Tillbaka till menyerna

Rak

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 912 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 367 Kcal

      Melonsallad med getost och avokado

    • Middag - 270 Kcal

      Ratatouille med fetaost

    • Mellanmål - 275 Kcal

      Kesorullar med kokt ägg

    • Dessert

  • Tisdag - 1075 Kcal

    • Frukost - 41 Kcal

      Jordgubbar

    • Lunch - 481 Kcal

      Rödbetssallad med fem gryner

    • Middag - 553 Kcal

      Fisksoppa från Medelhavet

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 75.5 gram

Fett: 50.1 gram

Protein: 50.7 gram

Energi: 993.4 kcal

  • Måndag lunch 367 Kcal

    Melonsallad med getost och avokado

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 367 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 skiva melon
    • 25 g solrosgroddar
    • 0.33 st avokado
    • 8 st physalis
    • 30 g chevreost
    • 2 msk torkade tranbär
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st valnöt

    Gör så här

    • Skär en skiva melon och lägg på en tallrik.
    • Knipsa solrosgroddarna och lägg det gröna i en skål.
    • Skär avokado i tärningar och dela physalis.
    • Blanda ner i skålen.
    • Smula ner chévre och tillsätt tranbär, olja, salt och peppar.
    • Blanda om och lägg blandningen över melonen.
    • Toppa med rostade valnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 skiva melon
    • 25 g solrosgroddar
    • 0.33 st avokado
    • 8 st physalis
    • 30 g chevreost
    • 2 msk torkade tranbär
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st valnöt

    Måndag middag 270 Kcal

    Ratatouille med fetaost

    Perfekt rätt att göra i samband med en kylskåpsrensning. Byt ut grönsakerna mot de du har hemma eller följ receptet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 270 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st squash
    • 2 st morot
    • 200 g champinjon
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk sweet chilisås
    • 100.5 g cocktailtomater
    Topping
    • 0 kruka färsk basilika
    • 30 g fetaost

    Gör så här

    • Skala och skiva lök, finhacka vitlöken.
    • Skiva squash i mindre bitar.
    • Skala och slanta morötterna.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök, squash, morötter, champinjoner och blomkålsbuketter.
    • Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Häll på krossade tomater och sweet chilisås.
    • Låt koka i hop 5 minuter och lägg ner tomaterna.
    • Servera med smulad fetaost och färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st squash
    • 2 st morot
    • 200 g champinjon
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk sweet chilisås
    • 100.5 g cocktailtomater
    Topping
    • 0 kruka färsk basilika
    • 30 g fetaost

    Måndag mellanmål 275 Kcal

    Kesorullar med kokt ägg

    Keso och gurkstavar inlindat i skinka - servera tillsammans med ägg och majonnäs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 275 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st ägg
    • 2 skivor skinka
    • 1 st salladsblad
    • 2 msk keso
    • 0.2 st gurka
    • 1 msk majonnäs

    Gör så här

    • Koka ägget 3-6 minuter beroende på hur hårt du vill ha det.
    • Skala och sätt i en äggkopp.
    • Fyll skinkskivorna med ett salladsblad, keso och gurkstavar.
    • Rulla ihop dem och lägg på en tallrik.
    • Servera tillsammans med ägg och majonnäs.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st ägg
    • 2 skivor skinka
    • 1 st salladsblad
    • 2 msk keso
    • 0.2 st gurka
    • 1 msk majonnäs
  • Tisdag frukost 41 Kcal

    Jordgubbar

    Tisdag lunch 481 Kcal

    Rödbetssallad med fem gryner

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 65 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 481 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2.5 dl 5 gryner (zeta)
    • 2 st kokta rödbetor
    • 0 örter
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0 salt och svartpeppar
    • 60 g blandad sallad
    • 150 g fetaost
    • 4 st torkade fikon
    • 2 msk valnötter
    • 0.1 kruka färsk oregano
    Dekoration
    • 0.1 kruka färsk oregano
    • 0.5 st grapefrukt

    Gör så här

    • Koka ”5 gryner” enligt anvisningen på paketet, ca 10 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg i en skål.
    • Skär rödbetor i tärningar och blanda ner i skålen tillsammans med örter, olivolja, balsamico, salt och peppar.
    • Fördela sallad på ett fat och lägg på blandningen.
    • Skär fetaost i tärningar och lägg över.
    • Skär fikonen i små bitar och lägg över salladen tillsammans med rostade valnötter.
    • Dekorera med färsk oregano och en grapefruktskiva.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2.5 dl 5 gryner (zeta)
    • 2 st kokta rödbetor
    • 0 örter
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0 salt och svartpeppar
    • 60 g blandad sallad
    • 150 g fetaost
    • 4 st torkade fikon
    • 2 msk valnötter
    • 0.1 kruka färsk oregano
    Dekoration
    • 0.1 kruka färsk oregano
    • 0.5 st grapefrukt

    Tisdag middag 553 Kcal

    Fisksoppa från Medelhavet

    Bjud dina nära på en god middag och servera en fisksoppa från medelhavet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 50 gram

    Energi: 553 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g räkor med skal
    • 1 msk olivolja
    • 2 dl vitt vin
    • 1 st fänkål
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 1 st röd chili
    • 1 msk flytande honung
    • 400 g krossade tomater
    • 1 msk färsk timjan
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g sugarsnaps
    • 400 g torskfile
    • 200 g sparris
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 2 st dillkvistar
    Dillmajonnäs
    • 1 dl majonnäs
    • 3 msk färsk dill
    • 0 salt och vitpeppar

    Gör så här

    • Skala räkorna och lägg skalen i en stekpanna.
    • Häll på lite olivolja och stek skalen några minuter. Häll på vin eller vatten och låt koka ihop några minuter.
    • Sila av skalen och spara buljongen.
    • Dela fänkålen och ta bort roten.
    • Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka timjan.
    • Hetta upp en kastrull med smör och bryn fänkål, lök och vitlök några minuter.
    • Tillsätt saffran, chili, lite av den hackade timjan och honung.
    • Häll i buljongen från räkorna och krossade tomater. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
    • Skär torsk i mindre bitar och skär alla grönsaker.
    • Gör under tiden dillmajonnäsen genom att blanda ihop majonnäs, hackad dill, salt och vitpeppar i en skål.
    • Lägg ner allt i soppan och låt bli varmt och fisken genomkokt, ca 5 minuter.
    • Häll upp i soppskålar, strö på lite hackad timjan och servera med dillmajonnäs och färsk dill.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g räkor med skal
    • 1 msk olivolja
    • 2 dl vitt vin
    • 1 st fänkål
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 1 st röd chili
    • 1 msk flytande honung
    • 400 g krossade tomater
    • 1 msk färsk timjan
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g sugarsnaps
    • 400 g torskfile
    • 200 g sparris
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 2 st dillkvistar
    Dillmajonnäs
    • 1 dl majonnäs
    • 3 msk färsk dill
    • 0 salt och vitpeppar
Frukt/grönt
  • 1 skiva melon
  • 25 g solrosgroddar
  • 0.33 st avokado
  • 8 st physalis
  • 1 st rödlök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 st squash
  • 2 st morot
  • 200 g champinjon
  • 200 g blomkålsbuketter
  • 100.5 g cocktailtomater
  • 1 st salladsblad
  • 0.2 st gurka
  • 100 g jordgubbar (färska)
  • 2 st kokta rödbetor
  • 60 g blandad sallad
  • 0.5 st grapefrukt
  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • 1 st röd chili
  • 150 g sugarsnaps
  • 200 g sparris
  • 0.5 st röd paprika
  • 0.5 st gul paprika
Mejeri
  • 30 g chevreost
  • 180 g fetaost
  • 2 msk keso
Torrvaror
  • 2 msk torkade tranbär
  • 3.5 tsk olivolja
  • 3 st valnöt
  • 600 g krossade tomater
  • 2.5 dl 5 gryner (zeta)
  • 4 st torkade fikon
  • 2 msk valnötter
  • 1 msk flytande honung
Kryddor/smaksättare
  • örtagårdskrydda
  • 1 msk sweet chilisås
  • färsk basilika
  • örter
  • 1 msk balsamico
  • 0.2 kruka färsk oregano
  • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
  • 1 msk färsk timjan
  • 2 st dillkvistar
  • 3 msk färsk dill
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1 st ägg
  • 2 skivor skinka
  • 500 g räkor med skal
  • 400 g torskfile
Övrigt
  • 2 msk majonnäs
  • 2 dl vitt vin

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!