Tillbaka till menyerna

v.49

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 30.8 gram

Fett: 32.8 gram

Protein: 29.8 gram

Energi: 583.1 kcal

  • Måndag frukost 233 Kcal

    Lyxig GI-gröt

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 33 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 233 kcal

    Ingredienser

    10 portioner

    Grynblandning
    • 5 dl fiberhavregryn
    • 5 dl dinkelflingor
    • 0.5 dl linfrön
    • 2.5 msk solrosfrön
    • 1.25 msk pumpakärnor
    • 20 g kokosskivor
    • 4 tsk kanel
    • 150 g torkade äppelbitar
    • 0.5 dl torkade blåbär
    • 5 st torkade aprikoser
    • 0.5 dl torkade gojibär
    Tillbehör för 1 portion
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Blanda alla ingredienser. Hacka äppelbitar och aprikoser och lägg ner i blandningen. Förvara i en burk med tättslutande lock.

    Tillagning:

    • Lägg 1 ½ dl grynblandning i en kastrull med 3 dl vatten. Låt koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Servera med havremjölk.

    Ingredienser

    10 portioner

    Grynblandning
    • 5 dl fiberhavregryn
    • 5 dl dinkelflingor
    • 0.5 dl linfrön
    • 2.5 msk solrosfrön
    • 1.25 msk pumpakärnor
    • 20 g kokosskivor
    • 4 tsk kanel
    • 150 g torkade äppelbitar
    • 0.5 dl torkade blåbär
    • 5 st torkade aprikoser
    • 0.5 dl torkade gojibär
    Tillbehör för 1 portion
    • 1 dl havremjölk

    Måndag lunch 534 Kcal

    Lax med soltorkad tomat och fetaost

    Snabblagad och smakrik laxrätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 38 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 534 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 350 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g fetaost
    • 50 g soltorkade tomater i olja
    • 2 msk solrosfrön
    Tillbehör
    • 50 g grönsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela laxfilén och lägg på en ugnsplåt. Strö på salt och peppar.
    • Smula fetaost över och lägg på soltorkade tomater och solrosfrön.
    • Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter.
    • Servera med en grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 350 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g fetaost
    • 50 g soltorkade tomater i olja
    • 2 msk solrosfrön
    Tillbehör
    • 50 g grönsallad

    Måndag middag 557 Kcal

    Mozzarellafylld falukorv med ajvar

    Gör en vardagsklassiker lyxigare genom att fylla falukorven med goda smaker och servera med ungsrostade grönsaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 48 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 557 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 600 g falukorv med hög kötthalt
    • 3 msk senap
    • 3 msk ajvar relish
    • 125 g mozzarella
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    Rostade grönsaker
    • 2 styck tomat
    • 1 st squash
    • 1 st rödlök
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 30 g svarta oliver kärnfria

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 ̊C.
    • Skiva grönsakerna och lägg i en ugnsfast form.
    • Häll på olivolja och strö på kryddor och oliver.
    • Blanda om.
    • Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat snitt med ajvar relish.
    • Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt.
    • Strö över lite salt, peppar och örtkryddor över falukorven.
    • Lägg korven över grönsakerna och ugnsbaka i ca 20 minuter.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 600 g falukorv med hög kötthalt
    • 3 msk senap
    • 3 msk ajvar relish
    • 125 g mozzarella
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    Rostade grönsaker
    • 2 styck tomat
    • 1 st squash
    • 1 st rödlök
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 30 g svarta oliver kärnfria
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 276 Kcal

    Tomatsoppa med stekt halloumi

    En härlig och värmande tomatsoppa toppad med salt halloumi!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och lägg ner cocktailtomater och låt koka ihop 5 minuter.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Skär osten i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumiost och färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist

    Tisdag middag 310 Kcal

    Portobello svamp med ajvar och chévre

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 310 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st portabellosvamp
    • 2 msk ajvar relish
    • 50 g chevreost
    • 1 tsk honung
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 3 dl rucola

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Lägg svampen på en ugnsplåt och bred på ajvar relish.
    • Skär chevre och lägg över svampen.
    • Häll lite honung över och strö på ötagårdskrydda.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Servera med rucolasallad.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st portabellosvamp
    • 2 msk ajvar relish
    • 50 g chevreost
    • 1 tsk honung
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 3 dl rucola
  • Onsdag frukost 298 Kcal

    Frukostmacka med pålägg

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, Filmjölkslimpa. Receptet hittar du genom att söka på Filmjölkslimpa i hälsobanken. Totala receptet för limpan är 12 portioner som kan skivas och frysas ner efter tillagning.

    Onsdag mellanmål 177 Kcal

    Filmjölkslimpa

    Filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, och aprikoser.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 177 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    Innehåll
    • 4 dl filmjölk
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 dl dinkelsikt
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl rågmjöl
    • 1 dl rågkross
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 8 st torkade aprikoser
    Till formen
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl havregryn

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Låt stå och svälla i några minuter.
    • Smöra och mjöla en brödform, 1 ½ – 2 liter.
    • Fördela smeten jämnt i formen och strö över havregryn.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna på galler.

    Ingredienser

    12 portioner

    Innehåll
    • 4 dl filmjölk
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 dl dinkelsikt
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl rågmjöl
    • 1 dl rågkross
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 8 st torkade aprikoser
    Till formen
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl havregryn
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 276 Kcal

    Tomatsoppa med stekt halloumi

    En härlig och värmande tomatsoppa toppad med salt halloumi!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och lägg ner cocktailtomater och låt koka ihop 5 minuter.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Skär osten i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumiost och färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist
  • Lördag middag 437 Kcal

    Kycklinggryta med grönsaker

    En mustig kycklinggryta med härliga grönsaker som toppas med cocktailkapris och crème fraiche!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 437 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st orange paprika
    • 100 g broccoli
    • 0.25 st zucchini
    • 5 st champinjoner
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 100 g vatten
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 1 msk kapris
    • 1 msk crème fraiche

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skala och skiva moroten.
    • Skär paprika, broccoli och zucchini i mindre bitar och dela champinjonerna.
    • Skär kycklingen i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner kyckling, lök och vitlök.
    • Stek några minuter och häll på krossade tomater och vatten.
    • Smaksätt med sambal oelek, torkade örter och smula ner buljongtärning.
    • Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Häll på grädde och lägg ner paprika, broccoli, zucchini och champinjoner.
    • Låt koka ihop och servera i djupa skålar toppat med kapris och créme fraiche.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st orange paprika
    • 100 g broccoli
    • 0.25 st zucchini
    • 5 st champinjoner
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 100 g vatten
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 1 msk kapris
    • 1 msk crème fraiche
  • Söndag mellanmål 186 Kcal

    Rostad havremüsli med pepparkakskrydda

    Ett fantastisk god müsli som är enkel att tillaga och passar perfekt under julen men är förstås lika god året runt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 186 kcal

    Ingredienser

    25 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 3 dl havrekärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl linfrön
    • 1 dl pumpafrön
    • 3 msk rapsolja
    • 1.5 dl vatten
    • 2 msk flytande honung
    • 1 msk pepparkakskrydda
    • 2 krm salt
    • 1 dl kokosskivor
    • 75 g torkade aprikoser
    • 87 g torkade dadlar
    • 1 dl russin
    • 1 dl rostade pekannötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg havregryn, havrekärnor, solroskärnor, linfrö och pumpafrön på en plåt.
    • Ringla över rapsolja, vatten och honung och rör om ordentligt.
    • Strö på pepparkakskrydda och lite salt och sätt in i ugnen i ca 20 min. Rör om då och då.
    • Ta ut plåten. Hacka de torkade aprikoser och dadlar. Blanda ner kokos, aprikoser, dadlar, russin och pekannötter.

    Ingredienser

    25 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 3 dl havrekärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl linfrön
    • 1 dl pumpafrön
    • 3 msk rapsolja
    • 1.5 dl vatten
    • 2 msk flytande honung
    • 1 msk pepparkakskrydda
    • 2 krm salt
    • 1 dl kokosskivor
    • 75 g torkade aprikoser
    • 87 g torkade dadlar
    • 1 dl russin
    • 1 dl rostade pekannötter

    Söndag dessert 204 Kcal

    Havrelimpa med tranbär

    Fantastiskt gott bröd att njuta av för både frukost och julbord!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 204 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 3 st ägg
    • 2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 5 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.75 dl solrosfrön
    • 0.75 dl pumpafrön
    • 1 dl torkade tranbär
    Topping
    • 2 msk solrosfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggen fluffiga och blanda ner alla ingredienser.
    • Lägg smeten i en bakplåtsklädd brödform, ca: 1,5 liter.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
    • Låt svalna och skiva upp.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 3 st ägg
    • 2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 5 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.75 dl solrosfrön
    • 0.75 dl pumpafrön
    • 1 dl torkade tranbär
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
Torrvaror
  • 5 dl fiberhavregryn
  • 5 dl dinkelflingor
  • 2 dl linfrön
  • 8.25 msk solrosfrön
  • 1.25 msk pumpakärnor
  • 21 g kokosskivor
  • 150 g torkade äppelbitar
  • 0.5 dl torkade blåbär
  • 88 st torkade aprikoser
  • 0.5 dl torkade gojibär
  • 6 msk olivolja
  • 6 dl kaffe
  • 600 g krossade tomater
  • 4 tsk flytande honung
  • 1 tsk honung
  • 1 dl dinkelsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 3 tsk bikarbonat
  • 5.5 dl havregryn
  • 3 dl havrekärnor
  • 2 dl solroskärnor
  • 1.75 dl pumpafrön
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl russin
  • 1 dl rostade pekannötter
  • 5 dl havremjöl
  • 0.5 dl fiberhusk
  • 1 dl torkade tranbär
Kryddor/smaksättare
  • 4 tsk kanel
  • 5 msk ajvar relish
  • 3.6 tsk örtagårdskrydda
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 4 st basilikakvist
  • 4 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 0.5 st kycklingbuljongtärning
  • 1 msk pepparkakskrydda
Mejeri
  • 1 dl havremjölk
  • 75 g fetaost
  • 125 g mozzarella
  • 200 g halloumi
  • 50 g chevreost
  • 2 tsk smör
  • 1 skiva ost
  • 4 dl filmjölk
  • 0.5 dl grädde
  • 1 msk crème fraiche
  • 3 dl grekisk yoghurt
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 350 g laxfilé
  • 600 g falukorv med hög kötthalt
  • 25 g rökt skinka
  • 300 g kycklingfilé
  • 3 st ägg
Övrigt
  • 50 g soltorkade tomater i olja
  • 3 msk senap
  • 30 g svarta oliver kärnfria
  • 1 skiva filmjölkslimpa
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk kapris
Frukt/grönt
  • 50 g grönsallad
  • 2 styck tomat
  • 1 st squash
  • 1 st rödlök
  • 1.5 st gul lök
  • 2.5 klyfta vitlök
  • 200 g cocktailtomater
  • 2 st portabellosvamp
  • 3 dl rucola
  • 0.25 st röd paprika
  • 1 st morot
  • 1 st orange paprika
  • 100 g broccoli
  • 0.25 st zucchini
  • 5 st champinjoner
  • 87 g torkade dadlar

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!