Kunskap & Information

Proteinguide

Här kommer en överskådlig guide till proteininnehåll i olika livsmedel – både från animaliska och vegetariska källor. Perfekt att använda som resurs i en kurs eller som praktiskt stöd i kostplanering.

Proteinguide – Animaliska livsmedel (per 100 g)

Livsmedel                                Protein

Nötkött                                     22-26 g

Viltkött                                     23-27 g

Lamm                                        20-25 g

Kycklingfilé                             22-25 g

Kalkonfilé                                23-26 g

Ägg                                             12 g (ett ägg innehåller 7 g)

Torsk                                         18-20 g

Kolja                                          18-20 g

Lax                                              19-21 g

Makrill                                      19-21 g

Tonfisk                                      23-25 g

Räkor                                        20-24 g

Musslor                                    10-14 g

Animaliskt protein innehåller alla essentiella aminosyror och har hög biotillgänglighet – vilket gör det lätt för kroppen att ta upp.

 

Proteinguide – Vegetariska källor (per 100 g)

Livsmedel                                Protein

Sojabönor                                16-18 g

Svarta bönor                           8-9 g

Kidneybönor                           8-9 g

Kikärtor                                    7-9 g

Linser                                        8-10 g

Tofu                                           12-15 g

Quinoa                                     4-5 g

Havregryn                                13-15 g

Jordnötter                               25-27 g

Mandel/nötter                      20-25 g

Pumpafrön                             30 g

Solrosfrön                               23 g

Chiafrön                                   21 g

Linfrön                                      18 g

Sesamfrön                               18 g

Hampafrön                             31 g

Sojadryck                                 3-4 g

Havredryck                             1-2 g

Mandeldryck                          1-2 g

Kokosmjölk                             2 g

 

Proteinguide – Mejeriprodukter

Livsmedel                                Protein

Mjölk                                         3 g

Keso                                           12 g

Kvarg                                         13 g

Grekisk yoghurt                     4 g

Parmesanost                          42 g

Getost                                       29 g

Hårdost                                    26 g

Pecorino                                  17 g

Fetaost                                     15 g

 

Proteinguide – Grönsaker (per 100 g)

Livsmedel                            Protein

Ärtor                                         5 g

Brysselkål                                 3 g

Vitkål                                          1 g

Rödkål                                        1 g

Broccoli                                     4 g

Blomkål                                     2 g

Spenat                                        2 g

Grönkål                                     3 g

Svamp                                        3 g

Sötpotatis                                 2 g

Palsternacka                           2 g

Morötter                                   1 g

 

OBS! Växtbaserade proteiner är ofta ofullständiga, vilket betyder att du behöver kombinera olika källor (t.ex. baljväxter + spannmål) för att få i dig alla essentiella aminosyror.

Ät en blandning av animaliskt protein och/eller kombinera vegetabiliska proteinkällor för bästa effekt.