Tillbaka till menyerna

Lågkaloriveckor

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 31.9 gram

Fett: 28.1 gram

Protein: 51 gram

Energi: 597.3 kcal

  • Måndag lunch 637 Kcal

    Rissallad med kyckling och grönsaker

    En perfekt rätt att ta till vid en kylskåpsrensning. Använd de grönsaker du har hemma!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 56 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 49 gram

    Energi: 637 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk sweet chilisås
    • 150 g färdiggrillad kyckling
    • 3 dl blandade grönsaker (vad du har hemma)
    • 8 st svarta oliver
    • 0.5 st salladshuvud
    • 2 dl kokt ris

    Gör så här

    • Lägg det kalla kokta riset i en skål och blanda ner salt, peppar, örtagårdskrydda och sweet chilisås.
    • Hacka kycklingen och blanda ner med tärnade grönsaker (exempelvis morot, sugarsnaps, gurka och majs).
    • Toppa med oliver och servera med grönsallad.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk sweet chilisås
    • 150 g färdiggrillad kyckling
    • 3 dl blandade grönsaker (vad du har hemma)
    • 8 st svarta oliver
    • 0.5 st salladshuvud
    • 2 dl kokt ris

    Måndag middag 352 Kcal

    Lax teriyaki med sjögräsnudlar

    En härlig wok med asiatiska smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 352 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 150 g sjögräsnudlar
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 3 tsk ingefära
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 50 g sojabönor
    • 1 msk svarta sesamfrön
    • 0.5 st mango
    • 1 msk koriander
    • 2 msk teriyakisås

    Gör så här

    • Skölj sjögräsnudlarna och dela dem något med en sax.
    • Skär laxen i tärningar och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med rapsolja och sesamolja.
    • Lägg ner laxtärningarna tillsammans med vitlök och ingefära.
    • Låt steka någon minut och häll på teriyakisås och ketjap manis.
    • Tillsätt sjögräsnudlar och sojabönor och låt allt bli varmt.
    • Strö på sesamfrön och toppa med mango och färsk koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 150 g sjögräsnudlar
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 3 tsk ingefära
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 50 g sojabönor
    • 1 msk svarta sesamfrön
    • 0.5 st mango
    • 1 msk koriander
    • 2 msk teriyakisås
  • Tisdag lunch 145 Kcal

    Spenatsoppa med ägg

    God och mättande soppa, addera lite extra protein med ett kokt ägg i!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 145 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g bladspenat
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st muskotnöt
    Topping
    • 2 st kokt ägg

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök.
    •  Tillsätt spenat, buljongtärning, salt, peppar, muskot och vatten.
    • Låt koka ihop i ca 15 minuter.
    • Mixa soppan slät och häll tillbaka soppan i kastrullen.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela soppan i skålar och toppa med hackat ägg.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g bladspenat
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st muskotnöt
    Topping
    • 2 st kokt ägg

    Tisdag middag 437 Kcal

    Kycklinggryta med grönsaker

    En mustig kycklinggryta med härliga grönsaker som toppas med cocktailkapris och crème fraiche!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 437 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st orange paprika
    • 100 g broccoli
    • 0.25 st zucchini
    • 5 st champinjoner
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 100 g vatten
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 1 msk kapris
    • 1 msk crème fraiche

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skala och skiva moroten.
    • Skär paprika, broccoli och zucchini i mindre bitar och dela champinjonerna.
    • Skär kycklingen i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner kyckling, lök och vitlök.
    • Stek några minuter och häll på krossade tomater och vatten.
    • Smaksätt med sambal oelek, torkade örter och smula ner buljongtärning.
    • Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Häll på grädde och lägg ner paprika, broccoli, zucchini och champinjoner.
    • Låt koka ihop och servera i djupa skålar toppat med kapris och créme fraiche.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st orange paprika
    • 100 g broccoli
    • 0.25 st zucchini
    • 5 st champinjoner
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 100 g vatten
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 1 msk kapris
    • 1 msk crème fraiche
  • Onsdag lunch 106 Kcal

    Rotfruktssoppa

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 106 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st palsternacka
    • 0.25 st kålrot
    • 1 st morot
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 0.33 msk basilika
    • 1 st lagerblad
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 500 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning

    Gör så här

    • Skala och riv alla grönsaker grovt.
    • Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja.
    • Tillsätt kryddor, tomatpuré och häll på vatten.
    • Smula ner buljongtärningen och låt koka i 20 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela en portion i en soppskål och spara den andra portionen i en matlåda i kylen.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st palsternacka
    • 0.25 st kålrot
    • 1 st morot
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 0.33 msk basilika
    • 1 st lagerblad
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 500 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning

    Onsdag middag 572 Kcal

    Grekiska hamburgare med spenat och fetaost

    Hamburgare med grekiska smaker, innehåller en god tomatsallad med fetaost i. Servera burgaren med spenatblad och citronklyftor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 572 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g bladspenat
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 1 tsk olivolja
    Tomatsallad
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g gröna oliver
    • 1 msk bladpersilja
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 dl babyspenat
    • 4 st citronklyfta

    Gör så här

    • Skala och finhacka gul lök och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök och spenat någon minut.
    • Låt svalna och lägg i en skål.
    • Blanda ner färs, salt och peppar.
    • Blanda ner fetaost försiktigt och forma till hamburgare.
    • Stek hamburgarna i lite olja några minuter per sida.
    • Gör under tiden tomatsalladen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Lägg upp färska spenatblad på en tallrik och lägg på en hamburgare.
    • Toppa med tomatsallad och garnera med citronklyftor.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g bladspenat
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 1 tsk olivolja
    Tomatsallad
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g gröna oliver
    • 1 msk bladpersilja
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 dl babyspenat
    • 4 st citronklyfta
  • Torsdag lunch 239 Kcal

    Champinjonomelett med skinka

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 239 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 250 g champinjon
    • 75 gram skinka
    • 6.67 msk purjolök
    • 1 tsk olivolja
    • 4 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk persilja
    • 0 g blandad sallad

    Gör så här

    • Skiva champinjonerna och lägg i en stekpanna och stek några minuter.
    • Strimla skinkan och lägg ner i stekpannan när vätskan från champinjonerna har kokat in.
    • Tillsätt lite olja och purjolök.
    • Vispa ihop ägg, salt och peppar i en skål.
    • Häll ner smeten i stekpannan och stek på låg värme i ca 5 minuter.
    • Toppa med persilja och servera med grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 250 g champinjon
    • 75 gram skinka
    • 6.67 msk purjolök
    • 1 tsk olivolja
    • 4 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk persilja
    • 0 g blandad sallad

    Torsdag middag 289 Kcal

    Torskrygg med kantarellpytt

    En torskrätt som är enkel att tillbereda men känns lyxig med de goda kantarellerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Gör så här

    • Tina fisk och kantareller.
    • Skär kantareller i lagom stora bitar.
    • Skär fänkål, squash, rödlök och äpple i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller och alla grönsaker några minuter.
    • Blanda ner hackad dill.
    • Lägg pytten lite vid kanterna och lägg ner fisken.
    • Strö på salt och peppar.
    • Toppa fisken med en klick saffranaioli och dekorera med dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli
  • Fredag frukost 150 Kcal

    Keso med blandade bär

    Keso med bär - en perfekt frukost och en god blandning tillsammans!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 150 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och servera med färska bär!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Fredag lunch 150 Kcal

    Keso med blandade bär

    Keso med bär - en perfekt frukost och en god blandning tillsammans!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 150 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och servera med färska bär!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Fredag middag 244 Kcal

    Ostfyllda oxrulader med varm champinjonsallad

    En rätt som kombinerar husmanskost och lyxrätt - ostfyllda oxrulader tillsammans med en varm färsk champinjonsallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 244 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lövbiff
    • 60 g färskost med vitlök
    • 50 g haricots verts
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    Varm champinjonsallad
    • 100 g champinjon
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g rucola
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Lägg köttskivorna på en skärbräda.
    • Fördela osten i mitten på skivorna (spara lite till dekoration om du vill) .
    • Lägg på lite haricot verts på varje skiva och strö på salt och peppar.
    • Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn ruladerna runt om i några minuter.
    • Häll på 1 dl vatten och låt sjuda i ca: 10 minuter eller tills köttet är genomstekt.
    • Hacka alla grönsaker till salladen, spara rucola och gräslök till topping.
    • Hetta upp en stekpanna och fräs grönsakerna varma.
    • Servera ruladerna med sallad och toppa med rucola och gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lövbiff
    • 60 g färskost med vitlök
    • 50 g haricots verts
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    Varm champinjonsallad
    • 100 g champinjon
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g rucola
    • 1 msk gräslök
  • Lördag frukost 150 Kcal

    Keso med blandade bär

    Keso med bär - en perfekt frukost och en god blandning tillsammans!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 150 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och servera med färska bär!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Lördag lunch 152 Kcal

    Havremüsli

    Gör en stor sats med havremüsli och ät tillsammans med lite naturell yoghurt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 152 kcal

    Ingredienser

    14 portioner

    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandelspån
    • 3 dl havrekärnor
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 1 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Hacka paranötter grovt och rosta tillsammans med mandelspån och havrekärnor i en torr stekpanna några minuter.
    • Strö på kanel och kardemumma samt ringla över honung.
    • Blanda om någon minut och ta av från värmen när müslin börjar bli rostad.
    • Häll upp i en skål eller burk och blanda ner kokosskivor.

    Ingredienser

    14 portioner

    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandelspån
    • 3 dl havrekärnor
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 1 dl kokosskivor
  • Söndag frukost 150 Kcal

    Keso med blandade bär

    Keso med bär - en perfekt frukost och en god blandning tillsammans!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 150 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och servera med färska bär!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 100 gram Blandade bär

    Söndag lunch 152 Kcal

    Havremüsli

    Gör en stor sats med havremüsli och ät tillsammans med lite naturell yoghurt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 152 kcal

    Ingredienser

    14 portioner

    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandelspån
    • 3 dl havrekärnor
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 1 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Hacka paranötter grovt och rosta tillsammans med mandelspån och havrekärnor i en torr stekpanna några minuter.
    • Strö på kanel och kardemumma samt ringla över honung.
    • Blanda om någon minut och ta av från värmen när müslin börjar bli rostad.
    • Häll upp i en skål eller burk och blanda ner kokosskivor.

    Ingredienser

    14 portioner

    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandelspån
    • 3 dl havrekärnor
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 1 dl kokosskivor

    Söndag middag 256 Kcal

    Fiskgratäng med pepparrotskeso

    Tips till helgens lunch eller middag har vi här. En smarrig fiskgratäng med pepparrotskeso. Servera denna måltid tillsammans med en grönsallad.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 256 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 800 g torskrygg
    • 1 st mini squash
    • 1 st morot
    • 0.5 st rött äpple
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g keso
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 1 msk pepparrot
    • 1 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Tina fisken.
    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skär squash i slantar.
    • Skala och skär moroten i slantar.
    • Skär äpplet i tunna skivor.
    • Lägg squash, morötter och äpple i en ugnsfast form.
    • Häll på olja och strö på salt och peppar.
    • Fördela torskfiléerna på grönsakerna.
    • Blanda ihop keso, créme fraiche och pepparrot.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela över fisken och strö på gräslök.
    • Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
    • Servera med grönsallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 800 g torskrygg
    • 1 st mini squash
    • 1 st morot
    • 0.5 st rött äpple
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g keso
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 1 msk pepparrot
    • 1 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
Kryddor/smaksättare
  • 2 tsk örtagårdskrydda
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk sesamolja
  • 0.5 msk ketjap manis
  • 1 msk koriander
  • 2 msk teriyakisås
  • 2 st hönsbuljongtärning
  • 1 tsk sambal oelek
  • 0.5 st kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 0.33 msk basilika
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 msk tomatpuré
  • 1 msk bladpersilja
  • 0.5 msk balsamico
  • 1 msk persilja
  • 0.5 msk dill
  • 1 msk pepparrot
  • 1 msk gräslök
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 150 g färdiggrillad kyckling
  • 150 g laxfilé
  • 2 st kokt ägg
  • 300 g kycklingfilé
  • 300 g nötfärs
  • 75 gram skinka
  • 4 st ägg
  • 200 g torskfile
  • 800 g torskrygg
Frukt/grönt
  • 3 dl blandade grönsaker (vad du har hemma)
  • 0.5 st salladshuvud
  • 4.5 klyfta vitlök
  • 3 tsk ingefära
  • 0.5 st mango
  • 2 st gul lök
  • 275 g bladspenat
  • 1 st muskotnöt
  • 3 st morot
  • 1 st orange paprika
  • 100 g broccoli
  • 0.25 st zucchini
  • 5 st champinjoner
  • 1 st palsternacka
  • 0.25 st kålrot
  • 125 g cocktailtomater
  • 1 st rödlök
  • 1 dl babyspenat
  • 4 st citronklyfta
  • 250 g champinjon
  • 6.67 msk purjolök
  • blandad sallad
  • 150 g kantareller
  • 0.5 st fänkål
  • 0.5 st squash
  • 1 st äpple
  • 1 st mini squash
  • 0.5 st rött äpple
Övrigt
  • 8 st svarta oliver
  • 1 msk kapris
  • 100 g gröna oliver
  • 2 msk saffransaioli
Torrvaror
  • 2 dl kokt ris
  • 150 g sjögräsnudlar
  • 1 tsk rapsolja
  • 50 g sojabönor
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 6.5 tsk olivolja
  • 200 g krossade tomater
  • 0.5 tsk flytande honung
Mejeri
  • 0.5 dl grädde
  • 1.5 msk crème fraiche
  • 100 g tärnad fetaost i olja
  • 5 g smör
  • 125 g keso

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!