Nu är våren här och vad passar inte bättre än en krämig västerbottenpaj med grönsaker och en nygrillad lax?

Ugnsbakad lax med citron – 4 portioner (301 kcal per portion)

600 g laxfilé

1 citron

1 msk olivolja

Chiliflakes

Salt och citronpeppar

Gräslök

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Pressa saften från ½ citron över laxen och ringla över olivolja. Krydda med chiliflakes, salt och citronpeppar och ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Garnera med resten av citronen och strö över färsk, hackad gräslök.

Paj med grönsaksrullar – 8 portioner (335 kcal per portion)

Pajskal

150 g smör

2 dl havremjöl

1,5 dl bovetemjöl

Lite salt

2 ägg

½ dl creme fraiche

2 dl riven västerbottenost

Salt och svartpeppar

Örtagårdskrydda

800 g morötter i olika färger

1 stor squash

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl och smör till en pajdeg, ställ den i kylen i c:a 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i frysen i ytterligare 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter. Blanda ihop ägg, creme fraiche, västerbottenost, salt, peppar och örtagårdskrydda i en skål. Skala morötterna. Skär tunna skivor av grönsakerna med hjälp av en osthyvel eller en mandolin. Häll äggsmeten i formen, rulla ihop grönsakerna till rullar och stick ner i smeten. Grädda i ugnen i 20 minuter.

Ärtpesto (253 kcal per portion)

1,5 dl cashewnötter

3 dl gröna ärtor

½ kruka koriander

Saften från ½ citron

½ vitlöksklyfta

1 dl solrosolja eller rapsolja

1 dl olivolja

Salt och svartpeppar

Lägg cashewnötter, ärtor, koriander, citronsaft och vitlöksklyfta i en matberedare. Häll i oljan lite i taget och mixa samtidigt till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå svalt till servering.

Myntasås – 1 sats (20 kcal per portion)

2 dl matlagningsyoghurt

1 msk hackad mynta

½ vitlök solo

½ tsk honung

Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ kallt till servering.

 

Trevlig vårhelg! Hälsningar Ulrika