Tillbaka till menyerna

v.15 sommar 2025

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 51.2 gram

Fett: 49.5 gram

Protein: 41.5 gram

Energi: 806 kcal

  • Måndag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Måndag lunch 260 Kcal

    Melon och fetasallad

    Melon och fetaost blir en god smakkombination!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 260 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 50 g rucola
    • 200 g tärnad melon
    • 50 g fetaost
    • 0 tsk svartpeppar
    • 0.5 msk pumpakärnor
    • 1 st myntakvist

    Gör så här

    • Lägg rucola i en skål och blanda ner melontärningar.
    • Skiva fetaosten i tärningar och lägg på salladen.
    • Strö på svartpeppar och pumpafrön.
    • Dekorera med lite färska myntablad

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 50 g rucola
    • 200 g tärnad melon
    • 50 g fetaost
    • 0 tsk svartpeppar
    • 0.5 msk pumpakärnor
    • 1 st myntakvist

    Måndag middag 248 Kcal

    Asiatisk torsk med mangosalsa

    Fräsch fiskrätt med asiatiska smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 248 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g torskfile
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1.5 tsk limesaft
    Mangosalsa
    • 0.5 st mango
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st avokado
    • 0.5 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0.25 st lime
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader. Riv vitlök och ingefära fint.
    • Lägg fisken på en ugnsplåt och gnid in vitlök och ingefära på fisken. Strö på salt och peppar. Häll över teriyakisås och pressa lime över. Sätt in i ugnen i ca: 15 min.
    • Riv ingefära fint. Gör mangosalsan genom att skära alla ingredienser i mindre bitar och lägg i en skål. Hacka chili och blanda ner i mangosalsan med ingefära,  limesaft, teriyakisås, sesamolja. Strö på salt och peppar.
    • Lägg salsan över fisken och strö på hackad gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g torskfile
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1.5 tsk limesaft
    Mangosalsa
    • 0.5 st mango
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st avokado
    • 0.5 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0.25 st lime
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 msk gräslök
  • Tisdag frukost 289 Kcal

    Yoghurt med bär och granola med kardemumma och kanel

    Här har vi blandat hallon och blåbär men har du ett favoritbär så går det bra att byta ut!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på granola, hallon och blåbär. (1 portion granola = 3/4 dl)

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Tisdag lunch 248 Kcal

    Asiatisk torsk med mangosalsa

    Fräsch fiskrätt med asiatiska smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 248 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g torskfile
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1.5 tsk limesaft
    Mangosalsa
    • 0.5 st mango
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st avokado
    • 0.5 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0.25 st lime
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader. Riv vitlök och ingefära fint.
    • Lägg fisken på en ugnsplåt och gnid in vitlök och ingefära på fisken. Strö på salt och peppar. Häll över teriyakisås och pressa lime över. Sätt in i ugnen i ca: 15 min.
    • Riv ingefära fint. Gör mangosalsan genom att skära alla ingredienser i mindre bitar och lägg i en skål. Hacka chili och blanda ner i mangosalsan med ingefära,  limesaft, teriyakisås, sesamolja. Strö på salt och peppar.
    • Lägg salsan över fisken och strö på hackad gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g torskfile
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1.5 tsk limesaft
    Mangosalsa
    • 0.5 st mango
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st avokado
    • 0.5 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0.25 st lime
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 msk gräslök

    Tisdag middag 587 Kcal

    Vietnamesiska riswraps med kyckling och mango

    Krispiga riswraps med kyckling, färska grönsaker och chilimajjo!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 37 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 587 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk sesamfrön
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g kycklinglårfilé
    • 0.25 st mango
    • 0.5 st morot
    • 5 cm gurka
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 st avokado
    • 6 st rispapper
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.25 st paprika valfri färg
    Tillbehör
    • 1 msk färsk koriander
    • 3 msk jordnötter
    Chilimajjo
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk srirachasås

    Gör så här

    • Gör först chilimajjon genom att riva vitlöken fint och sedan blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Skala och riv vitlöken, finhacka chilin.
    • Blanda vitlök, chili, ingefära, sesamolja, ketjap manis, sesamfrön, salt och peppar till en marinad i en skål.
    • Skär kycklingen i små bitar och blanda ner i marinaden.
    • Hetta upp en stekpanna, lägg ner den marinerade kycklingen med marinaden och stek 5 minuter.
    • Ställ åt sidan.
    • Skala och strimla mango och avokado och alla grönsakerna fint.
    • Blötlägg rispapperen.
    • Lägg mango, avokado, grönsaker, kyckling och lite koriander på varje rispapper och vik ihop.
    • Servera knytena med chilimajjo, jordnötter och koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk sesamfrön
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g kycklinglårfilé
    • 0.25 st mango
    • 0.5 st morot
    • 5 cm gurka
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 st avokado
    • 6 st rispapper
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.25 st paprika valfri färg
    Tillbehör
    • 1 msk färsk koriander
    • 3 msk jordnötter
    Chilimajjo
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk srirachasås
  • Onsdag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Onsdag lunch 299 Kcal

    Varma grönsaker med halloumi

    Redo för kylskåpsrensning? Då passar detta recept perfekt, töm kylskåpet med grönsaker och stek i en stekpanna. Har du inte halloumi hemma? Välj isåfall valfritt protein till denna rätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 299 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st paprika
    • 0.75 st broccolistånd
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)

    Gör så här

    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Skiva halloumi. Skala och riv vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn halloumi runt om.
    • Lägg i grönsaker, vitlök, kryddor och låt steka några minuter.
    • Lägg upp på tallrik med osten över.
    • Rosta solrosfrön i en torr stekpanna och toppa rätten med.
    • Dekorera med färska örter.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st paprika
    • 0.75 st broccolistånd
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)

    Onsdag middag 317 Kcal

    Champinjonsoppa

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 317 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 125 g champinjon
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 st gul lök
    • 0.3 st purjolök
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 3 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl konserverade kikärtor
    Topping
    • 0 st champinjoner

    Gör så här

    • Skiva champinjoner i skivor och stek i olivolja i en kastrull.
    • Spara undan lite i en skål till topping.
    • Skala och hacka gul lök och lägg blanda ner i kastrullen tillsammans med strimlad purjolök.
    • Tillsätt kycklingfond, vatten och grädde och smaka av med salt och peppar.
    • Låt koka upp och stå och sjud 10 minuter.
    • Häll av kikärtorna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten.
    • Låt dem rinna av och tillsätt i soppan.
    • Servera i skålar och toppa med lite stekta champinjoner.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 125 g champinjon
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 st gul lök
    • 0.3 st purjolök
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 3 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl konserverade kikärtor
    Topping
    • 0 st champinjoner
  • Torsdag frukost 289 Kcal

    Yoghurt med bär och granola med kardemumma och kanel

    Här har vi blandat hallon och blåbär men har du ett favoritbär så går det bra att byta ut!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på granola, hallon och blåbär. (1 portion granola = 3/4 dl)

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Torsdag lunch 587 Kcal

    Vietnamesiska riswraps med kyckling och mango

    Krispiga riswraps med kyckling, färska grönsaker och chilimajjo!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 37 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 587 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk sesamfrön
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g kycklinglårfilé
    • 0.25 st mango
    • 0.5 st morot
    • 5 cm gurka
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 st avokado
    • 6 st rispapper
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.25 st paprika valfri färg
    Tillbehör
    • 1 msk färsk koriander
    • 3 msk jordnötter
    Chilimajjo
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk srirachasås

    Gör så här

    • Gör först chilimajjon genom att riva vitlöken fint och sedan blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Skala och riv vitlöken, finhacka chilin.
    • Blanda vitlök, chili, ingefära, sesamolja, ketjap manis, sesamfrön, salt och peppar till en marinad i en skål.
    • Skär kycklingen i små bitar och blanda ner i marinaden.
    • Hetta upp en stekpanna, lägg ner den marinerade kycklingen med marinaden och stek 5 minuter.
    • Ställ åt sidan.
    • Skala och strimla mango och avokado och alla grönsakerna fint.
    • Blötlägg rispapperen.
    • Lägg mango, avokado, grönsaker, kyckling och lite koriander på varje rispapper och vik ihop.
    • Servera knytena med chilimajjo, jordnötter och koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk sesamfrön
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g kycklinglårfilé
    • 0.25 st mango
    • 0.5 st morot
    • 5 cm gurka
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 st avokado
    • 6 st rispapper
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.25 st paprika valfri färg
    Tillbehör
    • 1 msk färsk koriander
    • 3 msk jordnötter
    Chilimajjo
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk srirachasås

    Torsdag mellanmål 87 Kcal

    Ett kokt ägg

    Snabbt, enkelt, gott och nyttigt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 87 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st kokt ägg

    Gör så här

    • Koka ägget till önskad konsistens.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st kokt ägg
Frukt/grönt
  • 50 g rucola
  • 200 g tärnad melon
  • 2.25 klyfta vitlök
  • 2.5 tsk färsk ingefära
  • 1.5 tsk limesaft
  • 0.75 st mango
  • 5.25 st gurka
  • 1 st avokado
  • 0.5 st salladslök
  • 1 st röd chili
  • 0.25 st lime
  • 6 st hallon
  • 1 dl blåbär
  • 0.5 st morot
  • 1 st rödlök
  • 100 g sockerärtor
  • 0.25 st paprika valfri färg
  • 3 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk riven ingefära
  • 0.5 st paprika
  • 0.75 st broccolistånd
  • 0.25 st squash
  • 6 st cocktailtomat
  • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
Mejeri
  • 50 g fetaost
  • 2 dl grekisk yoghurt 6%
  • 2 msk crème fraiche
  • 100 g halloumi
Kryddor/smaksättare
  • svartpeppar
  • 1 st myntakvist
  • 2 tsk teriyakisås
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk gräslök
  • 1 msk ketjap manis
  • 3 msk färsk koriander
  • 1 tsk srirachasås
  • 1 tsk örtagårdskrydda
Torrvaror
  • 0.5 msk pumpakärnor
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 msk jordnötter
  • 1 tsk olivolja
  • 2 msk solrosfrön
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 300 g torskfile
  • 200 g kycklinglårfilé
  • 1 st kokt ägg
Övrigt
  • 6 st rispapper
  • 1 msk majonnäs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.