blodBlodgrupp A är vanlig i Sverige och i världen och en av de vanligaste blodgrupper jag träffar. Det verkar som att denna blodgrupp har mer benägenhet att lägga på sig kilon och ofta är det personer som har denna blodgrupp som hör av sig till mig. Eftersom Blodgrupp A mår bäst av vegetarisk kost kan det lätt bli lite tokigt när dessa personer börjar en LCHF kost som innebär en hel del animaliskt protein som bla kött. dessutom förespråkar LCHF kostplanen en hel del mejeriprodukter som grädde och mjölkprodukter. Resultatet blir ofta att personen i fråga går upp i vikt och inte alls mår så bra som andra gör på denna kostplan. Jag har erfarenhet av detta och brukar göra om kostplanen lite för dessa personer och dra ner på kött och välja mer fisk samt ta bort mjölkprodukter – då följer man fortfarande en LCHF kost eller en lågkolhydratskost men får ut större fördelar.

I denna blodgrupp är det oerhört viktigt att äta efter sin blodgrupp – denna blodgrupp har en benägenhet att utveckla hjärtsjukdomar, cancer och diabetes och detta har att göra med att de ha ett ömtåligt matsmältningssystem. Blodgrupp A är motsatsen till blodgrupp 0 och bör dra ner på animaliskt protein som sänker ämnesomsättningen för denna blodgrupp. Grupp A lagrar animaliskt protein i form av fett. Dessutom ska blodgrupp A undvika mjölkprodukter pga att det framkallar insulinreaktioner och det sänker ämnesomsättningen. Här är en guide hur dör bör äta:

Det viktigaste för blodgrupp A är följande:

  • Du bör undvika kött och välja fisk och fågel samt räkor, hummer, kräftor, krabba.
  • De mjölkprodukter blodgrupp A kan äta är: yoghurt, sojaprodukter, get och fårprodukter.
  • Denna blodgrupp behöver inte så mycket fett, framförallt bra är olivolja och linfröolja samt nötter och frön som jordnötter, valnötter, pumpafrön.
  • Havregryn är bra för denna blodgrupp samt bovete och du kan äta rågbröd, eller rågknäcke.
  • De enda grönsakerna som denna blodgrupp ska se upp med är: tomater, vitkål och paprika. Ofta har denna blodgrupp svårt med mango och papaya samt bör undvika apelsiner och bananer.

Jag rekommenderar mina kunder att använda blodgruppsdieten som en guide. Det är oerhört svårt att följa den 100% och min upplevelse är att det behöver man heller inte. De ovan nämnda sakerna är det som är viktigast för Blodgrupp A men för den skull kanske du väljer att äta t ex kött och mjölkprodukter då och då men kan du dra ner på det är det gynnsamt.

Hälsningar Ulrika