Nu är våren här och vad passar inte bättre än en krämig västerbottenpaj med grönsaker och en nygrillad lax?
Ugnsbakad lax med citron – 4 portioner (301 kcal per portion)
600 g laxfilé
1 citron
1 msk olivolja
Chiliflakes
Salt och citronpeppar
Gräslök
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Pressa saften från ½ citron över laxen och ringla över olivolja. Krydda med chiliflakes, salt och citronpeppar och ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Garnera med resten av citronen och strö över färsk, hackad gräslök.
Paj med grönsaksrullar – 8 portioner (335 kcal per portion)
Pajskal
150 g smör
2 dl havremjöl
1,5 dl bovetemjöl
Lite salt
2 ägg
½ dl creme fraiche
2 dl riven västerbottenost
Salt och svartpeppar
Örtagårdskrydda
800 g morötter i olika färger
1 stor squash
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl och smör till en pajdeg, ställ den i kylen i c:a 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i frysen i ytterligare 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter. Blanda ihop ägg, creme fraiche, västerbottenost, salt, peppar och örtagårdskrydda i en skål. Skala morötterna. Skär tunna skivor av grönsakerna med hjälp av en osthyvel eller en mandolin. Häll äggsmeten i formen, rulla ihop grönsakerna till rullar och stick ner i smeten. Grädda i ugnen i 20 minuter.
Ärtpesto (253 kcal per portion)
1,5 dl cashewnötter
3 dl gröna ärtor
½ kruka koriander
Saften från ½ citron
½ vitlöksklyfta
1 dl solrosolja eller rapsolja
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Lägg cashewnötter, ärtor, koriander, citronsaft och vitlöksklyfta i en matberedare. Häll i oljan lite i taget och mixa samtidigt till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå svalt till servering.
Myntasås – 1 sats (20 kcal per portion)
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk hackad mynta
½ vitlök solo
½ tsk honung
Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ kallt till servering.
Trevlig vårhelg! Hälsningar Ulrika