Många upplever att det blir svårare att leva hälsosamt på resande fot eller när vi är iväg på utflykter eller semester. Men genom att börja tänka lite annorlunda, och planera bättre, kommer man långt! Här kommer några tips på hur ni klarar er bra på utflykten eller i skidbacken, samtidigt som ni kan umgås med familjen och äta gott. Jag har även gjort i ordning mina favoritrecept som jag gärna har med mig på utflykt, förhoppningsvis hittar ni någon ny favorit.

Slutligen vill jag bara uppmuntra er att verkligen ta utnyttja sportlovsveckan till att rör på er. Gå långa promenader, åk längdskidor, skridskor, gå till simhallen, besök gymmet eller städa dig svettig och varm!

 

På resan

  • Förbered något gott att ha i bilen, så slipper du bli sugen när ni stannar på macken. Förbered också något att ha med er om ni ska åka tåg eller flyg, det är okej att ha med mat men inte dryck när man flyger. Tips här är att ta med melonskivor och jordgubbar, morot och gurkstavar med en gräddfilsdipp, rostade nötter, torkad frukt, kokosskivor, någon nyttig bar, skinkrullar med vitlöksost, osttärningar och cherrytomater.
  • Chiagröt i ”To go” mugg eller Misosoppa i portionsförpackning – tillsätt bara varmt vatten.
  • Välj bra ställen att stanna på längs vägen t ex Max Hamburgare som har en Low carbburgare eller varför inte en chorizokorv (utan bröd) med räksallad, gurka och rostad lök.

 

I skidbacken

  • Packa en matsäck med olika nyttigheter. Gör en tomatsoppa och lägg i en termos. Ta med smulad fetaost eller halloumi i en ask och toppa soppan med! Gör en omelettwrap och en egen fyllning, rulla ihop i folie och ät som en wrap. Gör en plocktallrik med skinka, grillad kyckling, osttärningar, äpple och nötter.
  • Grilla hamburgare eller korv ute. Ta med dig askar med stora salladsblad, tomater, rödlök, ajvar relish, senap, chilisås och ät hamburgaren eller korven i salladsbladet – jättegott!

 

Till mellis eller fika

  • Gör kesoplättar eller bananplättar och ta med i en ask med färska bär och vaniljkesella (naturell kesella med vaniljpulver).
  • Baka socker och glutenfria chokladmuffins, rawfoodbollar eller frukt och nötter.

 

Mina favoritrecept för utflykt!

 

Chiagröt ”To go” med mango och apelsin – 1 portion

433 kcal / portion

2 msk chiafrön

1,5 dl havremjölk

1 tsk flytande honung

50 g frusen mango i tärningar

½ granatäpple

1/2 apelsin

1 msk kokosflingor

Topping: 2 msk blandande nötter

Blanda ihop chiafrön med mjölk och honung i en skål. Rör om och ställ i kylen över natten. Lägg mango i en skål eller i en bägare. Lägg på chiafrögröten. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet. Skär bort skalet på apelsinen och skär ut fina filéer. Lägg granatäpplekärnor över och apelsinfiléer. Toppa med kokos. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Lägg på nötterna på gröten och servera.

 

Godaste tomatsoppa med halloumi – 2 portioner

268 kcal / portion

½ gul lök

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

200 g krossade tomater

1 tsk örtagårdskrydda

1 grönsaksbuljong

1 tsk flytande honung

Ca 3 dl vatten

Salt och svartpeppar

100 g cocktailtomater

Topping 2 portioner:

100 g halloumi

1 tsk olivolja

Färsk basilika

Hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken i några minuter. Blanda ner krossade tomater, örtagårdskrydda, buljong, honung och vatten. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät, häll tillbaka den i kastrullen och koka upp igen. Lägg ner cocktailtomaterna och låt koka i 5 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Skär halloumin i bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten i några minuter. Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumi och basilika.

 

Omelettwrap – 1 portion

519 kcal / portion med 1 portion kycklingröra
2 ägg
Salt och peppar
1 tsk smör

Vispa ihop ägg, salt och peppar och stek en omelett i smör. Lägg upp på en tallrik. Låt svalna och lägg över kycklingröran tillsammans med några salladsblad och rulla ihop.

Kycklingröra – 2 portioner
250 g grillad kyckling – går att variera med tonfisk
2 msk majonnäs
2 msk gräddfil
1 tsk curry
½ dl strimlad purjolök
½ äpple, tärnat
2 msk hackad persilja
Salt och svartpeppar
Några salladsblad

Strimla kycklingköttet och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

Äggplättar – 1 portion

556 kcal / portion

2 ägg

Salt och svartpeppar

1 tsk smör

40 g skivat bacon

1/5 dl riven ost

1 tsk hackad gräslök

1/2 avokado

1 tomat

Vispa ihop ägg, salt och peppar i en skål. Hetta upp en plättlagg med smör och bryn bacon runt om. Fördela äggsmet i plättlaggen och lägg på ost. Låt steka på medelvärme några minuter. Toppa med gräslök och servera med hackad avokado och tomat.

TIPS: Vill du inte äta ägg? Gör bara röran och servera i salladsblad. 

 

Extra gott till fikat!

 

Rawfoodbollar – 15 st

Ca 100 kcal / styck

2 dl mandlar

1 dl valnötter

5 torkade dadlar

4 msk kakao

1 tsk malen kardemumma

2 msk varmt vatten

Kokosflingor alla rulla bollarna i

Lägg mandlar och valnötter i en matberedare tillsammans med dadlar, kakao och kardemumma. Mixa ihop och tillsätt vattnet, lite i taget, till en massa som fortfarande är lite crunchig. Forma till bollar och rulla bollarna i kokosflingor. Förvara i kylen eller frysen.

 

Kladdkakemuffins – 6 muffins

333 kcal / styck

2 ägg

1 dl sukrin

½ dl agavesirap

1 krm vaniljpulver

1 krm salt

4 msk kakao

1 ½ dl rismjöl

100 g smält smör

 

Avokadocréme

1 ½ avokado

1 msk agavesirap

3 msk kakaopulver

1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg med sukrin och agavesirap. Blada ner de övriga ingredienserna och vispa till en jämn smet. Fördela i muffinsformar och sätt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna något. Gör under tiden avokadocrémen genom att skala och gröpa ut avokado och lägg i en matberedare. Blanda ner agavesirap, kakao och vaniljpulver och mixa till en jämn smet. Lägg smeten i en sprits och fördela på muffinsarna. Servera som de är eller med färska bär.