Måndagsfrågan Ulrika DavidssonVarje dag får jag många mail samt frågor via fb och här. Nedan är ett mail från  en tjej som jag har valt att dela med Er alla för att denna fråga är det säkert några som känner igen sig:

Hej Ulrika:) hoppas du mår bra en fredag som denna:) jag läste om blodgrupps dieter o blev intresserad! Jag är 0 positiv och är en yogafantast som försökt bli vegetarian det senaste året men inte mått bra, förstår nu varför!!! Jag läste om kokos, som jag äter mycket av i form av kokosvatten, flingor o kokosmjölk i grytor o kokosolja vid matlagning o i kaffet att det skulle man undvika, jag som trodde det va bra! Och jag tycker väldigt mkt om det!Är det alla delar av kokos som Jag bör undvika? Jag ska prova o köra enligt mat schemat du har på din sida så gott det går, men har lite problem med köttet då jag som yogi har svårt att få i mig det trots att jag känner att jag behöver det för att orka som småbarns mamma, och med min träning, tränar varje dag!! Skulle så gärna vilja må bra i kropp o själ och det komiska är att jag utövar yoga varje dag, men något med kosten gör att det inte riktigt fungerar! Jag har ibs och påverkas lätt av mina hormoner, har fått diagnos lätt pco för några år sedan! Äter glutenfritt men svårt med mejeri produkterna och min hud reagerar med inflammerade acne utslag runt munnen två gånger i månaden( ägglossning o mens) och det har varit så det senaste året när jag försökt ge mig på en mer kolhydrats rik kost! Det är psykiskt jobbigt att ha finnar när man snart är 30, min hud har varit så fin under mina graviditeter med mina tjejer antagligen för att jag inte har haft mens!Skulle så gärna vilja ha ett matschema som passar mig o min spretiga vardag med jobb, barn o min yoga:) jag äter gärna fisk o vit fågel tex kyckling o kalkon men svårt för annat kött!! hur fingerar din kostrådgivning? Mvh/Jenny

Mitt svar till Jenny är:

Hej Jenny, intressant!  Jag råder dig verkligen att lägga om kosten efter din blodgrupp, det kommer att göra att du mår mycket bättre och att du hittar rätt i din framtida kostplan. Kan du inte prova en månad och ta kontakt med mig sedan? Nedan är lite info om Blodgrupp 0 och du har helt rätt i att leva efter en lågkolhydratskost är rätt för dig men du bör inte välja att vara 100% vegetarian är min rekommendation. Du behöver inte äta kött som proteinkälla men fisk, skaldjur och fågel samt ägg är toppen för dig. När det gäller kokosolja så ska det bli intressant om du tar bort det från kosten under 1 månads tid och ser vad som händer. Blir det en förändring åt det positiva hållet dvs att du kanske får mindre problem med utslag eller känner dig mer i balans så kan det vara värt att undvika detta livsmedel. Är det tvärtom så att du inte märker någon skillnad så kanske du kan fortsätta med kokos.

Att leva 100% efter en kost anpassad efter sin blodgrupp är svårt men det som är viktigast för BLODGRUPP 0 är att undvika gluten (främst vete) och mjölk! Dessa livsmedel ska du satsa på att äta ofta och mycket av:

Kalv, får, lever, lamm, nöt, vilt, abborre, gädda, hälleflundra, regnbåge, sjötunga, torsk , svärdfisk, linfröolja, olivolja, pumpafrön, valnötter, adukibönor, blackeyebönor, alger, gröna grönsaker, Ingefära, lök, palsternacka, röd paprika, sötpotatis, blåbär, körsbär, plommon, fikon och dricka grönt te.

Blodgrupp 0

*Är den ursprungliga blodgruppen – grottmänniskorna.
*De brukade inte jorden utan levde som jägare och samlare.
*Ämnesomsättningen är inställd på att lagra näring inför svåra tider och dessa personer har lätt för att gå upp i vikt.
*De är känsliga för gluten i sädesprodukter och mjölk. De bör avstå från komjölksprodukter. Mozzarella, getost och fårost kan gå bra.
*De har tillräckligt med magsyra, de kan därför smälta kött bra.
*Har ett starkt – ibland överaktivt – immunförsvar. Känsliga för magsårsbakterier och har ofta sår i mage och tarmar.
*Vegetarianer måste tänka på extra proteinintag eftersom de inte tål mjölk och säd. Protein är extra viktigt för denna blodgrupp då det påverkar seretoninproduktionen till hjärnan. En del som väljer att bli vegetarianer i denna blodgrupp bli nedstämda och ibland deprimerade.

blodgruppsbokVill du veta mer om din blodgrupp så kan jag rekommendera att läsa boken “Ät rätt efter din blodgrupp” som finns på biblioteken.

Hälsningar Ulrika