Vad ska jag äta om jag är blodgrupp A?

Blodgrupp A finns ofta representerad i Japan men också i Västeuropa och kring Medelhavet. Många i södra Italien, Spanien, Turkiet och i Balkan har denna blodgrupp. Grupp A mår bäst av en vegetarisk kost och bör begränsa intaget av kött och fågel för att uppnå en bra balans och en friskare kropp.

Blodgrupp A – Kostplan

Kostplanen för blodgrupp A leder till naturlig viktminskning. Grupp A blir energiska av vegetabiliskt protein medan animaliskt protein gör att denna blodgrupp samlar på sig vätska och lagrar kött i form av fett. Detta beror på att Grupp A har väldigt lite magsyra och det behövs om man ska bryta ner kött. Komjölkprodukter är inte heller gynnsamt för Grupp A pga att de är känsliga för insulinhöjningar.

Grupp A kan äta fisk i måttliga mängder ca 3-4 ggr per vecka och välja de sorter som är gynnsamma eller neutrala. Ni bör servera alla måltider med rikligt med grönsaker, både kalla och varma. Broccoli, grönkål och spenat är mycket gynnsamt och bör ätas dagligen medan paprika, vitkål, tomater, potatis och sötpotatis bör Grupp A avstå från.

Tofu och alger är bra källor till protein samt alger innehåller jod som denna blodgrupp behöver. Grupp A bör vara försiktig med inläggningar med ättika och vinäger pga syran i dessa produkter. Senap är en välgörande smaksättning för Grupp A.

Mjölkprodukter ska begränsas och bör vara syrade med bakteriekultur. Sojaprodukter är ett bra alternativ för Grupp A tillsammans med get- och fårmjölksprodukter.

Grupp A och fett

När det gäller fett ska Grupp A vara lite sparsam och främst använda olivolja i sin matlagning. En annan källa som är bra är nötter och frön, såväl fettet som proteinet. Många bönor och baljväxter är gynnsamt och en bra proteinkälla. Rena spannmål fungerar bra för Grupp A som t ex bulgur, dinkel, quinoa, ris och vissa mjölsorter medan processad mat som pasta ska undvikas.

Frukt är bra för Grupp A och bör ätas varje dag, framför allt ananas, plommon och bär.

Jag brukar rekommendera denna blodgrupp att ha som vana att starta morgonen med ett glas ljummet citronvatten med riven färsk ingefära som är ypperligt för Grupp A´s låga magsyrenivåer. Annan dryck som är gynnsamt för Grupp A är rödvin i små mängder. Kaffe är också bra för att det ökar magsyran. Kombinerar gärna med några koppar grönt te.


Födoämnen som inte gynnar personer med blodgrupp A:

Kött är svårsmält och lagras som fett

Mjölkprodukter hämmar omsättningen av näringsämnen samt framkallar insulinreaktioner

Kidneybönor/Limabönor sänker ämnesomsättningen

Vete i för stora mängder påverkar insulinets effekt och drar ner förbränningen

 

Födoämnen som gynnar personer med blodgrupp A:

Vegetabilisk olja bidrar till effektiv matsmältning

Sojaprotein ger energi och bidrar till effektiv matsmältning

Grönsaker bidrar till ökad ämnesomsättning


Bra kosttillskott för Blodgrupp A

Eftersom Grupp A drar ner på animaliskt protein kan ett tillskott på Vitamin B 12 vara bra.  Vitamin B finns naturligt i fisk, misosoppa, sojasås och ägg. Dessutom kan ett järntillskott behövas pga att järn finns i kött som Grupp A undviker.

Eftersom Grupp A ofta har låga magsyrenivåer är ett tillskott på vitamin C bra och att äta mycket ananas, broccoli, bär, citron, grapefrukt och körsbär.

Personlighet och utseende

Grupp A är ofta snälla, ordningsamma, känsliga, driftiga och bra på att samarbeta. De håller ofta sina bekymmer inombords. De är bra på att reda ut problem och hjälpa andra. De är mycket empatiska och tänkande personer som ibland kan orsaka stress och oro inombords. Grupp A är ofta lite kortare personer och har ett runt ansikte

Ät efter din blodgrupp A

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!