Nyhet, Ulrika släpper ny kokbokDet produceras en mängd kokböcker, jag har hört någonstans att det kommer ut en kokbok per dag. Det kanske inte helt stämmer men oavsett det så finns det massor och det kommer hela tiden fler. Hur kommer det sig då att man i huvud taget kommer på tanken att göra ytterligare en kokbok? För mig är svaret helt enkelt för att det finns en efterfrågan. Många drivs enbart av passion när de gör en kokbok men jag vill också att det ska finnas ett intresse kring ämnet. Jag har under alla de år som jag har producerat kokböcker legat lite i framkant, redan från min första kokbok, Våra bästa GI-recept, har jag varit bland de första i Sverige med att producera kokböcker om nya, intressanta ämnen. Det beror säkert till stor del av mitt intresse inom hälsa och matlagning samt möjligheten att få så mycket input och feedback från alla er som följer mig.

Nu är jag på Gotland där jag är mitt i arbetet med min nästa kokbok, det kommer att bli en bok om fasta och jag Ulrika och Malte in action på Gotlandkommer att skriva och ta fram kostplaner för de olika typerna av fasta som jag arbetar med. Det blir en hel del matlagning för de kapitel som behandlar 5:2, 16:8 och 800 kcal. Men jag kommer även att skriva och berätta om vattenfasta och mer klassisk fasta som bygger på olika buljonger och juicer.

Under de flesta av mina kokböcker har jag arbetat med Malte Danielsson som är fotograf. När man gör en kokbok kräver det ett tight arbete. Det är otroligt mycket mat och bilder som ska produceras under en kort begränsad tid. Framförallt med denna bok som vi fotograferar på Gotland kräver hårt arbete och våra dagar börjar tidigt med planering av dagen. Sen ställer jag mig i köket medan Malte riggar för olika platser där fotograferingen ska ske. Vi tar fram den rekvisita som ska användas och sen börjar själva matlagningen. Under en dag som dessa lagar jag mellan 10-15 olika rätter under dagen. Det krävs en hel del planering för att få lite tid mellan att varje rätt blir klar för att hinna med att fotografera maten innan nästa rätt kommer ut. Ibland sitter bilden på första försöket medan det ibland kan krävas flera olika varianter av bilden innan den känns så som jag vill ha den. Då blir det ofta ganska rörigt här i huset.. En av dagarna öste regnet ner och vi som hade tänkt att fotografera utomhus fick tänka om och kom lite efter i schemat. Det är sånt som händer och dagen efter fick vi arbeta på i dubbel takt för att komma ikapp med planeringen.

Ulrika berättar om hur en ny kokbok blir tillDet är som sagt intensiva dagar och jag brukar alltid avrunda arbetsdagen med ett löppass. Det är så skönt att komma ut och få frisk luft och rensa tankarna. Jag har ett varv här vid min gård som är ca 5 km, det springer jag tillsammans med min hund Mimmi varje kväll. Sen äter vi middag tillsammans, det finns ju en hel del mat att välja på från dagens fotografering. Jag brukar även dela ut matlådor till mina grannar här på Gotland så att vi inte behöver kasta bort all fin mat som jag lagat upp till boken.

Nu när fotograferingen är gjord och alla recept är skapade kommer jag gå in i en intensiv skrivperiod. Nu ska alla texter skrivas och även om allt finns i mitt huvud som tar det mycket tid och energi att få ner allt i text. Tur att jag har några dagar till här på Gotland då jag kommer vara helt ensam och verkligen kan fokusera på att skriva. Efter det börja redigeringsarbetet med feedback från mitt förlag, men det är en helt annan historia som jag kan skriva mer om vid ett annat tillfälle..