Komigång-med-52Nu har decemberfrosseriet med alla adventshelger och glöggtillställningar verkligen tagit fart med  jultrevligheter på jobbet och det festas på godsaker titt som tätt den här månaden. Nu gäller det att planera och se till att det inte blir för mycket av det goda så vågen visar flera kilo plus när det blir 1 januari. Mitt i mörkret lyser tillvaron upp… min nya bok “Kom i gång med 5:2 dieten” är på ingång och går att beställa nu för en leverans innan jul (förhoppningsvis) eller så kommer den lägligt till mellandagarna för en bra inspiration till 2015.

De stora fällorna i advent är:

Söta sliskiga glöggdrycker och öl, chips och snacks, pepparkakor och lussebullar, hemlagat julgodis, andra kakor och bakverk

I december är det en utmaning att hålla vikten och det är en ännu större utmaning att gå ner i vikt! Därför får man ta i med hårdhandskarna de dagar det är möjligt…Mellan julborden, adventsglöggen och julgodiset måste man därför begränsa intaget kalorier och hålla sig strikt. Det bästa sättet att lyckas är:

  1. Föra en matdagbok där du verkligen skriver ner ALLT du äter!
  2. Att röra på sig mer än vanligt! Därför utmanar jag Er att under den här tiden plocka fram uteträningskläder och bra skor. Lägg kläderna vid sängen och ställ klockan på 1 timme tidigare än du brukar. Masa dig upp och på med kläderna och ge dig ut i den mörka, kalla, isiga, regniga, blåsiga och alldeles underbara friska morgonluften på en promenad på 30-45 min.
  3. Kör nu en periodisk fasta med 16:8. Du äter lunch mitt på dagen och middag senast klockan 19, men ingen frukost. Försök att undvik mellanmål.
  4. En dag, du väljer själv vilken fastar du hela dagen och då menar jag äter ingenting… mer än miso, te och gurka, kanske ett par kokta ägg eller några morötter.
  5. Drick bara vatten till maten och begränsa alkoholen.
  6. Undvik allt med socker och försök med ”2 min-regeln” som menas med att stanna upp innan man faller för suget att ta en bulle, läsk, kaka eller godisbit. Fundera 2 minuter om du verkligen är sugen och verkligen vill ha det du är på väg att äta.

Julbord och Nyårsmiddag

Många som följer en kolhydratsnål kosthållning oroar sig alltid för julbordet och alla tillställningar som är under julhelgerna. Det är ju vanligt att man äter både 2 och 3 julbord eller jultallrikar och det är glögg och fika i dagarna tre. Många gånger ”råkar” man också få i sig en större konsumtion av alkohol under dessa dagar och det sätter också sina spår…Då gäller det att hålla koll på mängden kolhydrater man får i sig så att inte vågen visar flera kilon upp efter nyår. Det är egentligen inte så svårt att välja rätt på julbordet och här är en liten guide!

UNDVIK                                                     ÄT GÄRNA

Godis och andra sötsaker                               Egna nöt, choklad och fruktbollar

Pepparkakor, saffransbullar                          Egna bakade pepparkakor, lussebullar och mandelmuffins

Ris á la Malta                                                     Nötter, goda ostar

Janssons frestelse                                             Gräddkokt brysselkål med senap

Mjukt bröd och knäcke                                    Hembakat bröd med mindre kolhydrater

Potatis och färdiga sillar (t ex senap)            Egengjord sill och ägghalvor

Gravad lax                                                           Rökt lax, ål, lutfisk, skagenröra, skaldjur

Färdiga köttbullar                                              Egna julköttbullar

Färdig rödbetssallad                                          Coleslaw, egengjord rödbetssallad

Korv med låg kötthalt                                        Julskinka, salami, julkorvar, revbensspjäll

Nyårsafton är också en av de högtider man vill unna sig något extra gott och följer man en GI eller LCHF kostplan så är det tillåtet att frossa i både gåslever, hummer, oxfilé och champagne! Det enda man ska undvika är pastasallader, potatisgratänger, bröd och sötsaker. I detta kapitel bjuder jag på två menyer som passar bra för både en GI fanatiker och andra – alla kommer att känna sig behagligt mätta efter middagen!