Tillbaka till menyerna

66 medelhavets

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 839 Kcal

    • Frukost - 263 Kcal

      Bananplättar med yoghurt och bär

    • Lunch - 314 Kcal

      Kycklingfilé med rödkålscoleslaw

    • Middag - 262 Kcal

      Broccolisoppa med halloumi

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 984 Kcal

    • Frukost - 339 Kcal

      Grekisk yoghurt med jordgubbar och valnötter

    • Lunch - 262 Kcal

      Broccolisoppa med halloumi

    • Middag - 383 Kcal

      Ugnsbakad lax med spenatsås

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 698 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 383 Kcal

      Ugnsbakad lax med spenatsås

    • Middag - 314 Kcal

      Kycklingfilé med rödkålscoleslaw

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 556 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 556 Kcal

      Fröfisk med rostade rotfrukter

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 33.6 gram

Fett: 46.2 gram

Protein: 51.7 gram

Energi: 769 kcal

  • Måndag frukost 263 Kcal

    Bananplättar med yoghurt och bär

    En enkel och god frukost/mellanmål! Variera med olika bär för variation och finns inte färska hallon eller blåbär just nu? Byt då till valfria bär eller annan god frukt som passar till plättarna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 263 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 0.5 msk smör
    Topping
    • 0.5 dl hallon (färska)
    • 0.5 dl blåbär
    • 2 msk turkisk yoghurt

    Gör så här

    • Knäck ägget i en stor bunke och vispa upp det.
    • Skala bananen och mosa med en gaffel och blanda med ägget.
    • Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme.
    • Häll i smet och grädda små plättar några minuter per sida.
    • Servera med en klick yoghurt och bär.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 0.5 msk smör
    Topping
    • 0.5 dl hallon (färska)
    • 0.5 dl blåbär
    • 2 msk turkisk yoghurt

    Måndag lunch 314 Kcal

    Kycklingfilé med rödkålscoleslaw

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    • 0 msk bladpersilja
    Rödkålssallad
    • 8 dl strimlad rödkål
    • 2 st äpple
    • 2 msk senap
    • 0.5 dl gräddfil
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Strö på salt, peppar och lite örtkryddor på kycklingfilén.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn filén
      runt om några minuter.
    • Häll på lite vatten och sänk värmen.
    • Låt filén sauteras till den är genomstekt.
    • Vänd filén efter en stund.
    • Skär hälften av äpplet i stavar och hälften i tärningar.
    • Blanda ihop äppelstavar, rödkål, senap, gräddfil, majonnäs, salt och peppar i en skål.
    • Servera med nystekt kycklingfilé och toppa med äppeltärningar.
    • Dekorera med persilja.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    • 0 msk bladpersilja
    Rödkålssallad
    • 8 dl strimlad rödkål
    • 2 st äpple
    • 2 msk senap
    • 0.5 dl gräddfil
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar

    Måndag middag 262 Kcal

    Broccolisoppa med halloumi

    Gör en klassisk broccolisoppa och toppa med citronmarinerade buketter och halloumi så har soppan fått en ny dimension!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 262 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Gör så här

    • Skala och strimla vitlök och lök. Skär broccolin i mindre bitar. Hetta upp olja och bryn lök, vitlök och broccoli några minuter.
    • Tillsätt vatten, smula ner buljongtärning och låt koka i 10 minuter.
    • Skär broccolin till toppingen i små buketter. Lägg i en skål och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.
    • Skär halloumin i kuber. Hetta upp en stekpanna och bryn osten i några minuter.
    • Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
    • Fördela i skål och toppa med halloumi och broccolin.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
  • Tisdag frukost 339 Kcal

    Grekisk yoghurt med jordgubbar och valnötter

    En skål med yoghurt, färska jordgubbar och valnötter -  god och snabblagad frukost eller mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 339 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 4 st färsk jordgubbe
    • 0.5 dl valnötter

    Gör så här

    • Skiva jordgubbar och lägg en skål tillsammans med yoghurt och valnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 4 st färsk jordgubbe
    • 0.5 dl valnötter

    Tisdag lunch 262 Kcal

    Broccolisoppa med halloumi

    Gör en klassisk broccolisoppa och toppa med citronmarinerade buketter och halloumi så har soppan fått en ny dimension!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 262 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Gör så här

    • Skala och strimla vitlök och lök. Skär broccolin i mindre bitar. Hetta upp olja och bryn lök, vitlök och broccoli några minuter.
    • Tillsätt vatten, smula ner buljongtärning och låt koka i 10 minuter.
    • Skär broccolin till toppingen i små buketter. Lägg i en skål och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.
    • Skär halloumin i kuber. Hetta upp en stekpanna och bryn osten i några minuter.
    • Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
    • Fördela i skål och toppa med halloumi och broccolin.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Tisdag middag 383 Kcal

    Ugnsbakad lax med spenatsås

    Lyxa till lördags middagen med lite lax och spenatsås till, servera med en god sallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 383 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    Spenatsås
    • 1 dl grädde
    • 0.5 dl vatten
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 450 g frusen spenat
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Gör först såsen genom att koka upp grädde, vatten
      och buljongtärning.
    • Tillsätt spenat och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar och häll spenaten i en ugnsform.
    • Skär laxen i portionsbitar och strö på salt och peppar och lägg på spenaten.
    • Gratinera i ugnen i 20 minuter.
    • Servera med sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    Spenatsås
    • 1 dl grädde
    • 0.5 dl vatten
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 450 g frusen spenat
    • 0 salt och svartpeppar
  • Onsdag lunch 383 Kcal

    Ugnsbakad lax med spenatsås

    Lyxa till lördags middagen med lite lax och spenatsås till, servera med en god sallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 383 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    Spenatsås
    • 1 dl grädde
    • 0.5 dl vatten
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 450 g frusen spenat
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Gör först såsen genom att koka upp grädde, vatten
      och buljongtärning.
    • Tillsätt spenat och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar och häll spenaten i en ugnsform.
    • Skär laxen i portionsbitar och strö på salt och peppar och lägg på spenaten.
    • Gratinera i ugnen i 20 minuter.
    • Servera med sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    Spenatsås
    • 1 dl grädde
    • 0.5 dl vatten
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 450 g frusen spenat
    • 0 salt och svartpeppar

    Onsdag middag 314 Kcal

    Kycklingfilé med rödkålscoleslaw

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    • 0 msk bladpersilja
    Rödkålssallad
    • 8 dl strimlad rödkål
    • 2 st äpple
    • 2 msk senap
    • 0.5 dl gräddfil
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Strö på salt, peppar och lite örtkryddor på kycklingfilén.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn filén
      runt om några minuter.
    • Häll på lite vatten och sänk värmen.
    • Låt filén sauteras till den är genomstekt.
    • Vänd filén efter en stund.
    • Skär hälften av äpplet i stavar och hälften i tärningar.
    • Blanda ihop äppelstavar, rödkål, senap, gräddfil, majonnäs, salt och peppar i en skål.
    • Servera med nystekt kycklingfilé och toppa med äppeltärningar.
    • Dekorera med persilja.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    • 0 msk bladpersilja
    Rödkålssallad
    • 8 dl strimlad rödkål
    • 2 st äpple
    • 2 msk senap
    • 0.5 dl gräddfil
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
  • Torsdag middag 556 Kcal

    Fröfisk med rostade rotfrukter

    Torskfilé som är doppad i en fröblandning, detta serveras sedan med rostade rotfrukter och gärna med en klick ärtpesto.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 43 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 556 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskfile
    • 1 st ägg
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 0.5 dl vita sesamfrön
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk olivolja
    Rostade rotfrukter
    • 2 st palsternacka
    • 2 st svartrot
    • 2 st morot
    • 4 st potatis
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk timjan
    • 8 st svarta oliver

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Skala och skär rotfrukterna i stavar.
    • Lägg upp rotfrukterna på en ugnsplåt och ringla lite olivolja över.
    • Strö på salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i ca 25 minuter.
    • Strö på färsk timjan och garnera med svarta oliver innan serveringen.
    • Vispa ett ägg lätt i en djup tallrik.
    • Blanda pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön i en annan djup tallrik.
    • Salta och peppra fiskfiléerna och vänd fisken först i ägget och sedan i fröblandningen.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek fisken 3-4 minuter per sida.
    • Servera direkt med rostade rotfrukter.
    • Servera gärna med en klick ärtpesto. 

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskfile
    • 1 st ägg
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 0.5 dl vita sesamfrön
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk olivolja
    Rostade rotfrukter
    • 2 st palsternacka
    • 2 st svartrot
    • 2 st morot
    • 4 st potatis
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk timjan
    • 8 st svarta oliver
Frukt/grönt
  • 0.5 st banan
  • 0.5 dl hallon (färska)
  • 0.5 dl blåbär
  • 8 dl strimlad rödkål
  • 2 st äpple
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 st gul lök
  • 2 st broccolistånd
  • 200 g broccoli
  • 1 st citron
  • 4 st färsk jordgubbe
  • 2 st palsternacka
  • 2 st morot
  • 4 st potatis
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 2 st ägg
  • 500 g kycklingfilé
  • 600 g laxfilé
  • 600 g torskfile
Mejeri
  • 0.5 msk smör
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 0.5 dl gräddfil
  • 150 g halloumi
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl grädde
Kryddor/smaksättare
  • örtagårdskrydda
  • bladpersilja
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 msk färsk timjan
Torrvaror
  • 6 msk olivolja
  • 0.5 dl valnötter
  • 0.5 dl pumpafrön
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl vita sesamfrön
Övrigt
  • 2 msk senap
  • 2 msk majonnäs
  • 450 g frusen spenat
  • 2 st svartrot
  • 8 st svarta oliver

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!