I början av januari hade jag ett kickstartprogram i Aftonbladets GI bilaga som var mycket populärt. Jag har också mailat ut detta program till flera av mina besökare på hemsidan. NU undrar jag om det är någon som kan svara här i inlägget på hur det har gått och om ni har fått något resultat? Jag vill också fråga om någon/några kan tänka sig att bli intervjuade och fotograferade med anledning av detta….??

Semlor? Överallt ser man semlor…Här kommer ett recept på från min bok “Ulrikas GI helger” som ni måste införskaffa till påsk – ett helt kapitel med god GI mat och godsaker.

Dessa semlor är inte supernyttiga men mycket bättre än de som finns att köpa!

Ulrikas GI semla – 10 st små

Fantastiska semlor som är betydligt nyttigare än vanliga men smakar lika gott!

40 g smör

1, 5 dl sojamjölk

25 g jäst

Lite salt

½ dl honung

½  ägg

1 krm hjorthornssalt

5 dl dinkelsikt

1/2 dl solrosfrön

1 msk linfrön

Fyllning

100 g skållad sötmandel

½ dl sojamölk

1 msk agavesirap

1 msk mandel och nötpasta (kan uteslutas)

1 burk vaniljkesella

Florsocker

Smält smör i en kastrull och tillsätt sojamjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll på lite av den varma bladningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, agavesirap och ägg. Blanda ihop. Blanda hjorthornssalt, dinkelsikt, solrosfrön och linfrön och rör ner i degen. Knåda degen tills den är jämn och släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Tillsätt mer dinkelsikt om degen är lös. Forma till runda bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt bullarna jäsa på plåten i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca minuter. Mixa mandel i en matberedare eller i en mixer. Lägg i en skål och tillsätt sojamjölk, agavesirap och nötpastan och blanda om. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet och blanda det med mandelröran. Lägg fyllningen i bullarna och lägg på en klick vaniljkesella. Toppa med locket och strö lite florsocker över.