Tillbaka till menyerna

V 36/2022

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 576 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 576 Kcal

      Tandorilax med kål och kikärtssallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 919 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 919 Kcal

      Biff Yakiniki

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 476 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 476 Kcal

      Rotfruktssoppa med korv

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 631 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 631 Kcal

      Kålpudding med keso

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 46.6 gram

Fett: 33.8 gram

Protein: 36 gram

Energi: 650.5 kcal

  • Måndag middag 576 Kcal

    Tandorilax med kål och kikärtssallad

    En ljuvlig lax med tandorikrydda som serveras tillsammans med kål och en kikärtssallad.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 576 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 tsk tandorikrydda
    • 1 tsk rapsolja
    Kål och kikärtssallad
    • 190 g kikärter
    • 2 dl vitkål
    • 0.5 st fänkål
    • 1 tsk curry
    • 0.5 dl gräddfil
    • 1 msk majonnäs
    • 4 msk citronsaft
    • 1 msk dill
    • 1 kruka färsk mynta
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör först salladen genom att hälla av och skölj kikärter ordentligt.
    • Blanda alla ingredienser i en stor skål.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Strö på salt, peppar och tandorikrydda på laxen.
    • Hetta upp en stekpanna med olja.
    • Bryn laxfiléerna några minuter per sida.
    • Servera med kål och kikärtsalladen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 tsk tandorikrydda
    • 1 tsk rapsolja
    Kål och kikärtssallad
    • 190 g kikärter
    • 2 dl vitkål
    • 0.5 st fänkål
    • 1 tsk curry
    • 0.5 dl gräddfil
    • 1 msk majonnäs
    • 4 msk citronsaft
    • 1 msk dill
    • 1 kruka färsk mynta
    • 0 salt och svartpeppar
  • Tisdag middag 919 Kcal

    Biff Yakiniki

    En härlig och smakrik maträtt - Biff Yakiniki tillsammans med en quinoasallad! Går jättebra att byta ut yakinikusåsen till teriyakisås om du inte hittar den i butiken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 81 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 49 gram

    Energi: 919 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g ryggbiff
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk rapsolja
    • 3 msk yakinikusås
    • 1 msk sesamfrön
    • 1 tsk honung
    • 5 g solrosskott
    Quinoasallad
    • 2 dl vit quinoa, okokt
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.15 st gurka
    • 75 g sockerärtor
    Tillbehör
    • 0.5 dl cashewnötter
    • 2 msk sesamfrön

    Gör så här

    • Gör först quinoassalladen genom att koka quinoa i lättsaltat vatten, ca 13 min.
    • Häll av vattnet och torka väl.
    • Häll olja och sweet chilisås i en skål och blanda ner quinoa, gräslök, salt och peppar.
    • Skär gurkan i bitar och dela sockerärtorna.
    • Blanda ner i salladen.
    • Strimla ryggbiffen och strö på salt och peppar.
    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn biff, lök och vitlök några minuter.
    • Häll på yakinikisås eller teriyakisås och strö på sesamfrön.
    • Låt puttra 5 minuter och smaka av med ev lite flytande honung.
    • Häll upp i små skålar och dekorera med solrosskott.
    • Servera med quinoasalladen och skålar med saltade cashewnötter och rostade sesamfrön.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g ryggbiff
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk rapsolja
    • 3 msk yakinikusås
    • 1 msk sesamfrön
    • 1 tsk honung
    • 5 g solrosskott
    Quinoasallad
    • 2 dl vit quinoa, okokt
    • 1 tsk sesamolja
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.15 st gurka
    • 75 g sockerärtor
    Tillbehör
    • 0.5 dl cashewnötter
    • 2 msk sesamfrön
  • Onsdag middag 476 Kcal

    Rotfruktssoppa med korv

    Enkel och god rotfruktssoppa! Vill du prova att göra denna rätt vegetarisk? Byt då ut chorizo mot vegokorv!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 38 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 476 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 100 g kålrot
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g chorizo
    • 2 tsk olivolja
    • 1.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 1.5 tsk torkad basilika
    • 1 st lagerblad
    • 1 msk tomatpuré
    • 6 dl vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 kvist färsk rosmarin

    Gör så här

    • Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Skär korven i bitar. Hetta upp en gryta och bryn grönsaker, lök och korv  i lite olja.
    • Tillsätt kryddor, tomatpuré och häll på vatten.
    • Smula ner buljongtärningen, tillsätt lagerblad och låt koka i 20 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Dekorera med rosmarin.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 100 g kålrot
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g chorizo
    • 2 tsk olivolja
    • 1.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 1.5 tsk torkad basilika
    • 1 st lagerblad
    • 1 msk tomatpuré
    • 6 dl vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 kvist färsk rosmarin
  • Torsdag middag 631 Kcal

    Kålpudding med keso

    En härlig husmanskosträtt som går snabbt att tillaga och perfekt även som matlåda. Denna kålpudding serveras med rårörda lingon och en sallad till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 42 gram

    Fett: 33 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 631 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 kg vitkål
    • 1 msk smör
    • 1.5 msk ljus sirap
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g blandfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st ägg
    • 2 tsk japansk soja
    • 125 g keso
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 dl rårörda lingon
    • 2 dl blandsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skär bort roten på vitkål och skär kålen i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kålen i några minuter.
    • Tillsätt sirap, salt och peppar och låt steka gyllenbrunt.
    • Lägg hälften av kålen i en ugnsfast form.
    • Lägg färsen i en bunke.
    • Skala och finhacka lök och blanda ner med ägg, soja, keso, sirap, salt och peppar.
    • Fördela färsen över kålen och lägg resten av kålen över.
    • Sätt in i ugnen i 30 minuter.
    • Servera med rårörda lingon och sallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 kg vitkål
    • 1 msk smör
    • 1.5 msk ljus sirap
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g blandfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st ägg
    • 2 tsk japansk soja
    • 125 g keso
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 dl rårörda lingon
    • 2 dl blandsallad
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 300 g laxfilé
  • 300 g ryggbiff
  • 200 g chorizo
  • 300 g blandfärs
  • 0.5 st ägg
Kryddor/smaksättare
  • 0.5 tsk tandorikrydda
  • 1 tsk curry
  • 1 msk dill
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk gräslök
  • 1.5 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 1.5 tsk torkad basilika
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 tsk japansk soja
Torrvaror
  • 2 tsk rapsolja
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 tsk honung
  • 2 dl vit quinoa, okokt
  • 0.5 dl cashewnötter
  • 2 tsk olivolja
Övrigt
  • 190 g kikärter
  • 1 msk majonnäs
  • 3 msk yakinikusås
  • 1.5 msk ljus sirap
  • 0.5 dl rårörda lingon
Frukt/grönt
  • 2.5 dl vitkål
  • 0.5 st fänkål
  • 4 msk citronsaft
  • 2.5 st gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 5 g solrosskott
  • 0.15 st gurka
  • 75 g sockerärtor
  • 1 st palsternacka
  • 100 g kålrot
  • 2 st morot
  • 2 dl blandsallad
Mejeri
  • 0.5 dl gräddfil
  • 1 msk smör
  • 125 g keso

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!