Undviker du mjölkprodukter? Prova dessa smarriga smoothies!

Mjölkprodukter har de senaste åren varit ett hett ämne och många utvärderar sin konsumtion av just mejeriprodukter.

Men oavsett om du har intolerans mot mejeri eller bara föredrar att undvika dem betyder det inte att krämiga smoothies behöver kompromissas i smak eller konsistens.

Mjölkprotein kan exempelvis ersättas med havre- eller sojamjölk, kokosvatten eller varför inte sojayoghurt. Om ni inte testat själva tidigare så kommer ni inse att mjölkfria smoothies är minst lika smarriga.

Ett annat alternativ för att få till den härliga tjocka konsistensen är helt enkelt att lägga till bitar av frusen banan vilket också bidrar med en sötare smak. Vi rekommenderar att du bryter ner bananen i bitar innan du fryser den, på så sätt mals den lättare ner i din blender senare.

 

Här följer några Ulrika-favoriter!

Blueberry dream – 1 portion
½ dl frysta blåbär
½ dl naturell sojayoghurt
1 msk kokosfett, extra virgin
½ liten ekobanan
saften av ¼ lime

Dekoration: Granatäpplekärnor

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie. Späd med vatten om det behövs. Häll upp i en glas och dekorera.

 

Syrlig Lingonsmoothie – 1 portion
1⁄2 banan
1 dl frysta lingon
1 dl frysta hallon
1⁄2 dl mandelmjölk eller havremjölk
1 dl vatten

Skala bananen. Lägg allt i en mixer, häll på vatten och mixa. Häll på mjölk och mixa tills smoothien är slät.

Strawberry smoothie – 1 portion
1 dl frysta jordgubbar
1 apelsin
½ ekobanan
½ dl sojayoghurt

Dekoration: jordgubbe och granatäpplekärnor

Lägg jordgubbar, banan och yoghurt i en blender. Skär av skalet på apelsinen och lägg klyftorna i blendern. Mixa till en jämn smoothie och häll upp på glas. Dekorera med en jordgubbe och några granatäpplekärnor.

Green boost – 1 portion
25 g färsk bladspenat
1 selleristjälk
5 cm gurka
½ banan
½ grapefrukt
Lite färsk ingefära och färskpressad lime

Dekoration: en grapefruktskiva och en gurkskiva

Lägg spenat, selleri, gurka och banan i en blender. Skär av skalet från grapefrukten och lägg ner klyftorna i blendern. Tillsätt färsk ingefära och limesaft efter smak. Häll upp i ett glas och dekorera med en grapefruktskiva och en gurkskiva.

 

Smoothie bowl med kakao – 2 portioner
2 msk chiafrön
1 ½ dl havremjölk
1 krm vaniljpulver
1 dl fryst mango
1 avokado
5 torkade dadlar
2 msk kakao

Blanda chiafrön, havremjölk och vaniljpulver i en skål. Låt stå 5 minuter och blanda om. Lägg mango, avokado, dadlar och kakao i en matberedare. Lägg ner chiafröblandningen. Mixa till en jämn smet och häll upp i en skål. Toppa med bär, avokado och mango.

Reader Interactions