Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Dags för Måndagsfrågan!

Hej Ulrika,

Jag har läst om att blodgrupper kan ha betydelse hur du ska äta. Stämmer det??? Ska vi äta olika mat beroende på vilken blodgrupp man har? Jag har blodgrupp A och har provat att äta en LCHF kost under 5 månader men går inte ner i vikt, snarare känner jag mig svullen. Jag har läst på nätet att just blodgrupp A och LCHF inte är en bra kombination, vad tror du? Hälsningar Astrid

 

Svar på frågan:

Hej Astrid,

Jag tror absolut att det har betydelse vilken blodgrupp du har! Under de senaste 3 åren har jag praktiserat att använda blodgruppsdieten på mina kunder med väldigt bra resultat och det finns helt klart ett mönster. Det jag märker är just det problemet du skriver. Många som har blodgrupp A, (som vill gå ner i vikt) har svårt att tappa kilon med LCHF och flera beskriver just att de känner sig svullna. Kikar man på rekommendationerna hur man ska äta när man har den blodgruppen så går det emot en hel del vad LCHF rekommenderar. Eftersom LCHF är en bra kostplan med många fördelar brukar ge rådet att ändra om lite i kostplanen och då brukar det hända saker på vågen men också måtten:

1. Ät mer fisk än kött – satsa på lax, torsk, sej och köp makrill i tomatsås och tonfisk.

2. Välj vilt och lamm (undvik fläskkött helt!) och ät kött max 2 ggr per vecka

3. Undvik komjölksproteinet – dvs ta bort grädde, créme fraîche, mjölk och komjölksostar – satsa på soja, havre och produkter från get och får (manchegoost, feta, halloumi, peccorino och chévre)

5. Ät rikligt med grönsaker – gärna mycket bladgrönt! Räkna inte kolhydraterna här utan ät fritt.

6. Ät en liten mängd bär och frukter som kiwi, grape, äpple, plommon.

7. Undvik fortfarande kolhydrater i form av pasta, bröd, potatis, ris, socker och mjöl.

8. Håll koll på kalorierna (om du vill gå ner i vikt) och överstig inte 1500 kalorier/dag.

Här kan du läsa mer om kost för olika blodgrupper. Det är dock svårt att följa kostplanen 100% och det är inget jag rekommenderar utan det räcker med de tips som jag har skrivit ovan. Prova 2 veckor och se om det ger ett resultat.  

Lycka till hälsar Ulrika