I dag gästade jag Nyhetsmorgon och gav mina bästa råd om hälsosam julmat. Missade ni inslaget så ligger det här:
Jag lagade ett litet julbord med ört och senapsgriljerad skinka, rökt lax, ägghalvor med skagenröra, min goda senapssill, grönkålssallad med citron och äpple och en “Nilsson” som Steffo kallade min Jansson utan potatis,,,Jag visade också tillbehör som goda ostar, torkad frukt, nötter och en god chokladbräck som man lätt gör själv!
Här kommer receptet på julskinkan och “Nilssons”…
Italiensk julskinka – 8 portioner
1 julskinka ca 1,5 kg
3 lagerblad
2 liter vatten
2 msk grönsaksfond
10 kryddpepparkorn
Griljering
2 msk senap
2 msk honung
1 ägg
2 tsk provencalska kryddor
½ dl sesamfrön
Dekoration
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
Apelsin
Koka julskinkan tillsammans med lagerblad, buljong och kryddpeppar i ca 2 timmar. Smörj en ugnsfast form och placera skinkan i den. Låt svalna. Blanda senap, honung och ägg. Pensla blandningen på skinkan och strö över örter och sesamfrön. Griljera skinkan i 225° i ca 15 minuter tills den har fått en fin yta. Dekorera med färsk timjan, rosmarin och apelsinklyftor.
Grönkålsgratäng – 8 portioner
2 gula lökar
3 dl strimlad vitkål
200 g strimlad grönkål
1 msk smör
2 msk senap
2 dl grädde
Salt och vitpeppar
100 g anjovis
½ dl sesamfrön
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken fint. Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök i någon minut. Tillsätt vitkål, grönkål, senap och grädde. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner anjovisen och häll blandningen i en smord form. Strö på sesamfrön och gratinera i ugnen i ca 20 minuter.