Den här veckan har jag Tyra, 15 år som praktiserar hos mig. Hon är så matintresserad och duktig i köket. I dag gjorde vi flera goda rätter och Tyra var verkligen till stor hjälp! Hon assisterade mig i köket, diskade, skrev recept och hjälpte Malte, fotografen.
Vi gjorde en underbar Saffranskaka med färskostspread och granatäpple som ni kan göra när det blir jul. Jag bakar på mandelmjöl och sukrin och då blir den nyttigare än andra kakor och med mindre kolhydrater.
Saffranskaka med frosting och granatäpple – 9 bitar
50 g smör
1 dl kesella
1 paket saffran 0,5 g
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin
2 ägg
1 tsk bakpulver
Frosting & Topping
1 dl vispgrädde
100 g philadelfiaost
1 msk sukrin
½ granatäpple
Ev 30 g mörk choklad, 70 %
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen och blanda ner alla ingredienser. Häll smeten i en bakplåtsklädd form, 20 x 30 cm. Grädda i ugnen i ca 15 min. Låt svalna. Vispa grädde i en bunke och rör i philadelfiaost. Tillsätt sukrin och bred frostingen på kakan. Gröp ur granatäpplekärnorna och lägg över frostingen. Skär kakan i rutor och servera. Hacka den mörka chokladen grovt och strö över chokladen.