I morse var jag på TV4 och fick inspirera tittarna med glutenfria alternativ. I dag är det lätt att välja att äta glutenfritt för att det finns så mycket bra alternativ. Det jag pratade om i morse var sjögräsnudlar, risnudlar, rispapper, quinoa, rismjöl och den nya goda sojabönsspagettin och edamebönfettucini.
Jag visade förslag på glutenfria frukostar samt lagade en underbar quinoasallad med myntacréme samt en kycklingwok med sjögräsnudlar.
Quinoasallad med myntacréme – 4 portioner
2 dl quinoa
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 kruka färsk mynta
1 lime
70 g färsk babyspenat
2 avokado
150 g lyxräkor i lag
30 g rostade pinjenötter
Myntacréme
2 dl gräddfil
1/2 kruka färsk mynta, finhackad
1/2 lime
salt och svartpeppar
Gör först myntacrémen genom att blanda ihop alla ingredienser. Koka quinoan enligt anvisningen på paketet, ca 13 min. Häll av vattnet och skölj av ordentligt. Lägg i en skål och blanda ner olja, salt, svartpeppar samt hackad färsk mynta. Pressa lime över och blanda ner babyspenat. Skär avokadon i mindre bitar. Toppa salladen med avokado, räkor samt rostade pinjenötter. Strö på salt och svartpeppar och servera med myntacrémen,
Kycklingwok med sjögräsnudlar – 4 portioner
400 g kycklinglårfilé
1 msk sesamolja
1 msk ketjap manis
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk riven färsk ingefära
salt och svartpeppar
1 tsk rapsolja
2 morötter
1 broccolistånd
2 salladslökar
200 g sugarsnaps
300 g sjögräsnudlar
1 msk ketjap manis
Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en skål. Häll på olja och ketjap manis. Finhacka vitlök och chili och blanda ner med ingefära, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och bryn kycklingen runt om ca 5 minuter. Skala och skiva morötter. Skär broccolin i buketter. Strimla salladslöken. Lägg ner alla grönsaker i stekpannan och låt steka med kycklingen. Skölj sjögräsnudlarna och blanda ner och häll på ketjap manis. Smaka av med salt och peppar.
När inslaget var klart och sändningen avslutat så blev det matfest för alla i studion! De gillar min mat…