram

Fett: 152.1 gram

Protein: 159.7 gram

Energi: 2320.6 kcal

  • Måndag frukost 337 Kcal

    Lammfilé med champinjonsås och haricots verts

    En kryddig lammfilé med champinjonsås och haricots verts till. Tex på torkade örter är oregano, timjan eller basilika!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 53 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 337 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 msk smör
    • 800 g lammytterfilé
    • 2 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    Champinjonsås
    • 250 g champinjon
    • 2 msk smör
    • 1 msk fond
    • 0.5 dl vatten
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 250 g haricots verts

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet med örterna runtom tills det fått fin färg.
    • Krydda med salt och svartpeppar.
    • Lägg köttet i en ugnsfast form och låt det eftersteka i ugnen i 10-15 minuter.
    • Skölj och skiva champinjonerna.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn champinjonerna.
    • Tillsätt viltfond, vatten och grädde och låt koka ihop såsen i ca 15 minuter.
    • Smaka av med salt och svartpeppar.
    • Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter.
    • Fördela haricots vertsen på fyra tallrikar.
    • Skär upp lammfilén och lägg skivorna på bönorna och toppa med champinjonsåsen.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 msk smör
    • 800 g lammytterfilé
    • 2 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    Champinjonsås
    • 250 g champinjon
    • 2 msk smör
    • 1 msk fond
    • 0.5 dl vatten
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 250 g haricots verts

    Måndag lunch 816 Kcal

    Ugnsbakad lax med västerbottenost och quinoasallad

    En färgglad tallrik med ugnsbakad lax med västerbottenost, quinoasallad och steka trädgårdsgrönsaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 64 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 52 gram

    Energi: 816 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl riven västerbottenost
    • 2 dl quinoa "tricolore"
    • 2 dl frysta gröna ärtor
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 st citron
    • 2 msk färsk dill
    Stekta trädgårdsgrönsaker
    • 100 g morötter i olika färger
    • 50 g sockerärtor
    • 1 dl blomkålsbuketter i olika färger
    • 0.5 msk olivolja
    Dekoration
    • 0.25 st citron
    • 1 st dillkvistar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela laxfilén i 2 bitar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Skär ett snitt i laxen och fördela västerbottenost i skåran.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter. Koka quinoa enligt anvisningen på paketet, ca 13 minuter.
    • Skölj och häll av vattnet och lägg i en skål.
    • Blanda ner ärtor, olja, citronsaft och dill.
    • Servera med stekta grönsaker från trädgården.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl riven västerbottenost
    • 2 dl quinoa "tricolore"
    • 2 dl frysta gröna ärtor
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 st citron
    • 2 msk färsk dill
    Stekta trädgårdsgrönsaker
    • 100 g morötter i olika färger
    • 50 g sockerärtor
    • 1 dl blomkålsbuketter i olika färger
    • 0.5 msk olivolja
    Dekoration
    • 0.25 st citron
    • 1 st dillkvistar

    Måndag middag 429 Kcal

    Spagetti pomodoro med buffelmozzarella

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 23 gram

    Energi: 429 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 150 g sojabönspagetti
    • 3 msk riven parmesanost
    • 0.25 st zucchini
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 tsk torkade örter
    • 30 g rucola
    • 250 g buffelmozzarella
    • 30 g soltorkade cocktailtomater i olja
    • 8 st svarta oliver
    • 20 g mandelspån
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 199.5 g cocktailtomater
    • 0.5 tsk honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.2 tsk torkade örter

    Gör så här

    • Börja med tomatsåsen.
    •  Finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt konserverade tomater, honung och kryddor.
    • Låt koka i 10 minuter.
    • Koka bönspagettin enligt anvisningarna på förpackningen.
    • Häll av vattnet och blanda ner tomatsåsen i spagettin tillsammans med peccorinoosten.
    • Smaka av med kryddor.
    • Skär zucchinin i tunna skivor och stek dem i olja några minuter.
    •  Krydda med salt, peppar och örter.
    •  Fördela zucchiniskivorna över tallrikarna och lägg på rucolasallad, mozzarella, soltorkade tomater och oliver.
    • Lägg spagetti med tomatsås ovanpå och toppa med mandelspån.
    • Frys in portion 2 eller bjud på resterna.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 150 g sojabönspagetti
    • 3 msk riven parmesanost
    • 0.25 st zucchini
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 tsk torkade örter
    • 30 g rucola
    • 250 g buffelmozzarella
    • 30 g soltorkade cocktailtomater i olja
    • 8 st svarta oliver
    • 20 g mandelspån
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 199.5 g cocktailtomater
    • 0.5 tsk honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.2 tsk torkade örter

    Måndag mellanmål 529 Kcal

    Fisk och skaldjursgryta med pepparrot

    En mycket trevlig fisk och skaldjursgryta med pepparrots färskost i. Servera i djupa skålar och strö över finhackad gräslök!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 53 gram

    Energi: 529 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 3 dl vatten
    • 75 g pepparrotsost Cantadou
    • 0 salt och vitpeppar
    • 6 st brysselkål
    • 75 g haricots verts
    • 75 g sockerärtor
    • 1 dl sojabönor
    • 200 g laxfilé
    • 200 g torskrygg
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 2 msk gräslök

    Gör så här

    • Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olivolja och bryn lök och vitlök någon minut.
    • Smula ner buljongtärningen och häll på vatten.
    • Låt koka ihop några minuter.
    • Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
    • Dela brysselkål och skär haricot verts och sockerärtor i mindre bitar.
    • Skär fisken i bitar och strö på salt och peppar.
    • Lägg ner grönsaker, sojabönor och fisk i kastrullen.
    • Sänk värmen och låt sjuda i ca 5 minuter.
    • Lägg ner räkorna och låt allt bli varmt.
    • Servera i djupa skålar och strö över hackad gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 3 dl vatten
    • 75 g pepparrotsost Cantadou
    • 0 salt och vitpeppar
    • 6 st brysselkål
    • 75 g haricots verts
    • 75 g sockerärtor
    • 1 dl sojabönor
    • 200 g laxfilé
    • 200 g torskrygg
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 2 msk gräslök

    Måndag dessert 594 Kcal

    Chicken Tikka med koriander och cashewnötter

    En snabblagad version av Tikka Masala som går hem hos alla som gillar indiska smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 594 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 100 g tikka masala sås
    • 350 g kycklinglårfilé
    • 1 msk solrosolja
    • 1 dl vatten
    • 0.5 st grön paprika
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 burk kokosmjölk
    • 2 msk koriander
    • 30 g cashewnötter

    Gör så här

    • Blanda kryddblandningen med kycklingbitar, olja och vatten och låt stå i 20 minuter.
    • Skiva paprika och lök.
    • Hetta upp en stekpanna och häll i kycklingen och kryddblandningen.
    • Låt steka i några minuter.
    • Tillsätt kokosmjölk och låt koka i 15 minuter på svag värme.
    • Tillsätt paprika och lök och låt koka ytterligare någon minut.
    • Servera grytan med färsk koriander och nötter på toppen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 100 g tikka masala sås
    • 350 g kycklinglårfilé
    • 1 msk solrosolja
    • 1 dl vatten
    • 0.5 st grön paprika
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 burk kokosmjölk
    • 2 msk koriander
    • 30 g cashewnötter
  • Tisdag frukost 876 Kcal

    Laxpytt med halloumi, svart råris och svartkål

    Lite av allt på en och samma tallrik! Laga en extra portion och spar till matlåda!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 55 gram

    Fett: 55 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 876 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 dl svart råris
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 st morot
    • 200 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g halloumi
    • 0.25 st squash
    • 100 g svartkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 4 st torkade aprikoser
    • 3 msk solrosfrön
    Tillbehör
    • 4 msk parmesansås (Erik Lallerstedt)

    Gör så här

    • Koka riset enligt anvisningen på paketet, ca 30 minuter .
    • Skala och skiva rödlök och riv vitlöksklyftan. Skala och skär morötterna.
    • Skär fisken i bitar och strö på salt och peppar.
    • Skär halloumi i mindre bitar.
    • Skiva squash och svartkål.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök, morötter lax och halloumi några minuter.
    • Tillsätt svartkål, squash och ris och stek några minuter till.
    • Strö över torkade aprikoser och solrosfrön. Servera med parmesansås.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 dl svart råris
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 st morot
    • 200 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g halloumi
    • 0.25 st squash
    • 100 g svartkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 4 st torkade aprikoser
    • 3 msk solrosfrön
    Tillbehör
    • 4 msk parmesansås (Erik Lallerstedt)

    Tisdag lunch 306 Kcal

    Tom Kha laxsoppa

    En asiatisk klassisk soppa med lax. Perfekt på en fastedag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 306 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk ingefära
    • 0.5 påse tom kha soup kryddblandning
    • 300 g vatten
    • 100 ml lätt kokosmjölk
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 100 g broccoli
    • 1 st morot
    • 50 g sockerärtor
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st salladslök
    • 2 msk koriander

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök, chili och ingefära någon minut.
    • Tillsätt kryddblandning, vatten och kokosmjölk.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Skär broccoli i buketter.
    • Skala och skiva moroten.
    • Dela sugarsnaps.
    • Skär laxen i tärningar.
    • Lägg ner fisk och  grönsaker i grytan.
    • Låt sjuda ca 5 minuter och häll upp i soppskålar.
    • Strö på salladslök och färsk koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk ingefära
    • 0.5 påse tom kha soup kryddblandning
    • 300 g vatten
    • 100 ml lätt kokosmjölk
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 100 g broccoli
    • 1 st morot
    • 50 g sockerärtor
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st salladslök
    • 2 msk koriander

    Tisdag middag 466 Kcal

    Lammytterfilé med chevregratäng

    En gratäng går alltid hem - testa att laga en chevregratäng tillsammans med lammytterfilé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 58 gram

    Protein: 49 gram

    Energi: 466 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 msk smör
    • 800 g lammytterfilé
    • 2 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    Gratäng
    • 1 msk olivolja
    • 6 st rödbetor
    • 200 g chevreost
    • 1 dl crème fraiche
    • 0.5 dl grädde
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    Gratäng

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Smörj en ugnsfast form med olivolja. 
    • Skala och skiva rödbetorna och placera i formen. 
    • Mosa chèvreosten med en gaffel och blanda med crème fraiche, grädde och honung. 
    • Smaka av med salt och peppar och fördela röran över rödbetorna. 
    • Gratinera i ugn i ca 30 minuter. 

     

    Lamm

    • Hetta upp en stekpanna med smör.
    • Bryn köttet med örterna tills det fått fin färg runtom. 
    • Krydda med salt och peppar. 
    • Lägg köttet i en ugnsfast form och låt eftersteka i ugnen i 10–15 minuter. 
    • Servera med en fräsch sallad

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 msk smör
    • 800 g lammytterfilé
    • 2 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    Gratäng
    • 1 msk olivolja
    • 6 st rödbetor
    • 200 g chevreost
    • 1 dl crème fraiche
    • 0.5 dl grädde
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar

    Tisdag mellanmål 558 Kcal

    Lax med grönkål och räkor

    Fräsch laxfilé som serveras med grönkål och räkor, fungerar utmärkt att välja bort vinet och ta vatten istället!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 558 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g räkor med skal
    • 1 tsk olivolja
    • 1.5 dl vitt vin
    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 0.2 st mini squash
    • 1 tsk smör
    • 60 g grönkål
    • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
    • 2 msk dill

    Gör så här

    • Skala räkorna och lägg räkskalen i en stekpanna med olja.
    • Stek några minuter i olivolja och häll på vin eller vatten.
    • Låt koka ihop 3 minuter och sila av buljongen.
    • Dela laxen i två bitar och strö på salt och peppar.
    • Skala och strimla rödlök och skär squash i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna runt om några minuter per sida.
    • Lägg ner rödlök, squash och grönkål och låt steka någon minut.
    • Tillsätt créme fraiche och dill och låt koka ihop.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Strö på räkor och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g räkor med skal
    • 1 tsk olivolja
    • 1.5 dl vitt vin
    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 0.2 st mini squash
    • 1 tsk smör
    • 60 g grönkål
    • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
    • 2 msk dill

    Tisdag dessert 418 Kcal

    Broccoli- och spenatsoppa med halloumi

    En smakfull och näringsrik soppa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 37 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 418 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 3.5 dl vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 0.5 st broccolistånd
    • 100 g spenat
    • 2 dl kokosgrädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Gör så här

    • Hacka lök och vitlök.
    •  Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
    • Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen.
    • Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
    • Mixa soppan slät och blanda ner kokosgrädden.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Skär halloumin i bitar och stek dem i olja tills de har fått fin färg.
    • Fördela soppan i skålar och toppa med halloumi.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 3.5 dl vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 0.5 st broccolistånd
    • 100 g spenat
    • 2 dl kokosgrädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
  • Onsdag frukost 556 Kcal

    Köttbullar med bulgursallad

    Köttbullar i gott sällskap!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 32 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 556 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 1 tsk ketjap manis
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl fullkornsbulgur
    • 0.25 st rödlök
    • 1 st morot
    • 2 msk färsk persilja
    • 1.5 msk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Chilimajjo
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 3 msk crème fraiche
    • 0.5 msk majonnäs
    • 1 krm Srirachasås
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 4 st cocktailtomat
    • 2 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Lägg färsen i en skål. Skala och finhacka gul lök. Skala och riv vitlök. Tillsätt salt, peppar, örtagårdskrydda och ketjap manis. Blanda om och forma färsen till köttbullar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja. Bryn köttbullarna 5 minuter på medelvärme.
    • Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
    • Skala och finhacka rödlök. Skala och skär morot i små tärningar. Finhacka persilja. Lägg bulgur i en skål och blanda ner rödlök, morot och persilja. Tillsätt citronsaft och olivolja. Salta och peppra.
    • Gör chilimajo genom att skala och riva vitlök i en skål. Blanda ner alla ingredienser till såsen och smaka av med salt och peppar.
    • Servera köttbullarna med bulgursalladen och chilimajo. Dekorera med tomater och persiljekvistar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 1 tsk ketjap manis
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl fullkornsbulgur
    • 0.25 st rödlök
    • 1 st morot
    • 2 msk färsk persilja
    • 1.5 msk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Chilimajjo
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 3 msk crème fraiche
    • 0.5 msk majonnäs
    • 1 krm Srirachasås
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 4 st cocktailtomat
    • 2 kvist färsk persilja

    Onsdag lunch 136 Kcal

    Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    En riktigt god spenatsoppa med asiatiska inslag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 136 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Gör så här

    • Hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
    • Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen.
    • Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt koriander och mixa soppan slät och blanda ner kokosmjölk.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda räkor med sweetchilisås och koriander och toppa soppan med.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Onsdag middag 196 Kcal

    Grön ärtsoppa med potatis

    En klassisk vardagsrätt med lågt kaloriinnehåll!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 24 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 196 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 5 cm purjolök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g frysta gröna ärter
    • 1 tsk grönsaksfond
    • 6 dl vatten
    • 1 st potatis
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Skala och finhacka potatisen. Strimla purjolöken och finhacka vitlöken.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök några sekunder. Tillsätt frysta ärter, grönsaksfond och hälften av vattnet. Låt koka i 5 minuter.
    • Mixa soppan slät i en matberedare. Häll tillbaka soppan i kastrullen och pressa ner citronsaft och späd med mer vatten till den konsistens du vill ha.
    • Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i en skål och toppa med några ärter, en citronskiva och ärtskott.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 5 cm purjolök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g frysta gröna ärter
    • 1 tsk grönsaksfond
    • 6 dl vatten
    • 1 st potatis
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar

    Onsdag mellanmål 744 Kcal

    Högrevsgryta med champinjoner

    Mustig högrevsgryta med champinjoner och en klick svartvinbärsgelé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 68 gram

    Fett: 38 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 744 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g högrev
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 6 st färska champinjoner
    • 1 tsk smör
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 msk kalvfond
    • 0.75 dl grädde
    • 1 msk svartvinbärsgelé
    • 2 dl vatten
    • 0.5 st paprika valfri färg
    Tillbehör
    • 1 dl råris
    • 2 msk svartvinbärsgelé
    • 5 st cornichongurkor
    • 1 st basilikakvist

    Gör så här

    • Skär köttet i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Skala och strimla lök.
    • Skala och riv vitlök fint.
    • Skiva champinjonerna.
    • Strimla paprika.
    • Bryn köttet med  lök och vitlök i smör 1 minut.
    • Krydda med örtagårdskrydda.
    • Tillsätt kalvfond, vatten och låt koka i hop.
    • Sänk värmen och sätt på ett lock.
    • Låt sjuda i 40 minuter.
    • Tillsätt grädde och svartvinbärsgelé och smaka av med salt och peppar.
    • Låt koka ihop 15 minuter.
    • Lägg ner champinjoner och paprika och koka ytterligare 5 minuter.
    • Servera med kokt råris, svartvinbärsgelé och cornichons.
    • Dekorera med färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g högrev
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 6 st färska champinjoner
    • 1 tsk smör
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 msk kalvfond
    • 0.75 dl grädde
    • 1 msk svartvinbärsgelé
    • 2 dl vatten
    • 0.5 st paprika valfri färg
    Tillbehör
    • 1 dl råris
    • 2 msk svartvinbärsgelé
    • 5 st cornichongurkor
    • 1 st basilikakvist
Mejeri
  • 6 msk smör
  • 3.25 dl grädde
  • 0.5 dl riven västerbottenost
  • 3 msk riven parmesanost
  • 250 g buffelmozzarella
  • 75 g pepparrotsost Cantadou
  • 125 g halloumi
  • 200 g chevreost
  • 4 dl crème fraiche
  • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1600 g lammytterfilé
  • 1150 g laxfilé
  • 200 g torskrygg
  • 2 dl handskalade räkor i lag
  • 350 g kycklinglårfilé
  • 300 g räkor med skal
  • 300 g nötfärs
  • 300 g högrev
Kryddor/smaksättare
  • 7.2 tsk torkade örter
  • 3 tsk örtagårdskrydda
  • 2 msk färsk dill
  • 1 st dillkvistar
  • 0.5 st fiskbuljongtärning
  • 2 msk gräslök
  • 100 g tikka masala sås
  • 5 msk koriander
  • 0.5 påse tom kha soup kryddblandning
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk dill
  • 2 msk lantbuljong
  • 1 tsk ketjap manis
  • 4 msk färsk persilja
  • 1 krm Srirachasås
  • 0.5 kruka färsk koriander
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk grönsaksfond
  • 0.5 msk kalvfond
  • 1 st basilikakvist
Frukt/grönt
  • 250 g champinjon
  • 325 g haricots verts
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 1.25 st citron
  • 100 g morötter i olika färger
  • 175 g sockerärtor
  • 1 dl blomkålsbuketter i olika färger
  • 0.25 st zucchini
  • 30 g rucola
  • 4 st gul lök
  • 7.25 klyfta vitlök
  • 199.5 g cocktailtomater
  • 6 st brysselkål
  • 1 dl sojabönor
  • 0.5 st grön paprika
  • 1.25 st rödlök
  • 4 st morot
  • 0.25 st squash
  • 100 g svartkål
  • 0.5 st röd chili
  • 1 tsk ingefära
  • 150 g broccoli
  • 0.25 st salladslök
  • 6 st rödbetor
  • 0.2 st mini squash
  • 60 g grönkål
  • 0.5 st broccolistånd
  • 200 g spenat
  • 1.5 msk färskpressad citronjuice
  • 4 st cocktailtomat
  • 5 cm purjolök
  • 300 g frysta gröna ärter
  • 1 st potatis
  • 6 st färska champinjoner
  • 0.5 st paprika valfri färg
Övrigt
  • 1 msk fond
  • 30 g soltorkade cocktailtomater i olja
  • 8 st svarta oliver
  • 4 msk parmesansås (Erik Lallerstedt)
  • 1.5 dl vitt vin
  • 0.5 msk majonnäs
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 5 st cornichongurkor
Torrvaror
  • 2 dl quinoa "tricolore"
  • 13.5 msk olivolja
  • 150 g sojabönspagetti
  • 20 g mandelspån
  • 0.5 tsk honung
  • 1 msk solrosolja
  • 0.5 burk kokosmjölk
  • 30 g cashewnötter
  • 1 dl svart råris
  • 4 st torkade aprikoser
  • 3 msk solrosfrön
  • 150 ml lätt kokosmjölk
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 dl kokosgrädde
  • 1 dl fullkornsbulgur
  • 1 dl råris

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.