Tillbaka till menyerna

5:2 Lågkolhydrat V27

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 403 Kcal

  • Tisdag - 516 Kcal

  • Onsdag - 940 Kcal

  • Torsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 487 Kcal

  • Lördag - 196 Kcal

    • Red Berry Smoothie

      196 kcal

      Red Berry Smoothie

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 45 gram

Fett: 23.3 gram

Protein: 23 gram

Energi: 508.1 kcal

  • Måndag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Måndag lunch 109 Kcal

    Tomatsoppa med squash

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 109 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 2 tsk ingefära
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 200 g vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 2 tsk honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st purjolök
    • 0.5 st squash

    Gör så här

    • Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök och ingefära någon minut.
    • Häll på tomater, vatten, buljong och lite honung.
    • Smaka av med salt och peppar och låt sjuda 10 minuter.
    • Strimla purjolök och squash och lägg i en skål och servera som tillbehör.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 2 tsk ingefära
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 200 g vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 2 tsk honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st purjolök
    • 0.5 st squash

    Måndag middag 288 Kcal

    Lax med kantareller

    Lättlagad laxsallad med kantareller, passar utmärkt till lunch en varm sommardag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 23 gram

    Energi: 288 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g laxfilé
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 citronpeppar
    • 50 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 msk purjolök
    • 50 g blandad sallad

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn laxen runt om och stekt några minuter.
    • Strö på citronpeppar.
    • Hacka svampen, hetta upp en stekpanna med lite smör och stek kantarellerna i ca 10 minuter.
    • Krydda med salt och peppar och tillsätt strimlad purjolök.
    • Lägg sallad på ett fat och toppa med lax och svamp.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g laxfilé
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 citronpeppar
    • 50 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 msk purjolök
    • 50 g blandad sallad
  • Tisdag frukost 387 Kcal

    Utflyktsmat - Bärsmoothie

    En bärsmoothie med massa härliga frukter! Perfekt att ta med när du är på språng!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 68 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 387 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g jordgubbar (färska)
    • 150 gram hallon (frysta)
    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 2 dl mandelmjölk

    Gör så här

    • Lägg bären i en blender.
    • Skala banan och apelsin och lägg ner.
    • Mixa till en jämn smoothie och späd med mandelmjölk och vatten om det behövs.

     

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g jordgubbar (färska)
    • 150 gram hallon (frysta)
    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 2 dl mandelmjölk

    Tisdag mellanmål 129 Kcal

    Yoghurt med färska bär

    Lågkalori frukost som tar inte mer än 5 min att fixa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 129 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl naturell yoghurt
    • 2 dl Bär

    Gör så här

    • Häll upp yoghurt i en skål och toppa med valfria bär.

     

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl naturell yoghurt
    • 2 dl Bär
  • Onsdag frukost 233 Kcal

    Lyxig GI-gröt

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 33 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 233 kcal

    Ingredienser

    10 portioner

    Grynblandning
    • 5 dl fiberhavregryn
    • 5 dl dinkelflingor
    • 0.5 dl linfrön
    • 2.5 msk solrosfrön
    • 1.25 msk pumpakärnor
    • 20 g kokosskivor
    • 4 tsk kanel
    • 150 g torkade äppelbitar
    • 0.5 dl torkade blåbär
    • 5 st torkade aprikoser
    • 0.5 dl torkade gojibär
    Tillbehör för 1 portion
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Blanda alla ingredienser. Hacka äppelbitar och aprikoser och lägg ner i blandningen. Förvara i en burk med tättslutande lock.

    Tillagning:

    • Lägg 1 ½ dl grynblandning i en kastrull med 3 dl vatten. Låt koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Servera med havremjölk.

    Ingredienser

    10 portioner

    Grynblandning
    • 5 dl fiberhavregryn
    • 5 dl dinkelflingor
    • 0.5 dl linfrön
    • 2.5 msk solrosfrön
    • 1.25 msk pumpakärnor
    • 20 g kokosskivor
    • 4 tsk kanel
    • 150 g torkade äppelbitar
    • 0.5 dl torkade blåbär
    • 5 st torkade aprikoser
    • 0.5 dl torkade gojibär
    Tillbehör för 1 portion
    • 1 dl havremjölk

    Onsdag lunch 708 Kcal

    Torsk med basilikasmör

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 24 gram

    Fett: 53 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 708 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 100 g körsbärstomater
    • 100 g smör
    • 0 basilika
    • 0 tsk citronskal
    • 0
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 0.5 st palsternacka
    • 0.5 st liten sötpotatis
    • 0.25 st kålrot
    • 10 g smör
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 dl grädde
    • 90 g soltorkade tomater i olja
    • 2 msk basilika
    • 125 g fetaost
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör basilikasmöret genom att blanda smör med basilika, citronskal, vitlök, salt och peppar.
    • Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Ställ kallt.
    • Sätt ugnen på varmluft, 200 grader.
    • Skala och hacka lök grovt och finhacka vitlöken.
    • Skala och skär rotfrukterna i tärningar.
    • Hetta upp en kastrull med smör och bryn allt i några minuter.
    • Strö på salt och peppar.
    • Tillsätt crémefraiche, grädde och soltorkade tomater.
    • Blanda ner basilika och häll i en ugnsfast form.
    • Smula över fetaost och sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Lägg torskryggsfiléerna på en ugnsplåt och strö på salt och peppar.
    • Ställ in i ugnen samtidigt som gratängen i 15 minuter.
    • Skiva basilikasmöret och lägg på fisken.
    • Servera med gratäng och tomater.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 100 g körsbärstomater
    • 100 g smör
    • 0 basilika
    • 0 tsk citronskal
    • 0
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 0.5 st palsternacka
    • 0.5 st liten sötpotatis
    • 0.25 st kålrot
    • 10 g smör
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 dl grädde
    • 90 g soltorkade tomater i olja
    • 2 msk basilika
    • 125 g fetaost
    • 0 salt och svartpeppar
  • Fredag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Fredag lunch 219 Kcal

    Blomkålsris med currygrönsaker

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 219 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st citron
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st squash
    • 150 g champinjon
    • 0.5 st röd paprika
    • 1 msk olivolja
    • 0 basilika
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk röd currypasta
    • 100 g vatten
    • 0.5 st grönsaksbuljongtärning
    Dekoration
    • 0.2 dl färsk mynta

    Gör så här

    • Riv blomkålen till ett ris och lägg i en skål.
    • Blanda ner citronsaft, salt och peppar.
    • Skala och hacka gul lök, fin hacka vitlök.
    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner lök, vitlök och alla grönsaker.
    • Strö på salt, peppar och örtkryddor.
    • Tillsätt krossade tomater, curry pasta, vatten och buljongtärning.
    • Låt puttra i 10 min.
    • Servera currygrönsakerna med blomkålsriset.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st citron
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st squash
    • 150 g champinjon
    • 0.5 st röd paprika
    • 1 msk olivolja
    • 0 basilika
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk röd currypasta
    • 100 g vatten
    • 0.5 st grönsaksbuljongtärning
    Dekoration
    • 0.2 dl färsk mynta

    Fredag middag 262 Kcal

    Broccolisoppa med halloumi

    Gör en klassisk broccolisoppa och toppa med citronmarinerade buketter och halloumi så har soppan fått en ny dimension!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 262 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja

    Gör så här

    • Skala och strimla vitlök och lök. Skär broccolin i mindre bitar. Hetta upp olja och bryn lök, vitlök och broccoli några minuter.
    • Tillsätt vatten, smula ner buljongtärning och låt koka i 10 minuter.
    • Skär broccolin till toppingen i små buketter. Lägg i en skål och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.
    • Skär halloumin i kuber. Hetta upp en stekpanna och bryn osten i några minuter.
    • Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
    • Fördela i skål och toppa med halloumi och broccolin.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 st broccolistånd
    • 0.5 msk olivolja
    • 6 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g broccoli
    • 0.5 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
  • Lördag frukost 196 Kcal

    Red Berry Smoothie

    En svalkande god smoothie med bär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 32 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 196 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl blåbär (frysta)
    • 100 g jordgubbar (färska)
    • 0.5 st mango
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl vatten
    Dekoration
    • 1 msk frystorkade jordgubbar

    Gör så här

    • Skala och skär mango i bitar.
    • Lägg mango och bär i en blender och mixa.
    • Häll på yoghurt och späd med vatten till en jämn konsistens.
    • Häll upp på glas och dekorera med frystorkade jordgubbar eller färska jordgubbar.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl blåbär (frysta)
    • 100 g jordgubbar (färska)
    • 0.5 st mango
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl vatten
    Dekoration
    • 1 msk frystorkade jordgubbar
Torrvaror
  • 6 dl kaffe
  • 4 tsk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk honung
  • 5 dl fiberhavregryn
  • 5 dl dinkelflingor
  • 0.5 dl linfrön
  • 2.5 msk solrosfrön
  • 1.25 msk pumpakärnor
  • 20 g kokosskivor
  • 150 g torkade äppelbitar
  • 0.5 dl torkade blåbär
  • 5 st torkade aprikoser
  • 0.5 dl torkade gojibär
  • 1 msk frystorkade jordgubbar
Frukt/grönt
  • 2.5 st gul lök
  • 3.75 klyfta vitlök
  • 2 tsk ingefära
  • 2.25 st purjolök
  • 1.5 st squash
  • 50 g kantareller
  • 50 g blandad sallad
  • 250 g jordgubbar (färska)
  • 150 gram hallon (frysta)
  • 1 st banan
  • 1 st apelsin
  • 100 g körsbärstomater
  • 2 basilika
  • citronskal
  • 1 st morot
  • 0.5 st palsternacka
  • 0.5 st liten sötpotatis
  • 0.25 st kålrot
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 0.75 st citron
  • 150 g champinjon
  • 0.5 st röd paprika
  • 1 st broccolistånd
  • 100 g broccoli
  • 1 dl blåbär (frysta)
  • 0.5 st mango
Kryddor/smaksättare
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • citronpeppar
  • 4 tsk kanel
  • 1 msk röd currypasta
  • 1.5 st grönsaksbuljongtärning
  • 0.2 dl färsk mynta
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 100 g laxfilé
  • 600 g torskrygg
Mejeri
  • 111 tsk smör
  • 2 dl mandelmjölk
  • 2.5 dl naturell yoghurt
  • 1 dl havremjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 125 g fetaost
  • 75 g halloumi
Övrigt
  • 2 dl Bär
  • 90 g soltorkade tomater i olja

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!