Tillbaka till menyerna

V10

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 207 Kcal

    • Frukost - 207 Kcal

      Morotsbröd

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 232 Kcal

    • Frukost - 232 Kcal

      Havrebröd med pumpafrön

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 137 Kcal

    • Frukost - 137 Kcal

      Fänkålsknäcke

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 97 Kcal

    • Frukost - 97 Kcal

      Focaccia med oliver

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 24.5 gram

Fett: 5 gram

Protein: 5 gram

Energi: 168.2 kcal

  • Måndag frukost 207 Kcal

    Morotsbröd

    Riktigt goda morotsbröd, extra goda när de är nybakade - servera med färskost och valfria grönsaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 207 kcal

    Ingredienser

    20 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 1 dl solrosfrön
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk salt
    • 1 msk ljus sirap
    • 100 g rivna morötter
    • 2 st riven morot
    • 14 dl dinkelfullkornsmjöl
    • 1 st uppvispat ägg
    • 0.25 dl solrosfrön

    Gör så här

    • Smula jästen i en bunke.
    • Tillsätt vatten och rör om så jästen löser sig.
    • Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om.
    • Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig.
    • Spara lite av mjölet till utbakningen.
    • Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
    • Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs.
    • Knåda degen smidig och format till en rulle.
    • Dela rulle i 20 bitar och forma till bollar.
    • Lägg bollarna på en smord plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Pensla bollarna med ett uppvispat ägg och strö på solroskärnor.
    • Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

    Ingredienser

    20 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 1 dl solrosfrön
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk salt
    • 1 msk ljus sirap
    • 100 g rivna morötter
    • 2 st riven morot
    • 14 dl dinkelfullkornsmjöl
    • 1 st uppvispat ägg
    • 0.25 dl solrosfrön
  • Tisdag frukost 232 Kcal

    Havrebröd med pumpafrön

    Ett gott mättande bröd som du lätt kan frysa in och ta ut vid behov!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 232 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 100 g smör
    • 5 dl mjölk
    • 2 msk flytande honung
    • 2 tsk salt
    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl havremjöl
    • 6 dl dinkelsikt
    • 1 st ägg
    • 0.5 dl solroskärnor
    • 0.5 dl pumpafrön

    Gör så här

    • Smält smöret och tillsätt mjölken.
    • Värm till 37 grader och häll i en skål.
    • Tillsätt honung och salt.
    • Smula ner jästen och tillsätt havremjöl och dinkelsikt.
    • Blanda om degen ordentligt och forma till 12 st runda bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
    • Låt jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
    • Sätt ugnen på 250 grader.
    • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på solrosfrön och pumpafrön.
    • Grädda i 12 minuter och låt svalna.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 100 g smör
    • 5 dl mjölk
    • 2 msk flytande honung
    • 2 tsk salt
    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl havremjöl
    • 6 dl dinkelsikt
    • 1 st ägg
    • 0.5 dl solroskärnor
    • 0.5 dl pumpafrön
  • Onsdag frukost 137 Kcal

    Fänkålsknäcke

    Knaprigt knäckebröd med smak av fänkål. Ett bra alternativ till frukost eller mellanmål - servera med färskost och valfri grönsak som topping!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 137 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 krm salt
    • 0.5 msk anis
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 3 dl grovt rågmjöl
    • 2 dl fint rågmjöl
    • 3 dl dinkelsikt

    Gör så här

    • Lös upp jästen i vattnet och tillsätt alla ingredienser.
    • Arbeta degen i 5 minuter och låt jäsa täckt med plast i kylskåpet i 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela degen i 30 bitar och kavla ut degen millimetertunt till runda kakor.
    • Lägg på en smord plåt och grädda i ugnen i 3 minuter.
    • Ta ut plåten och skär varje kaka i 4 bitar.
    • Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter.
    • Förvara i en burk.

     

    Ingredienser

    8 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 krm salt
    • 0.5 msk anis
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 3 dl grovt rågmjöl
    • 2 dl fint rågmjöl
    • 3 dl dinkelsikt
  • Torsdag frukost 97 Kcal

    Focaccia med oliver

    Det perfekta buffébrödet! Variera gärna med torkade örter eller fetaost. Soltorkade tomater är en annan god topping att testa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 97 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 1 tsk salt
    • 0.5 dl pofiber
    • 1 dl majsmjöl
    • 2 dl rismjöl
    • 3 dl bovetemjöl
    Topping
    • 1 msk boveteflingor
    • 2 tsk furikake fröblandning
    • 1 tsk havssalt
    • 15 st gröna oliver
    • 1 msk olivolja

    Gör så här

    • Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
    • Häll i resten av vattnet tillsammans med övriga degingredienser.
    • Rör ihop till en lös deg och fortsätt att bearbeta degen i 5 minuter.
    • Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.
    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Klä insidan av en form ca 25 cm x 20 cm med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen.
    • Strö över boveteflingor, furikakekrydda och havssalt.
    • Tryck ner oliverna i degen och ringla över olivolja.
    • Grädda mitt i i ugnen i cirka 30 minuter.
    • Låt svalna lite, skär i bitar och servera ljumna.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 1 tsk salt
    • 0.5 dl pofiber
    • 1 dl majsmjöl
    • 2 dl rismjöl
    • 3 dl bovetemjöl
    Topping
    • 1 msk boveteflingor
    • 2 tsk furikake fröblandning
    • 1 tsk havssalt
    • 15 st gröna oliver
    • 1 msk olivolja
Mejeri
  • 125 g färsk jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
Övrigt
  • 13.5 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 3 msk ljus sirap
  • 15 st gröna oliver
Torrvaror
  • 1.25 dl solrosfrön
  • 0.5 dl linfrön
  • 14 dl dinkelfullkornsmjöl
  • 2 msk flytande honung
  • 6 dl havremjöl
  • 9 dl dinkelsikt
  • 0.5 dl solroskärnor
  • 0.5 dl pumpafrön
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 0.5 dl pofiber
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 msk boveteflingor
  • 1 msk olivolja
Kryddor/smaksättare
  • 6 tsk salt
  • 0.5 msk anis
  • 2 tsk furikake fröblandning
  • 1 tsk havssalt
Frukt/grönt
  • 100 g rivna morötter
  • 2 st riven morot
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1 st uppvispat ägg
  • 1 st ägg

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!