I går hade vi en trevlig kväll med Monika Ahlberg och Annika Legath på middag hemma hos Ola. Vi lagade en fiskrätt med lax och torsk, vårprimörer, grapefruktsås och pesto som var mycket trevlig. Mycket vin blev det och prat om allt mellan himmel och jord…

Monika håller på med en ny kokbok som hon släpper i augusti – kommer nog bli ett mästerverk! Annika är VD på Lind & Co som är ett bokförlag med många intressanta titlar bla Monikas och Catrin Streete som har skrivit boken som jag var på releasefest i tisdags (Mitt liv med Bin Laden)…Till efterrätt gjorde vi en chokladmousse med rom och Psyasalis.

Vill du laga rätten vi bjöd på igår så finns recept här nedan! Du tycker kanske att receptet låter krångligt men det är det inte och det bästa är att man kan förbereda väldigt mycket och sedan göra det sista innan servering. I dag är det ruskväder i Stockholm och jag sitter i min favvofåtölj och ska skriva recept. Mysigt! Ha en fin fredag med allt vad det innebär. /Ulrika

Torskrygg och lax med pestoprimörer och grapefruktsås – 4 portioner

400 g torskrygg (fryst)

400 g laxfilé

salt och svartpeppar

1 msk smör eller olivolja

Pestoprimörer

1 kruka basilika

30 g pinjenötter

1 liten vitlöksklyfta

50 g riven peccorinoost

1 dl olivolja

salt och svartpeppar

2 palsternackor

1 msk olivolja

1/2 fänkål

1 knippe grön sparris

150 g sugarsnaps

70 g färsk bladspenat

Grapefruktsås

1 shalottenlök

1 msk smör

1/2 fiskbuljongtärning

2 dl vitt vin

2 dl grädde

1 grapefrukt

skalet av 1/2 citron

1 knippe rädisor

Tina torskryggen. Skiva laxen i 4 bitar. Strö på salt och peppar. Gör såsen genom att skala och hacka lök. Hetta upp en kastrull med smör och bryn löken någon minut. Häll på vinet och tillsätt en 1/2 buljongtärning. Låt koka 5 minuter. Skär bort skalet på grapefrukten och skär ut fina filéer med en vass kniv och lägg i en skål. Pressa ner den resterande saften över löken. Sila av löken och spara fonden och häll tillbaka i kastrullen. Häll på grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Riv skalet på 1/2 citron och blanda ner i såsen. Ställ åt sidan. Gör nu peston genom att lägga basilika, pinjenötter, vitlök, riven ost i en matberedare. (spara några kvistar basilika och lite pinjenötter till dekoration) Häll på oljan och mixa till en jämn pesto. Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva palsternacka i stavar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn palsternackan i ca 10 minuter. Skiva fänkålen och lägg ner i pannan. Dela sparrisen och lägg ner (ta bort roten). Tillsätt nu sugarsnaps och 2 msk pesto och stek i ytterligare 30 sekunder. Ställ åt sidan. Hit kan du förbereda innan gästerna kommer.

Skiva rädisorna och blanda med grapefruktfiléerna. Fördela detta på 4 tallrikar. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och bryn fiskfiléerna 2-3 minuter per sida. Värm på primörsallad och blanda ner färsk spenat. Lägg upp primörsalladen på tallrikarna och fördela fisken över. Koka upp såsen och häll över fisken. Klicka på en matsked pesto över och toppa med en basilikakvist och lite pinjenötter – klart att servera!