Tillbaka till menyerna

v. 5

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 378 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch

    • Middag - 372 Kcal

      Quinoasallad med halloumi och granatäpple

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 559 Kcal

    • Frukost - 174 Kcal

      Två kokta ägg

    • Lunch

    • Middag - 385 Kcal

      Tortilla med kyckling och papaya

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 322 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch

    • Middag - 316 Kcal

      Stekt torskrygg med romsås

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 777 Kcal

    • Frukost - 392 Kcal

      Chiafrögröt med apelsin och blåbär

    • Lunch - 385 Kcal

      Tortilla med kyckling och papaya

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 334 Kcal

    • Frukost - 334 Kcal

      Havrebröd med pumpafrön

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag - 126 Kcal

    • Frukost - 126 Kcal

      Gul smoothie

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 30 gram

Fett: 16.6 gram

Protein: 29 gram

Energi: 416 kcal

  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag middag 372 Kcal

    Quinoasallad med halloumi och granatäpple

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 372 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 dl quinoa
    • 3 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.5 dl ärter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk olivolja
    • 0.5 st citron
    • 1 st salladshuvud
    • 50 g sockerärtor
    • 50 g ärtskott
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st skiva halloumi (ca 20 g)

    Gör så här

    • Skölj quinoan och koka i lättsaltat vatten i ca 13 minuter.
    • Häll av vattnet från quinoan och lägg i en stor skål.
    • Blanda ner färska kryddor, ärter, salt och peppar.
    • Ringla över olivolja och pressa över saften från citronen.
    • Lägg sallad i en skål. Koka  sockerärtor några sekunder i lättsaltat vatten.
    • Lägg sockerärtor och quinoasallad på grönsalladen.
    • Dekorera med granatäpple och ärtskott.
    • Hetta upp en stekpanna med olja.
    • Skiva halloumin och stek osten någon minut per sida.
    • Lägg osten på salladen.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 dl quinoa
    • 3 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.5 dl ärter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk olivolja
    • 0.5 st citron
    • 1 st salladshuvud
    • 50 g sockerärtor
    • 50 g ärtskott
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st skiva halloumi (ca 20 g)
  • Onsdag frukost 174 Kcal

    Två kokta ägg

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 174 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg

    Gör så här

    Koka ägget efter eget önskemål.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg

    Onsdag middag 385 Kcal

    Tortilla med kyckling och papaya

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 385 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 1 kruka kruksallad
    • 0.5 st papaya
    • 1 dl frysta ärtor
    • 3 msk gräslök
    • 6 msk pistagenötter
    • 500 g kycklingfilé
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk torkade örter
    • 0.5 st citron
    Apelsindressing
    • 1 st apelsin
    • 2 dl matlagningsyoghurt
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk honung
    Glutenfri tortilla – 8 st
    • 400 g vatten
    • 0.33 msk bakpulver
    • 50 g rismjöl
    • 1 tsk salt
    • 30 g psylliumhusk

    Gör så här

    • Gör först tortillabrödet.
    • Blanda alla ingredienser till en jämn deg.
    • Låt stå och svälla i 15 minuter.
    • Dela upp degen i 8 bitar och kavla ut tunt i på ett mjölat underlag med majsmjöl.
    • Stek tortillabröden i en torr stekpanna någon minut på bägge sidor.
    • Lägg ovan på varandra och täck med en bakduk för att inte torka ut.
    • Gör dressingen genom att riva skalet på en apelsin.
    • Häll yoghurt i en skål och blanda ner apelsinskal, salt, peppar och lite honung.
    • Gör i ordning alla tillbehör till din tortilla genom att skära papayan i skivor.
    • Skär bort resten av skalet på apelsinen med en vass kniv och skär ut fina filéer.
    • Lägg ärtorna i en skål och hacka pistagenötter och lägg i en skål.
    • Skär kyckling i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kycklingen runt om.
    • Strö på salt, peppar och örtkryddor.
    • Pressa över citronsaft.
    • Stek kycklingen på svag värme i ca 10 min.
    • Lägg på sallad på tortillabrödet.
    • Lägg på papaya, apelsinklyftor, kyckling och gröna ärtor.
    • Toppa med en klick apelsindressing, hackade pistagenötter och persilja.
    • Rulla ihop och ät som en wrap.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 1 kruka kruksallad
    • 0.5 st papaya
    • 1 dl frysta ärtor
    • 3 msk gräslök
    • 6 msk pistagenötter
    • 500 g kycklingfilé
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk torkade örter
    • 0.5 st citron
    Apelsindressing
    • 1 st apelsin
    • 2 dl matlagningsyoghurt
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk honung
    Glutenfri tortilla – 8 st
    • 400 g vatten
    • 0.33 msk bakpulver
    • 50 g rismjöl
    • 1 tsk salt
    • 30 g psylliumhusk
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag middag 316 Kcal

    Stekt torskrygg med romsås

    En god torskrygg med grön sparris och rädisor till, toppa sedan med en hemmagjord romsås!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 316 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 400 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 5 g smör
    • 225 g sparris
    • 5 g smör
    • 4 st rädisor
    • 1 msk gräslök
    • 1 st citronklyfta
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 3 msk stenbitsrom
    • 0.5 msk gräslök

    Gör så här

    • Gör först romsåsen genom att blanda ihop alla ingredienser.
    • Strö på salt och peppar på fisken.
    • Hetta upp en stekpanna med smör.
    • Bryn torsken några minuter per sida.
    • Stek sparris i en annan stekpanna med smör och krydda med salt och peppar.
    • Skiva rädisor.
    • Lägg upp torskryggen på en tallrik och toppa med skivade rädisor och gräslök.
    • Servera med sparris och romsås.
    • Dekorera med citronskiva.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 400 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 5 g smör
    • 225 g sparris
    • 5 g smör
    • 4 st rädisor
    • 1 msk gräslök
    • 1 st citronklyfta
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 3 msk stenbitsrom
    • 0.5 msk gräslök
  • Fredag frukost 392 Kcal

    Chiafrögröt med apelsin och blåbär

    Förbered morgonens frukost kvällen innan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 392 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl mandelmjölk
    • 0.5 tsk vaniljpulver
    • 1 st apelsin
    • 0.5 dl blåbär
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung

    Gör så här

    • Blanda chiafrön och mandelmjölk i en skål. Rör ner lite vaniljpulver och låt stå 30 min eller under natten i kylen.
    • Späd med mer mandelmjölk om det behövs.
    • Skär bort skalet på apelsinen med en vass kniv och skär ut fina filéer och blanda ner i gröten.
    • Spara några skivor till dekoration och toppa med blåbär.
    • Hetta upp en torr stekpanna och rosta fröna.
    • Droppa lite honung över och lägg fröna på chiafrögröten.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl mandelmjölk
    • 0.5 tsk vaniljpulver
    • 1 st apelsin
    • 0.5 dl blåbär
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung

    Fredag lunch 385 Kcal

    Tortilla med kyckling och papaya

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 385 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 1 kruka kruksallad
    • 0.5 st papaya
    • 1 dl frysta ärtor
    • 3 msk gräslök
    • 6 msk pistagenötter
    • 500 g kycklingfilé
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk torkade örter
    • 0.5 st citron
    Apelsindressing
    • 1 st apelsin
    • 2 dl matlagningsyoghurt
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk honung
    Glutenfri tortilla – 8 st
    • 400 g vatten
    • 0.33 msk bakpulver
    • 50 g rismjöl
    • 1 tsk salt
    • 30 g psylliumhusk

    Gör så här

    • Gör först tortillabrödet.
    • Blanda alla ingredienser till en jämn deg.
    • Låt stå och svälla i 15 minuter.
    • Dela upp degen i 8 bitar och kavla ut tunt i på ett mjölat underlag med majsmjöl.
    • Stek tortillabröden i en torr stekpanna någon minut på bägge sidor.
    • Lägg ovan på varandra och täck med en bakduk för att inte torka ut.
    • Gör dressingen genom att riva skalet på en apelsin.
    • Häll yoghurt i en skål och blanda ner apelsinskal, salt, peppar och lite honung.
    • Gör i ordning alla tillbehör till din tortilla genom att skära papayan i skivor.
    • Skär bort resten av skalet på apelsinen med en vass kniv och skär ut fina filéer.
    • Lägg ärtorna i en skål och hacka pistagenötter och lägg i en skål.
    • Skär kyckling i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kycklingen runt om.
    • Strö på salt, peppar och örtkryddor.
    • Pressa över citronsaft.
    • Stek kycklingen på svag värme i ca 10 min.
    • Lägg på sallad på tortillabrödet.
    • Lägg på papaya, apelsinklyftor, kyckling och gröna ärtor.
    • Toppa med en klick apelsindressing, hackade pistagenötter och persilja.
    • Rulla ihop och ät som en wrap.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 1 kruka kruksallad
    • 0.5 st papaya
    • 1 dl frysta ärtor
    • 3 msk gräslök
    • 6 msk pistagenötter
    • 500 g kycklingfilé
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk torkade örter
    • 0.5 st citron
    Apelsindressing
    • 1 st apelsin
    • 2 dl matlagningsyoghurt
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk honung
    Glutenfri tortilla – 8 st
    • 400 g vatten
    • 0.33 msk bakpulver
    • 50 g rismjöl
    • 1 tsk salt
    • 30 g psylliumhusk
  • Lördag frukost 334 Kcal

    Havrebröd med pumpafrön

    Ett gott mättande bröd som du lätt kan frysa in och ta ut vid behov!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 40 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 334 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 100 g smör
    • 5 dl mjölk
    • 2 msk flytande honung
    • 2 tsk salt
    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl havremjöl
    • 6 dl dinkelsikt
    • 1 st ägg
    • 0.5 dl solroskärnor
    • 0.5 dl pumpafrön

    Gör så här

    • Smält smöret och tillsätt mjölken.
    • Värm till 37 grader och häll i en skål.
    • Tillsätt honung och salt.
    • Smula ner jästen och tillsätt havremjöl och dinkelsikt.
    • Blanda om degen ordentligt och forma till 12 st runda bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
    • Låt jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
    • Sätt ugnen på 250 grader.
    • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på solrosfrön och pumpafrön.
    • Grädda i 12 minuter och låt svalna.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 100 g smör
    • 5 dl mjölk
    • 2 msk flytande honung
    • 2 tsk salt
    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl havremjöl
    • 6 dl dinkelsikt
    • 1 st ägg
    • 0.5 dl solroskärnor
    • 0.5 dl pumpafrön
  • Söndag frukost 126 Kcal

    Gul smoothie

    En frisk och härlig apelsinsmoothie som passar lika bra till frukost som till mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 126 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st apelsin
    • 0.5 st mango
    • 100 g sharon
    • 1 dl mandelmjölk
    • 1 dl vatten

    Gör så här

    • Skala apelsin, mango och sharonfrukt och lägg ner i en blender.
    • Mixa och häll på mandelmjölk och vatten till en bra konsistens.

     

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st apelsin
    • 0.5 st mango
    • 100 g sharon
    • 1 dl mandelmjölk
    • 1 dl vatten
Torrvaror
  • 6 dl kaffe
  • 0.5 dl quinoa
  • 2 tsk olivolja
  • 12 msk pistagenötter
  • 2 tsk honung
  • 0.66 msk bakpulver
  • 100 g rismjöl
  • 60 g psylliumhusk
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 3 tsk flytande honung
  • 6 dl havremjöl
  • 6 dl dinkelsikt
  • 0.5 dl solroskärnor
  • 0.5 dl pumpafrön
Frukt/grönt
  • 3 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
  • 0.5 dl ärter
  • 1.5 st citron
  • 1 st salladshuvud
  • 50 g sockerärtor
  • 50 g ärtskott
  • 0.5 st granatäpple
  • 2 kruka kruksallad
  • 1 st papaya
  • 2 dl frysta ärtor
  • 4 st apelsin
  • 225 g sparris
  • 4 st rädisor
  • 1 st citronklyfta
  • 0.5 dl blåbär
  • 0.5 st mango
  • 100 g sharon
Mejeri
  • 6 st skiva halloumi (ca 20 g)
  • 4 dl matlagningsyoghurt
  • 110 g smör
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 2.5 dl mandelmjölk
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 3 st ägg
  • 1000 g kycklingfilé
  • 400 g torskrygg
  • 3 msk stenbitsrom
Kryddor/smaksättare
  • 7.5 msk gräslök
  • 2 tsk torkade örter
  • 4 tsk salt
  • 0.5 tsk vaniljpulver

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!