Efter en helg med mycket festligheter är det så skönt att köra en 2:dag! I fredags hade vi middag med 3 rätter och goda viner och lördag och söndag var vi på kryssning med julbord – ja, ni kan ju tänka Er…
I dag, måndag började jag morgonen med en kopp kaffe. Sedan på med varma kläder och en lång promenad med söta Mimmi i över en timme. Lite mer kaffe på förmiddagen och receptskrivning vid datorn fram till lunch då jag tog en paus med 2 kokta ägg med salt. Nu har jag varit nere och fixat middagen och det är min favoritsoppa som hela familjen älskar. Jag gör ofta en soppa som jag äter på mina fastedagar. Tycker att det är mättande och gott! Här kommer receptet – det är ca 230 kalorier per portion.
Tomatsoppa med färska tomater, selleri och halloumi – 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
1 burk konserverade ekologiska tomater (gärna hela)
1 msk torkad basilika
1 buljongtärning, grönsak
5 dl vatten
Salt och svartpeppar
1 paket färgglada tomater
1 paket halloumiost, ca 150 g
1 msk olivolja
2 selleristänger
Lite bladpersilja
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter. Tillsätt hela tomater, basilika, buljongtärning och vatten. Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer. Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna och strimla sellerin. Skär osten i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten runtom i några minuter. Häll upp soppan i skålar och toppa med tomater, selleri och ost. Dekorera med en persiljekvist.