Proteinguide
Här kommer en överskådlig guide till proteininnehåll i olika livsmedel – både från animaliska och vegetariska källor. Perfekt att använda som resurs i en kurs eller som praktiskt stöd i kostplanering.
Proteinguide – Animaliska livsmedel (per 100 g)
Livsmedel Protein
Nötkött 22-26 g
Viltkött 23-27 g
Lamm 20-25 g
Kycklingfilé 22-25 g
Kalkonfilé 23-26 g
Ägg 12 g (ett ägg innehåller 7 g)
Torsk 18-20 g
Kolja 18-20 g
Lax 19-21 g
Makrill 19-21 g
Tonfisk 23-25 g
Räkor 20-24 g
Musslor 10-14 g
Animaliskt protein innehåller alla essentiella aminosyror och har hög biotillgänglighet – vilket gör det lätt för kroppen att ta upp.
Proteinguide – Vegetariska källor (per 100 g)
Livsmedel Protein
Sojabönor 16-18 g
Svarta bönor 8-9 g
Kidneybönor 8-9 g
Kikärtor 7-9 g
Linser 8-10 g
Tofu 12-15 g
Quinoa 4-5 g
Havregryn 13-15 g
Jordnötter 25-27 g
Mandel/nötter 20-25 g
Pumpafrön 30 g
Solrosfrön 23 g
Chiafrön 21 g
Linfrön 18 g
Sesamfrön 18 g
Hampafrön 31 g
Sojadryck 3-4 g
Havredryck 1-2 g
Mandeldryck 1-2 g
Kokosmjölk 2 g
Proteinguide – Mejeriprodukter
Livsmedel Protein
Mjölk 3 g
Keso 12 g
Kvarg 13 g
Grekisk yoghurt 4 g
Parmesanost 42 g
Getost 29 g
Hårdost 26 g
Pecorino 17 g
Fetaost 15 g
Proteinguide – Grönsaker (per 100 g)
Livsmedel Protein
Ärtor 5 g
Brysselkål 3 g
Vitkål 1 g
Rödkål 1 g
Broccoli 4 g
Blomkål 2 g
Spenat 2 g
Grönkål 3 g
Svamp 3 g
Sötpotatis 2 g
Palsternacka 2 g
Morötter 1 g
OBS! Växtbaserade proteiner är ofta ofullständiga, vilket betyder att du behöver kombinera olika källor (t.ex. baljväxter + spannmål) för att få i dig alla essentiella aminosyror.
Ät en blandning av animaliskt protein och/eller kombinera vegetabiliska proteinkällor för bästa effekt.


