Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Dags för MÅNDAGSFRÅGAN!

Hej Ulrika!
Har kört 5:2 i drygt 1 mån nu och tycker det funkar bra.
Undrar hur viktigt det är att hålla sig till 500 kalorier på fastedagarna? Om jag känner att jag klarar mig på mindre är det då OK? Eller om jag tex tränar på fastedagen och då faktiskt förbrukar kalorier kan jag då äta fler/mer?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning
ML

Hej ML,

Det är vanligt att man efter 1 månadstid känner som du! Anledningen är att nu har kroppen börjat vänja sig vid fastedagarna och att du har kommit in i rutinerna. Förmodligen tänker du inte lika ofta på mat och du har “uppfostrat” din hjärna att inte fråga efter sötsaker, snabba kolhydrater och mat på samma sätt som tidigare. Du har en mycket mera kontroll på ditt förhållningssätt till mat och det är nu inte svårt att själv bestämma sig vad du vill äta och inte äta. Många människor har helt tappat kontrollen och äter dels för mycket men också för ofta och faller hela tiden för frestelser. Det är hjärnan som man tampas med då.

Jag tycker att du ska lyssna på din kropp (som du nu gör) och prova dig fram. Känner du att du bara vill dricka vatten, mineralvatten, te, kaffe och misosoppa på fastedagen går det utmärkt och faktum är att så jag gör en av mina fastedagar i veckan. De dagar du tränar ska du tänka likadant. Känn efter hur du mår i kroppen vid träningen och vad du presterar. Är det skillnad på din prestation åt det positiva eller negativa hållet på fastedagarna och gör en egen slutsats. Själv kan jag träna på mina fastedagar och då räcker det med 500 kalorier men jag har gjort 5:2 länge och min kropp är van. Jag upplever ett bättre resultat i min träning en del gånger på mina fastedagar men det kan skilja sig olika dagar.

Jag rekommenderar dock inte att du ska överstiga 500 kalorier de dagar du tränar. I så fall är det bättre att du tränar de dagar du äter mer.

Lycka till hälsar Ulrika Davidsson

Har du en fråga till mig så gå in på min officiella Facebook sida och skicka ett meddelande. Märk rubrikraden med Måndagsfrågan. Jag kommer inte att koppla ihop ditt namn med din fråga.