Tillbaka till menyerna

Antiinflammatorisk kost

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 1417 Kcal

    • Frukost - 429 Kcal

      Havregröt med blåbär och vanilj

    • Lunch - 367 Kcal

      Melonsallad med getost och avokado

    • Middag - 339 Kcal

      Köttfärsgratinerad aubergine

    • Mellanmål - 282 Kcal

      Yoghurt med äpple och granola

    • Dessert

  • Tisdag - 1995 Kcal

    • Frukost - 402 Kcal

      Chiafrögröt med frysta bär

    • Lunch - 390 Kcal

      Vegetarisk linspasta

    • Middag - 888 Kcal

      Grillad kycklinglårfilé med nudelsallad

    • Mellanmål - 315 Kcal

      Yoghurt med granatäpple, blåbär och kokos

    • Dessert

  • Onsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 119.3 gram

Fett: 86.7 gram

Protein: 74.6 gram

Energi: 1706.2 kcal

  • Måndag frukost 429 Kcal

    Havregröt med blåbär och vanilj

    En riktigt god havregrynsgröt med massor av blåbär och lite vaniljpulver!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 44 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 429 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 2 dl vatten
    • 1 krm salt
    • 1 msk solrosfrön
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 dl blåbär (frysta)
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 dl blåbär (frysta)
    • 1 dl sojamjölk

    Gör så här

    • Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull.
    • Koka upp och låt koka på svag värme ca 3 min under omrörning.
    • Blanda ner solrosfrön, vaniljpulver och blåbär och rör runt.
    • Hetta upp en stekpanna och rosta solrosfrön.
    • Ringla lite honung över.
    • Lägg på gröten och servera.
    • Toppa med blåbär och häll på sojamjölk.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 2 dl vatten
    • 1 krm salt
    • 1 msk solrosfrön
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 dl blåbär (frysta)
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 dl blåbär (frysta)
    • 1 dl sojamjölk

    Måndag lunch 367 Kcal

    Melonsallad med getost och avokado

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 367 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 skiva melon
    • 25 g solrosgroddar
    • 0.33 st avokado
    • 8 st physalis
    • 30 g chevreost
    • 2 msk torkade tranbär
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st valnöt

    Gör så här

    • Skär en skiva melon och lägg på en tallrik.
    • Knipsa solrosgroddarna och lägg det gröna i en skål.
    • Skär avokado i tärningar och dela physalis.
    • Blanda ner i skålen.
    • Smula ner chévre och tillsätt tranbär, olja, salt och peppar.
    • Blanda om och lägg blandningen över melonen.
    • Toppa med rostade valnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 skiva melon
    • 25 g solrosgroddar
    • 0.33 st avokado
    • 8 st physalis
    • 30 g chevreost
    • 2 msk torkade tranbär
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st valnöt

    Måndag middag 339 Kcal

    Köttfärsgratinerad aubergine

    Spännande färsrätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 339 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st aubergine
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk olivolja
    • 200 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk malen curry
    • 1 krm spiskummin
    • 1 krm kanel
    • 2 msk basilika
    • 25 g fetaost
    • 8 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen på mitten. Gröp ur köttet och finhacka. Grilla skalet i ugn i ca 10 min.
    • Skala och hacka lök fint och riv vitlök. Stek nötfärsen med vitlök, lök samt auberginköttet i lite olivolja. Hacka basilika fint. Tillsätt salt, peppar, curry, spiskummin, kanel och basilika.
    • Lägg i blandningen i aubergineskalen. Toppa med fetaost och grilla i ugnen i 15 minuter. Servera med cocktailtomater.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st aubergine
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk olivolja
    • 200 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk malen curry
    • 1 krm spiskummin
    • 1 krm kanel
    • 2 msk basilika
    • 25 g fetaost
    • 8 st cocktailtomat

    Måndag mellanmål 282 Kcal

    Yoghurt med äpple och granola

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken. Totala receptet för frömüslin är 10 portioner som ni kan förvara i en glasburk efter tillagning.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 282 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Skär äpplet i bitar.
    • Lägg yoghurt i en skål och lägg färska äpplebitar.
    • Toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)
  • Tisdag frukost 402 Kcal

    Chiafrögröt med frysta bär

    Chiagröt med frysta bär i, som tex, björnbär, blåbär och physalis!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 402 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl havremjölk
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 dl bär (frysta)
    • 3 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 krm salt

    Gör så här

    • Blanda chiafrön och mjölk i en skål.
    • Blanda ner de frysta bären.
    • Rör ner lite vaniljpulver och låt stå 1 timme i rumstemperatur eller i kylen under natten.
    • Späd med mer mjölk om det behövs.
    • Rosta solrosfrön i en torr stekpanna och droppa en gnutta honung över och strö på lite salt.
    • Toppa chiafrögröten med fröna och servera.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl havremjölk
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 dl bär (frysta)
    • 3 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 krm salt

    Tisdag lunch 390 Kcal

    Vegetarisk linspasta

    Smakrik och fräsch vegorätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 50 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 390 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 100 g linspasta
    • 100 g broccoli
    • 100 gram blomkål
    • 1 st morot
    • 5 st champinjoner
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk olivolja
    • 200 ml krossade tomater
    • 1 msk färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 40 g fetaost

    Gör så här

    • Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
    • Skär broccoli och blomkål i mindre buketter. Skiva champinjonerna. Skala och skär moroten i tunna stavar. Skala lök och finhacka och riv vitlök.
    • Hetta upp en kastrull och stek alla grönsakerna med lök och vitlök i några minuter. Hacka den färska basilikan. Häll i krossade tomater, basilika, salt, peppar och örtagårdskrydda. Låt koka ihop 5 minuter.
    • Blanda ner pastan och lägg upp på tallrikar. Toppa med smulad fetaost.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 100 g linspasta
    • 100 g broccoli
    • 100 gram blomkål
    • 1 st morot
    • 5 st champinjoner
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk olivolja
    • 200 ml krossade tomater
    • 1 msk färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 40 g fetaost

    Tisdag middag 888 Kcal

    Grillad kycklinglårfilé med nudelsallad

    Med saftig kyckling, fräsch asiatisk nudelsallad och chilimajjo bjuder du in till en spännande smakresa, självklart med mellanlandning på grillen.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 61 gram

    Fett: 43 gram

    Protein: 54 gram

    Energi: 888 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklinglårfilé
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk färsk ingefära
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Nudlar
    • 100 g sobanudlar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk soja
    • 1 tsk flytande honung
    • 0.5 dl vita sesamfrön
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.25 st lime
    • 1 st morot
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 st röd paprika
    • 2 st salladslök
    • 150 g frysta sojabönor
    • 0.5 dl jordnötter
    • 0.5 msk färsk koriander
    Chilimajjo
    • 1 msk crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk srirachasås
    Dekoration och tillbehör
    • 0.5 msk färsk koriander
    • 50 g picklad rödlök

    Gör så här

    • Riv vitlök fint och riv ingefära. Gör marinaderna och lägg ner kyckling.
    • Låt marinera minst en timme innan grillning.
    • Grilla kycklingen runt om i ca 10 minuter till den  är genomstekt och har fått fin färg eller lägg kycklinglårfiléerna på en ugnsplåt och ugnsbaka i 20 minuter på 200 grader.
    • Riv vitlök. Gör chilimajjo genom att blanda ihop ingredienserna i en skål.
    • Koka nudlar enligt anvisningen på paketet och häll av vattnet.
    • Lägg nudlarna i en skål och blanda ner alla ingredienser till marinaden. Riv ingefära och vitlök. Hacka koriander. Smaka av med salt och peppar.
    • Skala och skär morot i strimlor.
    • Skär sockerärtor och paprika i strimlor. S
    • trimla salladslök. Koka sojabönor någon minut i lättsaltat vatten. Blanda ner alla grönsaker i nudelsalladen.
    • Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med jordnötter och färsk koriander.
    • Servera med kycklinglårfiléerna, chilimajjo och picklad rödlök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklinglårfilé
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk färsk ingefära
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Nudlar
    • 100 g sobanudlar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk soja
    • 1 tsk flytande honung
    • 0.5 dl vita sesamfrön
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.25 st lime
    • 1 st morot
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 st röd paprika
    • 2 st salladslök
    • 150 g frysta sojabönor
    • 0.5 dl jordnötter
    • 0.5 msk färsk koriander
    Chilimajjo
    • 1 msk crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk srirachasås
    Dekoration och tillbehör
    • 0.5 msk färsk koriander
    • 50 g picklad rödlök

    Tisdag mellanmål 315 Kcal

    Yoghurt med granatäpple, blåbär och kokos

    En skål med turkisk yoghurt toppad med granatäpple, blåbär och kokos!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 315 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl turkisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 0.5 st granatäpple
    • 0.2 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Lägg yoghurten i en skål och toppa med blåbär, granatäpple och kokosskivor.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl turkisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 0.5 st granatäpple
    • 0.2 dl kokosskivor
Torrvaror
  • 1 dl havregryn
  • 6 msk solrosfrön
  • 2.5 tsk flytande honung
  • 2 msk torkade tranbär
  • 7 tsk olivolja
  • 3 st valnöt
  • 2 msk chiafrön
  • 100 g linspasta
  • 200 ml krossade tomater
  • 100 g sobanudlar
  • 0.5 dl vita sesamfrön
  • 0.5 dl jordnötter
  • 0.2 dl kokosskivor
Kryddor/smaksättare
  • 2 krm salt
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 msk malen curry
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 2 msk basilika
  • 1 msk färsk basilika
  • 0.5 tsk örtagårdskrydda
  • 2 msk ketjap manis
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk soja
  • 3 msk färsk koriander
  • 0.5 tsk srirachasås
Frukt/grönt
  • 2 dl blåbär (frysta)
  • 1 skiva melon
  • 25 g solrosgroddar
  • 0.33 st avokado
  • 8 st physalis
  • 1 st aubergine
  • 0.5 st gul lök
  • 4 klyfta vitlök
  • 8 st cocktailtomat
  • 0.5 st rött äpple
  • 100 g broccoli
  • 100 gram blomkål
  • 2 st morot
  • 5 st champinjoner
  • 0.5 st rödlök
  • 2.5 tsk färsk ingefära
  • 0.25 st lime
  • 100 g sockerärtor
  • 0.5 st röd paprika
  • 2 st salladslök
  • 150 g frysta sojabönor
  • 0.5 dl blåbär
  • 0.5 st granatäpple
Mejeri
  • 1 dl sojamjölk
  • 30 g chevreost
  • 65 g fetaost
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)
  • 1.5 dl havremjölk
  • 1 msk crème fraiche
  • 1.5 dl turkisk yoghurt
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 200 g nötfärs
  • 300 g kycklinglårfilé
Övrigt
  • 1 dl bär (frysta)
  • 2 msk majonnäs
  • 50 g picklad rödlök

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!