Vi hör termen ofta nämnas i media, Superfoods är näringsrika livsmedel som anses vara särskilt fördelaktiga för hälsa och välbefinnande. Det är känt att dessa kategoriserade superlivsmedel har höga doser antioxidanter, polyfenoler, vitaminer och mineraler som kan hjälpa oss att avvärja sjukdomar och leva längre, hälsosammare liv.

Superfoods är alltså livsmedel – mestadels växtbaserade men inkluderar också en del fisk och mejeriprodukter – som tros vara näringsmässigt täta och därmed bra för vår hälsa. Blåbär, lax, grönkål och acai är bara några exempel på livsmedel som har fått “superfood”-etiketten. Men det finns inga fastställda kriterier för att bestämma vad som är och vad som inte är en superfood eftersom de inte har en egen matgrupp. Inom kost och hälsa kan diskuteras att superfood är mer är en marknadsföringsterm för livsmedel som har hälsofördelar, och inget annat.

Superfoods innehåller en mängd näringsämnen, såsom antioxidanter, som tros avvärja cancer. De har också friska fetter, tänkt att förhindra hjärtsjukdomar; fiber, tänkt att förhindra diabetes och matsmältningsproblem; och fytokemikalier – kemikalierna i växter som ansvarar för djupa färger och dofter, vilket kan ha många hälsofördelar. Att konsumera livsmedel som är fullproppade med näringsämnen är verkligen en bra idé. Men nyckeln till en hälsosam kost är att konsumera rätt mängd näringsrika livsmedel, lagom vinner alltid. Vilken är din superfood?

 

Populära superfoods:

Blåbär toppar ofta många listor över supermat eftersom de är rika på vitaminer, antioxidanter, lösliga fibrer och fytokemikalier. Men samma näringsämnen i blåbär finns också i många andra slags bär, inklusive jordgubbar och tranbär. De senaste åren har blåbär även fått hård konkurrens på tronen, där svart ris bubblat upp som en toppkandidat. Svart ris vinner när det gäller innehållet av antioxidanter antocyaniner, som har visat lovande resultat i bekämpningen av hjärtsjukdomar och cancer.

Samtidigt innehåller det svarta riset både fibrer och hälsosamma vegetabiliska ämnen och är avsevärt billigare och enklare att hantera i flertalet maträtter än blåbär.

Grönkål lever upp till sin välförtjänta hype som den lockat till sig under sina få år som supermat, och roligt är väl att denna superfood en gång påbörjade sin karriär som garnering. Minns ni?

Denna tillhör kål-senap-familjen där även spenat, rädisgrönor och andra kålar räknas till; den moderna versionen odlas för sin blomma istället för dess blad och dessa mörka grönsaker är fulladdade med vitamin A, C och K samt fiber, kalcium och andra mineraler, perfekt att inkludera i din blandsallad som en källa till mer fiberrik kost.

Sötpotatis och squash utgör också en del av listan och båda är i allmänhet utmärkta källor till fiber, A-vitamin och mycket mer. De är också naturligt söta och behöver inte smör, grädde eller salt som vanligtvis tillsätts vanlig potatis.

Bönor är en fantastisk och underskattad källa till protein med låg fetthalt. Dessa innehåller även olöslig fiber, som sänker kolesterolet och som ger en längre känsla av mättnad, därtill innehåller de massor av vitaminer och spårmineraler som kan vara svårt att hitta i annan mat. Ett superalternativ till protein för dig som önskar äta mer vegetariskt.

Nötter och frön innehåller höga halter av mineraler och hälsosamma fetter. Även om det här är vanliga deltagare på supermat-listor, är nackdelen att de har mycket kalorier. En snabb handfull nötter kan innehålla mer än 100 kalorier. Skalade nötter och frön, i detta avseende, är perfekta eftersom de tar tid att öppna, vilket bromsar dig vid snacks-tillfället och får dig att känna dig mer nöjd utan att du konsumerat mer än tänkt.

Lax, sardiner, makrill och vissa andra feta fiskar är rika på omega-3-fettsyror, som tros minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Om du oroar dig för de kvicksilvers föroreningar som din fiskmiddag kan innehålla ska du undvika att äta fisk som ligger högt uppe i livsmedelskedjan. Vissa fiskar, som hajar, svärdfiskar, kungsmakrill och lutfisk, innehåller högre nivåer av kvicksilver än mindre fisk, som sardiner, smält och ansjovis.