I dag var jag på TV4 och lagade mingelmat och dessa olika snacks och plockmat är ruskigt goda och dessutom nyttiga!
Jag gjorde parmesansticks med tomatsalsa, squashsticks med en underbar lökdip, minipizzor med ädelost och päron, grönkålschips, ostgratinerade paprikor och en härlig laxrulle med pepparrotsost. Jag bjöd också på en flaska mousserande som är sockerfri och alkoholfri som studion gillade. Det är en kolsyrad äpple- och hallonmust som finns i Årstidernas låda Härliga Lådan. En som gillade min mat var Edward Blom som lyste upp studion med hela sin charm!
Parmesansticks med tomatsalsa – 10 portioner
1 dl vatten
125 g quinoaflingor
75 g parmesanost
2 ägg
1 krm pizzakrydda
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
lite chiliflakes och vitlökspulver
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en kastrull och blanda ner flingorna. Ta av från värmen. Blanda i resten av ingredienserna. Smaka av med salt och ev mer kryddor.Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugnen i 15-20 min. Stäng av ugnen och ta ut plåten och skär i långa stavar. Ställ in på eftervärme i 30 min så att de torkar. Servera med tomatsalsa.
Tomatsalsa – 10 portioner
250 g cocktailtomater
1 röd eller grön chili
1 knippe koriander eller basilika
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
1 msk olja
salt och svartpeppar
Skär tomaterna fint och lägg i en skål. Hacka chili, koriander, rödlök och vitlök och blanda med tomaterna. Häll på honung och olja och smaka av med salt och peppar.
Minipizza – 20 st
1 dl vatten
125 g quinoaflingor
75 g parmesanost
2 ägg
1 krm pizzakrydda
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
lite chiliflakes och vitlökspulver
150 g ädelost
1 päron
1/2 dl hackade hasselnötter
5 hackade torkade fikon
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en kastrull och blanda ner flingorna. Ta av från värmen. Blanda i resten av ingredienserna. Smaka av med salt och ev mer kryddor.Bred ut små pizzor på en bakplåtsklädd plåt. Lägg på en skiva ädelost och skivade päron. Strö på hackade hasselnötter och fikon och grädda i ugnen i 10 min.
Squashsticks med lökdip – 10 portioner
1 squash
1 dl pancho ströbröd
1 dl riven parmesanost
Lite örtkryddor
1 ägg
Lökdip
1 lök
1 tsk smör
2 matskedar vitt vinäger
2 msk honung
1 msk senap
1 ½ dl majonnäs
salt och svartpeppar
Skiva squash i stavar och strö på salt. Låt ligga 1 timme. Gör sedan lökdipen genom att skiva lök och stek den gyllenbrun i en stekpanna. Lägg ner löken i en matberedare och tillsätt vinäger, honung och senap. Mixa till en jämn créme och lägg i en skål. Blanda ner majonnäs och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd, parmesan och örtkryddor i en skål. Vispa upp ett ägg. Vänd squashstavarna först i ägg och sedan rulla dem i ströbrödsblandningen. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och sätt in i ugnen i 10 minuter. Servera med lökdipen.
Grönkålschips – 1 plåt
200 g grönkålsblad i små bitar.
½ -1 msk olivolja
havssalt
Sätt ugnen på 100 grader. Lägg grönkålen i en skål och häll i olivolja och strö på lite salt. Blanda om och lägg upp på ett bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i ca 10 min.
Laxrullar med pepparrotsost och svarta sesamfrön – 20 rullar
300 g skivad rökt lax
1 ask färskostpepparrot
25 g rucolasallad
1 dl svarta sesamfrön
Lägg ut skivor av rökt lax på en skärbräda så att det bildar en rektangel. Bred ut osten och lägg på hackad rucolasallad. Rulla ihop till en rulle. Strö på svarta sesamfrön och skär i skivor.