Tillbaka till menyerna

Vecka 5

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 164 Kcal

    • Frukost - 164 Kcal

      Citrusfrukter med kvarg och pistagenötter

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 526 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 526 Kcal

      Stekt lax med romsås

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1014 Kcal

    • Frukost - 134 Kcal

      Kvarg med bär och granatäpple

    • Lunch - 467 Kcal

      Ägghack med rökt lax

    • Middag - 414 Kcal

      Köttfärssås med färska tomater

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 823 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 823 Kcal

      Fläskspett med fetacrème och grönsaksmos

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 22.7 gram

Fett: 39.8 gram

Protein: 41.9 gram

Energi: 631.3 kcal

  • Måndag frukost 164 Kcal

    Citrusfrukter med kvarg och pistagenötter

    Fräscht och gott med lite crunch!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 164 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st grapefrukt
    • 0.5 dl kvarg 0,2 %
    • 1 msk pistagenötter

    Gör så här

    • Skär bort skalet på grapefrukten eller apelsinen och skär fina skivor.
    • Lägg på ett fat och toppa med kvarg och nötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st grapefrukt
    • 0.5 dl kvarg 0,2 %
    • 1 msk pistagenötter
  • Tisdag middag 526 Kcal

    Stekt lax med romsås

    Fräsch laxkotlett med romsås som serveras med varma grönsaker till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 526 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxkotlett
    • 0 salt och citonpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk smör
    • 50 g sparris
    • 50 g sockerärtor
    • 4 st rädisor
    • 1 msk färsk dill
    • 1 st citron
    Romsås
    • 2 msk gräddfil
    • 1 msk caviar mix
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör först såsen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Strö på salt och peppar på fisken.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fisken 3-4 minuter per sida.
    • Hetta upp en annan stekpanna med smör och bryn hastigt sparris och sockerärtor någon minut.
    • Dela rädisor och blanda ner.
    • Strö på salt och peppar och blanda ner dill.
    • Pressa juice från en halv citron över.
    • Lägg på fisken på en tallrik och de varma grönsakerna bredvid.
    • Toppa med en klick romsås.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxkotlett
    • 0 salt och citonpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk smör
    • 50 g sparris
    • 50 g sockerärtor
    • 4 st rädisor
    • 1 msk färsk dill
    • 1 st citron
    Romsås
    • 2 msk gräddfil
    • 1 msk caviar mix
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
  • Onsdag frukost 134 Kcal

    Kvarg med bär och granatäpple

    En enkel och god frukost - du kan variera mellan olika bär för att få variation!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 134 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl kvarg 0,2 %
    • 0.5 dl granatäppelkärnor
    • 3 st jordgubbe färsk
    • 2 st physalis

    Gör så här

    • Lägg kvarg i en skål.
    • Servera med granatäpplekärnor, jordgubbar och physalis

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl kvarg 0,2 %
    • 0.5 dl granatäppelkärnor
    • 3 st jordgubbe färsk
    • 2 st physalis

    Onsdag lunch 467 Kcal

    Ägghack med rökt lax

    Starta dagen med en trevlig ägg och lax frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 467 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st kokt ägg
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk gräslök
    • 100 g varmrökt lax
    • 1 st salladsblad
    • 1 st citronklyfta

    Gör så här

    • Hacka äggen och lägg i en skål.
    • Blanda ner majonnäs, salt, peppar och gräslök.
    • Lägg upp på en tallrik och servera med lax och sallad.
    • Dekorera med gräslök och citronskiva.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st kokt ägg
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk gräslök
    • 100 g varmrökt lax
    • 1 st salladsblad
    • 1 st citronklyfta

    Onsdag middag 414 Kcal

    Köttfärssås med färska tomater

    Enkel maträtt att äta på vardagarna, en god köttfärssås med squashpasta och färska tomater. Laga en extra portion och ha till matlåda dagen efter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 414 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 250 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st soltorkad tomat
    • 0.25 kruka färsk basilika
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 st squash
    • 1 tsk olivolja
    • 100 g cocktailtomater
    • 0.5 st paprika

    Gör så här

    • Skala och hacka löken.
    • Finhacka vitlöken.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn löken.
    • Tillsätt färsen och krydda med salt och peppar.
    • Skiva soltorkade tomater och hacka hälften av basilikan och lägg i stekpannan.
    • Tillsätt krossade tomater och grädde.
    • Låt puttra ca 10 minuter.
    • Hyvla squashen med en potatisskalare till tagliatelle eller svarva till spagetti.
    • Blanda squashpastan med olivolja, salt och peppar.
    • Fördela tagliatellen på tallriken och lägg köttfärssåsen på tagliatellen.
    • Skölj tomaterna och lägg några tomater på varje tallrik. 
    • Dekorera med resten av basilikan och toppa med paprika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 250 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st soltorkad tomat
    • 0.25 kruka färsk basilika
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 st squash
    • 1 tsk olivolja
    • 100 g cocktailtomater
    • 0.5 st paprika
  • Torsdag middag 823 Kcal

    Fläskspett med fetacrème och grönsaksmos

    Köttspett med grönsaksmos och en god fetacréme till. Du kan byta ut blomkålen till romanesco om så önskas!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 62 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 823 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    Marinad
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 msk ljus soja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk rapsolja
    • 0 salt och vitpeppar
    Grönsaksmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 1 st broccolistånd
    • 25 g smör
    • 0 salt och svartpeppar
    Fetaostcréme
    • 1.5 dl crème fraiche
    • 75 g fetaost
    • 0.25 st gurka
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk citronzest
    Dekoration
    • 1 st citron
    • 100 g ärtskott
    • 4 st blomkålsstånd

    Gör så här

    • Lägg spetten i blöt i 10 minuter.
    • Marinad: 
    • Pressa en vitlöksklyfta och hacka chili, riv ingefäran och lägg i en skål.
    • Blanda alla ingredienser i skålen och vispa runt.
    • Skär köttet i större bitar och lägg i skålen med marinad.
    • Låt stå en stund innan du trär på bitarna på spettet.
    • Lägg spetten på grillen i cirka 10 min.

     

    • Dela och skär blomkål eller romanesco och broccoli i buketter och koka upp tills de är halv mjuka, ca 5 min.
    • Häll av vattnet och mixa med en stavmixer till ett mos, tillsätt smör och rör runt.
    • Smaka av med salt och svartpeppar.
    • Lägg créme fraiche och fetaost i en matberedare och pressa ner en vitlöksklyfta.
    • Mixa slät till en créme.
    • Tillsätt citron, salt och peppar.
    • Finhacka gurka och blanda ner.
    • Servera i en skål och strö på svartpeppar och dekorera med citronzest och en gurkskiva.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    Marinad
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 msk ljus soja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk rapsolja
    • 0 salt och vitpeppar
    Grönsaksmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 1 st broccolistånd
    • 25 g smör
    • 0 salt och svartpeppar
    Fetaostcréme
    • 1.5 dl crème fraiche
    • 75 g fetaost
    • 0.25 st gurka
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk citronzest
    Dekoration
    • 1 st citron
    • 100 g ärtskott
    • 4 st blomkålsstånd
Frukt/grönt
  • 1 st grapefrukt
  • 50 g sparris
  • 50 g sockerärtor
  • 4 st rädisor
  • 2 st citron
  • 0.5 dl granatäppelkärnor
  • 2 st physalis
  • 1 st salladsblad
  • 1 st citronklyfta
  • 0.5 st gul lök
  • 3 klyfta vitlök
  • 0.5 st squash
  • 100 g cocktailtomater
  • 0.5 st paprika
  • 0.5 st röd chili
  • 0.5 msk färsk ingefära
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 1 st broccolistånd
  • 0.25 st gurka
  • 1 tsk citronzest
  • 100 g ärtskott
  • 4 st blomkålsstånd
Mejeri
  • 2 dl kvarg 0,2 %
  • 27 tsk smör
  • 2 msk gräddfil
  • 0.5 dl grädde
  • 1.5 dl crème fraiche
  • 75 g fetaost
Torrvaror
  • 1 msk pistagenötter
  • 2 tsk olivolja
  • 200 g krossade tomater
  • 1 tsk rapsolja
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 150 g laxkotlett
  • 2 st kokt ägg
  • 100 g varmrökt lax
  • 250 g nötfärs
  • 250 g fläskkarré
Kryddor/smaksättare
  • salt och citonpeppar
  • 1 msk färsk dill
  • 1 msk dill
  • 1 msk gräslök
  • 0.25 kruka färsk basilika
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk ketjap manis
Övrigt
  • 1 msk caviar mix
  • 3 st jordgubbe färsk
  • 1 msk majonnäs
  • 3 st soltorkad tomat
  • 4 st träspett

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!