I går hade jag svärmor på besök och jag lagade en fiskgryta med saffran som jag älskar!
Vi bjöd på glögg innan och jag valde en sockerfri glögg gjord på ett italienskt vin som var gott, serverade St:Agur ost med dinkelpepparkakor till som var så gott!
Jag håller på ett ett projekt – ett pepparkakshus som föreställer “Hemma hos Ulrika” – min restaurang på Gotland. Ska fortsätta i veckan och visa Er här på bloggen.
Fiskgryta med saffran – 6 portioner
500 gram räkor med skal
1 msk olivolja
1 dl vitt vin + 1 dl vatten
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
4 schalottenlökar
1 röd chili
1 fänkål
1 paket saffran, 0,5 g
2 dl vispgrädde
1 burk krossad tomat
salt och svartpeppar
1 apelsin
1 fiskbuljongtärning
300 g torskryggsfilé
300 g laxfilé
400 gr blåmusslor
150 g sugarsnaps
1 dl strimlad purjolök
Färska dillkvistar
Tillbehör: Aioli
Skala räkorna och lägg skalet i en stekpanna med lite olja. Stek i några minuter och häll på vin och vatten. Låt koka i ca 5 minuter. Sila av räkskalen och spara fonden. Hetta upp en kastrull med lite smör. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Strimla fänkål. Bryn lök, vitlök, chili och fänkål i någon minut. Häll på räkfond, grädde och krossad tomat. Krydda med salt, peppar pressa i saften från en apelsin. Smula ner en buljongtärning. dela tomater och lägg ner i grytan. Låt sjuda i 10 minuter. Späd med vatten eller mer grädde om det behövs. Skär fisken i bitar och krydda med salt och peppar. Tillsätt fisken i grytan tillsammans med musslor. Låt sjuda 5 minuter. Lägg till sist ner räkorna. Dela sugarsnaps och lägg ner i grytan tillsammans purjolök och hackad dill. Servera med aioli.