Tillbaka till menyerna

V 25

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 48.9 gram

Fett: 93.1 gram

Protein: 83.1 gram

Energi: 1364 kcal

  • Måndag frukost 493 Kcal

    Havregrynsgröt med äpple, aprikoser och kanel

    En god mättande gröt med äpple, aprikoser och kanel.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 58 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 493 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 dl havregryn
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 2 msk linfrön
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 st äpple
    • 8 st torkade aprikoser
    • 4 dl vatten
    • 1 krm salt
    Tillbehör
    • 0.25 st äpple
    • 4 st aprikos
    • 2 tsk kanel
    • 2 dl havremjölk

    Gör så här

    • Blanda havregryn, solrosfrön, linfrön och kanel i en kastrull.
    • Riv äpplet, tillsätt det och aprikoser, vatten och salt i kastrullen.
    • Koka gröten i ca 6 min eller tills den är färdig.
    • Toppa med äppelskivor och hackade aprikoser.
    • Pudra slutligen över lite kanel och servera med mjölk, havre- eller sojadryck.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 dl havregryn
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 2 msk linfrön
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 st äpple
    • 8 st torkade aprikoser
    • 4 dl vatten
    • 1 krm salt
    Tillbehör
    • 0.25 st äpple
    • 4 st aprikos
    • 2 tsk kanel
    • 2 dl havremjölk

    Måndag lunch 870 Kcal

    Äggröra med chorizokorv

    Laga en krämig äggröra som du servera med två stycken chorizokorvar och en näve machesallad till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 72 gram

    Protein: 42 gram

    Energi: 870 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 st chorizo
    • 25 g machesallad

    Gör så här

    • Knäck äggen i en kål och rör ihop med grädde, salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggblandningen.
    • Rör med en trägaffel tills äggröran blivit krämig.
    • Skär små snitt i korven och hetta upp en annan stekpanna med smör.
    • Stek korven tills den får färg på båda sidor och servera korven med äggröra.
    • Dekorera med machesallad.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 st chorizo
    • 25 g machesallad

    Måndag middag 648 Kcal

    Kebabsallad med sås

    En enkel sallad med kebabkött och lite sås. Välj mellan kebabsås eller chilimajonnäs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 49 gram

    Energi: 648 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g kebab (Hälsans kök)
    • 1 tsk smör
    • 3 dl blandsallad
    • 5 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka
    • 0.5 st paprika
    • 1 msk rödlök
    • 2 msk chilimajonnäs

    Gör så här

    • Stek kebabköttet i en stekpanna med smör.
    • Lägg upp sallad på tallrik och lägg på kebabkött, alla grönsaker och servera med såsen.
    • Toppa med jalapenos om du har hemma.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g kebab (Hälsans kök)
    • 1 tsk smör
    • 3 dl blandsallad
    • 5 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka
    • 0.5 st paprika
    • 1 msk rödlök
    • 2 msk chilimajonnäs
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 459 Kcal

    Kebabspett med ajvar och varma grönsaker

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 459 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 350 g nötfärs
    • 3 msk ajvar relish
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.33 msk smör
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st aubergine
    • 0.5 st squash
    • 1 msk olivolja
    • 3 msk persilja
    • 0.6 dl gräddfil

    Gör så här

    • Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner ajvar.
    •  Finhacka vitlöken och vänd ner i köttfärsen med salt och svartpeppar.
    • Forma till avlånga biffar och trä upp på spett.
    • Platta till dem och stek i smör några minuter.
    • Skär grönsakerna i strimlor.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lite snabbt.
    •  Krydda med salt och peppar och vänd ner persilja.
    • Fördela grönsaksblandningen en tallrik och placera kebabspetten bredvid.
    •  Toppa med en klick gräddfil.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 350 g nötfärs
    • 3 msk ajvar relish
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.33 msk smör
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st aubergine
    • 0.5 st squash
    • 1 msk olivolja
    • 3 msk persilja
    • 0.6 dl gräddfil

    Tisdag middag 289 Kcal

    Skaldjurssallad

    Med god smak av kräftor och krispiga grönsaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gurka
    • 2 st selleristjälk
    • 8 st rädisor
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g kräftstjärtar
    • 100 g crabsticks
    • 0 salt och svartpeppar
    • 45 g Lallerstedts currydressing
    • 50 g rucola
    • 0.5 st rödlök
    • 1 msk gräslök
    • 2 st citronklyfta

    Gör så här

    • Skär gurka, selleri, rädisor och rödlök i små tärningar eller bitar.
    • Lägg i en skål och blanda ner kräftstjärtar.
    • Skär krabbsticks i mindre bitar och blanda ner tillsammans med salt, peppar och currydressing.
    • Lägg rucolasallad på en tallrik och lägg över skaldjurssalladen.
    • Dekorera med rödlök, gräslök och citronklyfta.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gurka
    • 2 st selleristjälk
    • 8 st rädisor
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g kräftstjärtar
    • 100 g crabsticks
    • 0 salt och svartpeppar
    • 45 g Lallerstedts currydressing
    • 50 g rucola
    • 0.5 st rödlök
    • 1 msk gräslök
    • 2 st citronklyfta
  • Onsdag frukost 116 Kcal

    Keso med kiwi och mango

    En tropisk och fräsch frukost med mättande keso!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 116 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st mango
    • 1 st kiwi
    • 2 msk keso

    Gör så här

    • Skala och skär mango och kiwi i bitar.
    • Lägg på en tallrik och toppa med keso.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st mango
    • 1 st kiwi
    • 2 msk keso

    Onsdag lunch 648 Kcal

    Kebabsallad med sås

    En enkel sallad med kebabkött och lite sås. Välj mellan kebabsås eller chilimajonnäs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 49 gram

    Energi: 648 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g kebab (Hälsans kök)
    • 1 tsk smör
    • 3 dl blandsallad
    • 5 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka
    • 0.5 st paprika
    • 1 msk rödlök
    • 2 msk chilimajonnäs

    Gör så här

    • Stek kebabköttet i en stekpanna med smör.
    • Lägg upp sallad på tallrik och lägg på kebabkött, alla grönsaker och servera med såsen.
    • Toppa med jalapenos om du har hemma.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g kebab (Hälsans kök)
    • 1 tsk smör
    • 3 dl blandsallad
    • 5 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka
    • 0.5 st paprika
    • 1 msk rödlök
    • 2 msk chilimajonnäs

    Onsdag middag 719 Kcal

    Laxfilé med dillsås och mozzarellasallad

    Lättlagad fiskrätt med dillsås och en mozzarellasallad bredvid!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 62 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 719 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    Dillsås
    • 1 dl grädde
    • 0.25 st kycklingbuljongtärning
    • 2 msk dill
    • 1 tsk citronzest
    • 0 salt och vitpeppar
    Mozarellasallad
    • 125 g mozarella
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 100 g cocktailtomater
    • 1 msk grön pesto
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st basilikakvist

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Lägg laxen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö på salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt buljongtärning, dill, citronzest, salt och peppar.
    • Låt koka ihop ca 5 minuter.
    • Skär mozzarella och avokado i bitar och lägg i en skål.
    • Skiva rödlök och dela tomaterna och blanda ner tillsammans med pesto, salt, svartpeppar och basilika.
    • Servera laxen med dillsåsen och mozzarellasalladen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    Dillsås
    • 1 dl grädde
    • 0.25 st kycklingbuljongtärning
    • 2 msk dill
    • 1 tsk citronzest
    • 0 salt och vitpeppar
    Mozarellasallad
    • 125 g mozarella
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 100 g cocktailtomater
    • 1 msk grön pesto
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st basilikakvist
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 719 Kcal

    Laxfilé med dillsås och mozzarellasallad

    Lättlagad fiskrätt med dillsås och en mozzarellasallad bredvid!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 62 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 719 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    Dillsås
    • 1 dl grädde
    • 0.25 st kycklingbuljongtärning
    • 2 msk dill
    • 1 tsk citronzest
    • 0 salt och vitpeppar
    Mozarellasallad
    • 125 g mozarella
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 100 g cocktailtomater
    • 1 msk grön pesto
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st basilikakvist

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Lägg laxen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö på salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt buljongtärning, dill, citronzest, salt och peppar.
    • Låt koka ihop ca 5 minuter.
    • Skär mozzarella och avokado i bitar och lägg i en skål.
    • Skiva rödlök och dela tomaterna och blanda ner tillsammans med pesto, salt, svartpeppar och basilika.
    • Servera laxen med dillsåsen och mozzarellasalladen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    Dillsås
    • 1 dl grädde
    • 0.25 st kycklingbuljongtärning
    • 2 msk dill
    • 1 tsk citronzest
    • 0 salt och vitpeppar
    Mozarellasallad
    • 125 g mozarella
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 100 g cocktailtomater
    • 1 msk grön pesto
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st basilikakvist

    Torsdag middag 484 Kcal

    Köttbullar med blomkålsrisotto

    Tillaga varma köttbullar med en krämig blomkålsrisotto. Dekorera med apelsinklyfta och persilja. Laga en extra portion och ät som lunch dagen efter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 44 gram

    Energi: 484 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 4 msk persilja
    • 600 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    Blomkålsrisotto
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 12 st färska champinjoner
    • 1 msk olivolja
    • 0.5 st blomkål
    • 2 msk persilja
    • 2 dl parmesan
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör 1 portion:
    • 1 dl rucola
    • 0.33 st röd paprika
    • 1 msk ajvar relish
    • 1 msk Aioli
    • 1 msk riven parmesanost
    • 1 st apelsinskiva
    • 1 msk bladpersilja

    Gör så här

    • Finhacka vitlök och lök.
    • Blanda lök med färs, persilja, örtagårdskrydda, salt och peppar i en skål.
    • Forma färsen till köttbullar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttbullarna runtom i några minuter.
    • Skala och finhacka rödlök och vitlök samt skiva champinjoner.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner grönsakerna.
    • Riv blomkålen fint med ett rivjärn och lägg ner i stekpanna.
    • Låt steka någon minut och tillsätt persilja och parmesan.
    • Smaka av med salt och peppar. 
    • Bryn några minuter.
    • Lägg upp rucolasallad på tallrikar och lägg på en klick blomkålsrisotto och köttbullar.
    • Lägg på skivad paprika och dekorera med apelsinklyfta och persilja. 
    • Servera med ajvar relish och aioli samt riven parmesanost.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 4 msk persilja
    • 600 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    Blomkålsrisotto
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 12 st färska champinjoner
    • 1 msk olivolja
    • 0.5 st blomkål
    • 2 msk persilja
    • 2 dl parmesan
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör 1 portion:
    • 1 dl rucola
    • 0.33 st röd paprika
    • 1 msk ajvar relish
    • 1 msk Aioli
    • 1 msk riven parmesanost
    • 1 st apelsinskiva
    • 1 msk bladpersilja
Torrvaror
  • 2 dl havregryn
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 2 msk linfrön
  • 8 st torkade aprikoser
  • 6 dl kaffe
  • 3 msk olivolja
Kryddor/smaksättare
  • 2.5 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 4 msk ajvar relish
  • 9 msk persilja
  • 1 msk gräslök
  • 0.25 st kycklingbuljongtärning
  • 2 msk dill
  • 1 msk grön pesto
  • 3 st basilikakvist
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 msk bladpersilja
Frukt/grönt
  • 0.75 st äpple
  • 4 st aprikos
  • 25 g machesallad
  • 3 dl blandsallad
  • 5 st cocktailtomat
  • 1 st gurka
  • 0.5 st paprika
  • 2.75 msk rödlök
  • 4 klyfta vitlök
  • 0.5 st gul paprika
  • 0.83 st röd paprika
  • 0.5 st aubergine
  • 0.5 st squash
  • 2 st selleristjälk
  • 8 st rädisor
  • 51 g rucola
  • 2 st citronklyfta
  • 0.5 st mango
  • 1 st kiwi
  • 1 tsk citronzest
  • 1 st avokado
  • 100 g cocktailtomater
  • 1 st gul lök
  • 12 st färska champinjoner
  • 0.5 st blomkål
  • 1 st apelsinskiva
Mejeri
  • 2 dl havremjölk
  • 3 msk grädde
  • 2.33 tsk smör
  • 0.6 dl gräddfil
  • 2 msk keso
  • 125 g mozarella
  • 2 dl parmesan
  • 1 msk riven parmesanost
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 2 st ägg
  • 2 st chorizo
  • 150 g kebab (Hälsans kök)
  • 950 g nötfärs
  • 100 g kräftstjärtar
  • 100 g crabsticks
  • 300 g laxfilé
Övrigt
  • 2 msk chilimajonnäs
  • 45 g Lallerstedts currydressing
  • 1 msk Aioli

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!