När jag satt i Nyhetsmorgon förra veckan hade jag ca 8 minuter på mig att berätta om 5:2, mina exempel på rätter man kan laga och sedan svara på tittarfrågor. Det vällde in frågor om kost, 5:2 och vikt. Vi försökte verkligen hinna med så många frågor vi bara kunde men tiden var knapp.

Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Jag får även massor av frågor här på bloggen och på min facebooksida. Så nu tänkte jag viga MÅNDAGAR till att svara på frågor om kost och hälsa.

Har du en fråga till mig så gå in på min officiella Facebook sida och skicka ett meddelande. Märk rubrikraden med Måndagsfrågan. Jag kommer inte att koppla ihop ditt namn med din fråga.

Så nu kör vi igång med första Måndagsfrågan:

Hej Ulrika,
Jag är pensionär. Jag har kört 5:2 sedan i våras för att få ner mitt kolesterol. Jag har nu gått från 9.2 till 5.4 vilket jag är superglad för! Vågen har dock stannat sedan någon månad tillbaka. Jag går inte ner ett gram, trots att jag ökat på med rörelse. Jag spelar golf, simmar och promenerar. Har du något bra tips till mig? Eller gör jag fel?

Ps. Tack för dina goda recept! Det hjälper mig hålla ångan uppe.
Mvh/ Ing-Marie

Hej Ing-Marie,

Först och främst – grattis till ditt nya kolesterolvärde! Det är makalöst bra resultat och det måste kännas fantastiskt skönt för Dig. Förmodligen har ditt blodtryck också sänkts.

När det gäller vikt så handlar det om vilken förbränning du har i kroppen. Många går ner mycket i vikt i början men sedan avstannar resultatet. Det beror ofta på att kroppen nu har vant sig och du äter någorlunda lika varje vecka. Här är några tips för att öka din förbränning:

1. Variera dina fastedagar: Du kan istället för ha måndag och onsdag prova att ta två fastedagar bredvid varandra eller tvärtom.

2. Förändra dina fastedagar: Du kan också prova att äta lite olika på fastedagarna dvs att om du har fördelat kalorierna på frukost, lunch och middag sedan du  började kan du prova att äta sista måltiden kl. 18 och sedan ingenting fram till lunch dagen därpå. Då får du 18 timmar riktig fasta och det kan göra din förbränning bättre. Då äter du bara en lunch och en middag på de 6 timmar du äter. Eller kan du äta en rejäl frukost och bara dricka vatten, kaffe och te under dagen och kvällen. Nästa måltid blir på frukosten dagen därpå. Då får du 24 timmars riktig fasta.

3. Prova 4:3 dieten: Du kan under några veckor öka på med en fastedag för att gå ner i vikt och det fungerar. När du sedan har nått din målvikt rekommenderar jag att du lever efter 6:1 och med det menas att du bara har en fastedag i veckan och det har du för att bibehålla de andra fördelarna med dieten: ditt kolesterol, blodtryck och ett jämnt blodsocker.

4. Vattenfasta: i min bok rekommenderar jag att göra en vattenfasta och det sätter fart på förbränningen. Då dricker du vatten, te, kaffe, misosoppa under 4 dagar. Dessa dagar gör många saker i kroppen och du kan läsa mer i min bok om detta. Främst kommer kroppen i ketos och du får en väldigt hög förbränning på dag 5 när du börjar äta igen. Jag och många av mina kunder har fått överraskande resultat av att vattenfasta och jag personligen kan vittna om att det ökar förbränningen, inte bara på kort sikt utan på lång sikt. Du återställer din hormonella balans samt hjärnan efterfrågar inte mat på samma sätt som tidigare. Denna fasta är bra att börja med när man ska följa 5:2 dieten och det är också den som Michael Mosley i BBC programmet använde sig av i början.

5. Motion: är bra på många sätt men det är svårt att gå ner i vikt av att motionera. Jag tycker att det är toppen att du spelar golf och rör på dig men stressa inte dig själv med att   känna dig tvingad att träna. Rörelse ska vara en ren njutning och lustfyllt.

Jag hoppas att dessa 5 råd kan göra att du nu tappar dina sista kilon och jag önskar dig lycka till. Tänk dock på att det klär en kvinna att ha lite former och sträva inte för att bli för smal. Det är viktigt att komma bort från bantning och kroppsfixering också och många gånger rekommenderar jag att man ska ställa sig i spegeln och se på sig själv med nya ögon. Gläds åt ditt resultat med kolesterolet och sedan tror jag att du kommer att tappa dina kilon så småningom.

Hälsningar Ulrika