I går hade jag svärmor på besök och jag lagade en fiskgryta med saffran som jag älskar!

1:a adventFiskgryta med saffran

Fiskgryta med saffran

Vi bjöd på glögg innan och jag valde en sockerfri glögg gjord på ett italienskt vin som var gott, serverade St:Agur ost med dinkelpepparkakor till som var så gott!

Sockerfri glögg

Jag håller på ett ett projekt – ett pepparkakshus som föreställer “Hemma hos Ulrika” – min restaurang på Gotland. Ska fortsätta i veckan och visa Er här på bloggen.

Pepparkakshus

Fiskgryta med saffran – 6 portioner

500 gram räkor med skal

1 msk olivolja

1 dl vitt vin + 1 dl vatten

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

4 schalottenlökar

1 röd chili

1 fänkål

1 paket saffran, 0,5 g

2 dl vispgrädde

1 burk krossad tomat

salt och svartpeppar

1 apelsin

1 fiskbuljongtärning

300 g torskryggsfilé

300 g laxfilé

400 gr blåmusslor

150 g sugarsnaps

1 dl strimlad purjolök

Färska dillkvistar

Tillbehör: Aioli

Skala räkorna och lägg skalet i en stekpanna med lite olja. Stek i några minuter och häll på vin och vatten. Låt koka i ca 5 minuter. Sila av räkskalen och spara fonden. Hetta upp en kastrull med lite smör. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Strimla fänkål. Bryn lök, vitlök, chili och fänkål i någon minut. Häll på räkfond, grädde och krossad tomat. Krydda med salt, peppar pressa i saften från en apelsin. Smula ner en buljongtärning. dela tomater och lägg ner i grytan. Låt sjuda i 10 minuter. Späd med vatten eller mer grädde om det behövs. Skär fisken i bitar och krydda med salt och peppar. Tillsätt fisken i grytan tillsammans med musslor. Låt sjuda 5 minuter. Lägg till sist ner räkorna. Dela sugarsnaps och lägg ner i grytan tillsammans purjolök och hackad dill. Servera med aioli.