Idag landade min sjuttonde bok i bokhandeln. Det är fortfarande lika spännande som min första bok 2006! Det är min andra bok tillsammans med PT Malin Schulz och den här gången skriver vi för seniorer. För mina bloggläsare har Adlibris nu specialpriset 162kr (ord.pris174kr).

http://www.adlibris.com/se/promotion.aspx?page=seniorer
97815346_Viktcoahfrsen_9284

Jag har under 10 år arbetat med människor som vill förändra sin livsstil och i mitt jobb som kostrådgivare möter jag såväl barn, tonåringar, studerande, familjer, par och äldre människor. Det är samma kostplan för alla målgrupper men jag har i denna bok funderat lite extra på hur en senior lever och tagit hänsyn till att det är så klart annorlunda när man är äldre och kanske inte yrkesarbetar på samma sätt som en yngre person.

5 damer och 2 män över 60 år har provat kostplanen och jag har haft förmånen att träffa dem under hela hösten 2012. Det är fantastiska förändringar som de alla delar med sig av i personliga intervjuer.  Låt Dig inspireras till en hälsosammare vikt – Bli en ny senior på 8 veckor!

Hur ser en vanlig dag ut när man är senior?

Efter många intervjuer och insyn i en seniors liv har jag kommit fram till att en vanlig dag ser ut så här:

Frukost: Senioren är tidigt uppe och dricker som regel ett par koppar kaffe, ibland med socker. Till kaffet gör man i ordning några skivor bröd med pålägg, ofta ljust eller sirapslimpa.

Vid 10 – tiden är det dags för kaffe igen och då blir det en bulle eller några kakor, ibland också en frukt.

Lunch: hoppar senioren ibland över och tar en bulle till eller så är det vanligt att man kokar havregrynsgröt och äter det med lite sylt och mjölk + kanske en macka med pålägg. Gröten varierar man med en tallrik fil och smörgås.

Vid 15-tiden är det dags för kaffe igen och en kaka eller bulle slinker ner.

Middag: här lagar senioren middag och det är en klassisk husmansrätt som gäller. Ofta är det sås, potatis, kött och lite kokta grönsaker. Kanske en sallad med tomat och gurka. Vissa seniorer köper frysta färdiga rätter och använder som middag för att de inte orkar laga någon mat.

Sedan kan det bli en sista kopp kaffe innan sängdags och då kanske med en macka till.

Känner ni igen detta? Eller kanske lite av det?

Det finns många skäl till att vi har blivit tjockare med åren. Några anledningar är:

  1. Vi äter generellt större portioner och därmed mer kalorier
  2. Vi lagar mindre mat och äter mer halvfabrikat och snabbmat
  3. Vi äter inte tillräckligt med frukt och grönt på tallriken
  4. Vi konsumerar mer alkohol än tidigare
  5. Vi rör på oss för lite
  6. Vi dricker mer sötade drycker och läsk
  7. Vi är mer bekväma med en övervikt för att så många fler runtom är runda.