Tillbaka till menyerna

Vecka 5

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 344 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 344 Kcal

      Varm sallad med boursinost

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 774 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 335 Kcal

      Fruktig fetaostsallad

    • Middag - 439 Kcal

      Rödbetsgratäng med kyckling och fetaost

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 496 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 153 Kcal

      Quinoaspagetti med fläsk och mozzarella

    • Middag - 343 Kcal

      Köttfärssås med blomkålsris

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 366 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 366 Kcal

      Lax med parmesan

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 845 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 153 Kcal

      Quinoaspagetti med fläsk och mozzarella

    • Middag - 692 Kcal

      Stor ostburgare med bacon

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 16.1 gram

Fett: 36.9 gram

Protein: 36.5 gram

Energi: 564.9 kcal

  • Måndag lunch 344 Kcal

    Varm sallad med boursinost

    En härligt välkomponerad sallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 344 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st broccolistånd
    • 125 g sparris
    • 125 g haricots verts
    • 125 g sockerärtor
    • 0.25 st zucchini
    • 1 st salladslök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 30 g spenat
    • 60 g Boursin färskost
    • 10 st pekannötter
    • 1 tsk honung
    • 1 msk oregano
    Topping
    • 0.5 st granatäpple
    • 0.25 st citron
    • 0.3 kruka timjan

    Gör så här

    • Dela broccoli i mindre buketter.
    • Skölj och dela sparris, haricot verts, sockerärtor och zucchini i bitar.
    • Skala och hacka salladslök.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs upp alla grönsaker i cirka 5 min.
    • Smaka av med salt och svartpeppar.
    • Lägg upp spenat på tallrikar och lägg på de varma grönsakerna.
    • Fördela ost över.
    • Hetta upp en stekpanna och rosta pekannötter med honung, salt och oregano.
    • Lägg på salladen.
    • Kärna ur granatäpplet och strö över kärnorna på salladen.
    • Riv skalet från citronen.
    • Filéea citronen i klyftor och lägg på över salladen.
    • Dekorera med färsk timjan.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st broccolistånd
    • 125 g sparris
    • 125 g haricots verts
    • 125 g sockerärtor
    • 0.25 st zucchini
    • 1 st salladslök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 30 g spenat
    • 60 g Boursin färskost
    • 10 st pekannötter
    • 1 tsk honung
    • 1 msk oregano
    Topping
    • 0.5 st granatäpple
    • 0.25 st citron
    • 0.3 kruka timjan
  • Tisdag lunch 335 Kcal

    Fruktig fetaostsallad

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 335 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 50 g blandad sallad
    • 75 g fetaost
    • 10 g mandelspån
    • 2 skiva melon
    • 2 klase vinbär
    • 50 g ärtskott

    Gör så här

    • Fördela sallad i djupa tallrikar.
    • Lägg på ost och mandel.
    • Dekorera med skivad melon, jordgubbar, vinbär och lite ärtskott.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 50 g blandad sallad
    • 75 g fetaost
    • 10 g mandelspån
    • 2 skiva melon
    • 2 klase vinbär
    • 50 g ärtskott

    Tisdag middag 439 Kcal

    Rödbetsgratäng med kyckling och fetaost

    En rätt som räcker till många och blir komplett med en grönsallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 32 gram

    Energi: 439 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1000 g förkokta rödbetor
    • 3 tsk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0.25 st citron
    • 150 g fetaost
    • 1 st rödlök
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 500 g kycklinglårfilé
    • 4 g smör
    • 0.5 klyfta vitlök

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 220 grader.
    • Skär rödbetor i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
    • Ringa över olja och balsamico. Pressa över citron.
    • Häll ut oljan från den tärnade osten och lägg ost över rödbetorna. Spara lite ost som topping.
    • Skala och skär rödlök i tunna klyftor och lägg i formen.
    • Krydda med örtagårdskrydda, salt och svartpeppar och blanda runt.
    • Hetta upp en stekpanna med smör
    • Putsa kycklingen och bryn i pannan med riven vitlök och salt och svartpeppar.
    • Lägg kycklingen över rödbetorna och smula över ost.
    • Sätt in i ugnen i ca 15 min.
    • Toppa med timjan och servera med en grönsallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1000 g förkokta rödbetor
    • 3 tsk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0.25 st citron
    • 150 g fetaost
    • 1 st rödlök
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 500 g kycklinglårfilé
    • 4 g smör
    • 0.5 klyfta vitlök
  • Onsdag lunch 153 Kcal

    Quinoaspagetti med fläsk och mozzarella

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 153 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 250 g quinoaspagetti
    • 1 msk smör
    • 150 g fläsktärningar
    • 1 st röd paprika
    • 150 g gratängmozzarella
    • 4 msk grön pesto
    • 100 g blandad sallad
    • 0 kruka färsk basilika

    Gör så här

    • Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek fläsktärningarna.
    • Skär paprikan i skivor och stek den tillsammans med fläsket.
    • Skär mozzarellaosten i mindre bitar och vänd ner den tillsammans med peston i pannan precis innan servering så osten blir varm.
    • Fördela sallad på fyra tallrikar, lägg pastan på salladen och toppa med fläsk- och mozzarellablandningen.
    • Dekorera med färsk basilika.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 250 g quinoaspagetti
    • 1 msk smör
    • 150 g fläsktärningar
    • 1 st röd paprika
    • 150 g gratängmozzarella
    • 4 msk grön pesto
    • 100 g blandad sallad
    • 0 kruka färsk basilika

    Onsdag middag 343 Kcal

    Köttfärssås med blomkålsris

    Denna rätt går alldeles utmärkt att laga vegetariskt, byt ut nötfärsen mot sojafärs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 343 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 krm torkad basilika
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 6 st salladsblad
    • 6 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Hacka lök och riv vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Stek nötfärsen i några minuter.
    • Strö på salt och peppar.
    • Tillsätt lök och vitlök och stek i ytterligare några minuter.
    • Rör ner krossade tomater, tomatpuré och basilika.
    • Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 20 minuter.
    • Lägg salladsblad på en tallriken.
    • Riv blomkål grovt och lägg upp på salladsbladen.
    • Lägg på köttfärssås och servera med halverade cocktailtomater.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 krm torkad basilika
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 6 st salladsblad
    • 6 st cocktailtomat
  • Torsdag middag 366 Kcal

    Lax med parmesan

    Lax kan varieras på så många olika sätt – gör flera varianter och lägg i frysen! Variera med olika rotfrukter – passar till de flesta maträtter och är gott att värma dagen efter - sök på Rostade rotfrukter i Ulrikas Hälsobank för att se ett recept på gott tillbehör till laxen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 366 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 90 g soltorkade tomater i olja
    • 3 msk riven parmesanost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk pinjenötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 – 200 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
    • Fördela soltorkade tomater och den rivna parmesanosten i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. Strö över pinjenötter.
    • Ugnsstek fisken i cirka 20 minuter. Servera med en sallad eller ugnsrostade rotfrukter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 90 g soltorkade tomater i olja
    • 3 msk riven parmesanost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk pinjenötter
  • Fredag lunch 153 Kcal

    Quinoaspagetti med fläsk och mozzarella

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 153 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 250 g quinoaspagetti
    • 1 msk smör
    • 150 g fläsktärningar
    • 1 st röd paprika
    • 150 g gratängmozzarella
    • 4 msk grön pesto
    • 100 g blandad sallad
    • 0 kruka färsk basilika

    Gör så här

    • Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek fläsktärningarna.
    • Skär paprikan i skivor och stek den tillsammans med fläsket.
    • Skär mozzarellaosten i mindre bitar och vänd ner den tillsammans med peston i pannan precis innan servering så osten blir varm.
    • Fördela sallad på fyra tallrikar, lägg pastan på salladen och toppa med fläsk- och mozzarellablandningen.
    • Dekorera med färsk basilika.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 250 g quinoaspagetti
    • 1 msk smör
    • 150 g fläsktärningar
    • 1 st röd paprika
    • 150 g gratängmozzarella
    • 4 msk grön pesto
    • 100 g blandad sallad
    • 0 kruka färsk basilika

    Fredag middag 692 Kcal

    Stor ostburgare med bacon

    En trevlig burgare med ost och bacon på. Vi hoppar över brödet och äter burgaren i salladsblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 53 gram

    Protein: 52 gram

    Energi: 692 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 200 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk bladpersilja
    • 2 skiva bacon
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost
    • 0.25 st rödlök
    • 1 st salladsblad
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 msk majonnäs

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka bladpersiljan.
    • Lägg lök och vitlök i en skål och blanda ner färs, salt, peppar, örtagårdskrydda och persilja.
    • Forma till en biff.
    • Hetta upp en stekpanna och bryn bacon.
    • Låt rinna av på hushållspapper.
    • Tillsätt en klick smör i stekpannan och bryn hamburgaren på bägge sidor så den får färg.
    • Lägg burgaren på en ugnsplåt och lägg på ostskivor och rödlök.
    • Sätt in i ugnen i 10 minuter.
    • Lägg burgaren på ett salladsblad och toppa med bacon, persilja och en klick majonnäs.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 200 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk bladpersilja
    • 2 skiva bacon
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost
    • 0.25 st rödlök
    • 1 st salladsblad
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 msk majonnäs
Frukt/grönt
  • 0.5 st broccolistånd
  • 125 g sparris
  • 125 g haricots verts
  • 125 g sockerärtor
  • 0.25 st zucchini
  • 1 st salladslök
  • 30 g spenat
  • 0.5 st granatäpple
  • 0.5 st citron
  • 0.3 kruka timjan
  • 150 g blandad sallad
  • 2 skiva melon
  • 2 klase vinbär
  • 50 g ärtskott
  • 1000 g förkokta rödbetor
  • 1.25 st rödlök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 st röd paprika
  • 0.75 st gul lök
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 7 st salladsblad
  • 6 st cocktailtomat
Torrvaror
  • 5 tsk olivolja
  • 10 st pekannötter
  • 1 tsk honung
  • 10 g mandelspån
  • 250 g quinoaspagetti
  • 200 g krossade tomater
  • 2 msk pinjenötter
Mejeri
  • 60 g Boursin färskost
  • 225 g fetaost
  • 6 g smör
  • 150 g gratängmozzarella
  • 3 msk riven parmesanost
  • 2 skiva ost
Kryddor/smaksättare
  • 1 msk oregano
  • 1 msk balsamico
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 4 msk grön pesto
  • färsk basilika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 msk bladpersilja
  • 1 kvist färsk persilja
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 500 g kycklinglårfilé
  • 150 g fläsktärningar
  • 500 g nötfärs
  • 600 g laxfilé
  • 2 skiva bacon
Övrigt
  • 90 g soltorkade tomater i olja
  • 1 msk majonnäs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!