Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Dags för Måndagsfrågan!

Hej Ulrika,

Jag har fått besked om att jag är allergisk mot komjölksprotein (Kasein), vilket jag har misstänkt länge. Nu undrar jag om du har några tips på vad jag kan använda istället? Det verkar ju som det finns komjölk i allt….

 Hälsningar Lotta

 

Svar på frågan:

Hej Lotta,

Faktum är att jag befarar att det är många som är känsliga mot mjölkprotein faktiskt (jag också) och det är bra att hitta alternativ till detta ämne oavsett om du är allergisk eller inte. Om man läser om Kasein på nätet och fördjupar sig lite så verkar det som att detta mjölkprotein skapar inflammationer i kroppen och inte alls är hälsosamt.

Det är dock skillnad på Kasein som kommer från get och fårprodukter än ko och det gör att det finns alternativ och då blir det lättare.

Du bör undvika detta om du är allergisk mot komjölksprotein: mjölk, grädde, créme fraiche, gräddfil, keso och komjölksostar. OBS! det räcker alltså inte att använda en laktosfri produkt -det är en helt annan sak.

Detta kan du istället använda: mjölk, yoghurt, grädde från soja eller havre, ostar från get och får – halloumi, chévre, peccorino, manchego och fetaost. Det finns också getmjölk i vissa affärer. Sedan kan man välja mandelmjölk, hasselnötsmjölk eller rismjölk som ett alternativ och dessa passar när man gör smoothies tycker jag.

Jag gör ofta sallader hemma med en god dressing och toppar med antingen smulad fetaost, skivat getost eller stekt halloumi – så gott och strö gärna på lite nötter också!

Hälsningar Ulrika

Getostsallad med rödbetor