I morse var jag uppe tidigt och gjorde chokladknäck (ej sockerfria men nyttigare än vanliga recept), Chokladbollar med pepparkakssmak och en ugnsrostad kanelmüsli. Hela huset doftar jul nu och det är så himla mysigt med alla julstjärnor, julblommor och tända ljus.
Chokladbollar är så enkla att göra om du har en matberedare. Du kan använda alla olika nötter eller frön och lägga ner tillsammans med torkad frukt t ex fikon, dadlar eller aprikoser. Sedan kan du smaksätta dina bollar med kakao, olika kryddor, lime, apelsin, jordgubbe, mint, arrak eller lakrits.
I min deg i dag hade jag: 2 dl naturella cashewnötter, 2 dl valnötter, 1 dl mandel, 15 torkade frukter (dadlar, aprikoser, fikon), 3 msk kakao, 1 tsk kanel, 1/2 tsk kardemumma, 1 krm nejlika och en nypa malen ingefära. Mixa detta och pressa saften från en halv apelsin i matberedaren.
Sedan rullar jag degen i kokos och torkade jordgubbsbitar som jag har köpt på Lagerhouse.
Dessa chokladknäck jag gjorde är väldigt goda men jag äter inte socker så dessa är till min familj… Dock drar jag ner på socker i receptet och använder bara sirap istället för båda. Jag kokar upp 2 dl grädde, 2 dl ljus sirap, 75 g rostad hackad mandel med 50 g mörk choklad i en kastrull. Detta får koka i ca 20-25 min och sedan häller jag upp smeten i formar och ställer kallt.