Jag tänkte under de kommande dagarna lägga ut mina absolut trevligaste recept som jag gör på mitt eget julbord. I dag bjuder jag på Saffransbulgur med köttbullar och en god apelsincréme… Detta ska jag laga i Göteborg i morgon när jag besöker “Musikhjälpen” (titta på svt i morgon fredag).

Saffransbulgursallad med färska fikon – 10 portioner

5 dl bulgur

1 msk smör

1msk olja

2 paket saffran, 1 g

Salt och svartpeppar

1 litet savoykålshuvud

1 rödlök

1 rött äpple

1 dl pistagenötter

4 färska fikon

Koka bulgur enligt anvisningen på paketet. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Lägg i saffran och bulgur och blanda om. Smaka av med salt och peppar. Låt steka någon minut. Skär de yttersta bladen på savoykålen och lägg på ett stort serveringsfat. Använd den resterande kålen genom att strimla den tunt och blanda ner i bulguren. Stek några minuter och lägg upp på fatet. Strimla rödlök och skiva äpplet och blanda ner. Toppa med nötter och dekorera med skivade fikon.

Köttbullar med kryddpeppar och örter – 10 portioner

400 g fläskfärs

400 g nötfärs

1 riven rödlök

½ tsk salt

1 tsk malen kryddpeppar

1 tsk herbes de provence

1 dl grädde

1 msk smör

Dekoration: färsk timjan

Apelsinyoghurt

1 burk turkisk yoghurt

1 apelsin, skalet och saften

1 msk flytande honung

1 tsk örtagårdskrydda

Salt och svartpeppar

Gör först apelsinyoghurten genom att blanda alla ingredienser. Ställ kallt. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en skål och forma till små bullar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bullarna i ca 5 minuter. Lägg upp i en skål och dekorera med lite färsk timjan. Servera med apelsinyoghurten och saffransbulgursalladen.