Tillbaka till menyerna

November1

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 41.7 gram

Fett: 51.1 gram

Protein: 50.8 gram

Energi: 883 kcal

  • Måndag frukost 263 Kcal

    Yoghurt med bär och granola med äpple

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken. Totala receptet för frömüslin är 10 portioner som ni kan förvara i en glasburk efter tillagning.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 263 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl bär (frysta)
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Tina bären.
    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på bär.
    • Toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl bär (frysta)
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Måndag middag 511 Kcal

    Falukorv med äpple och squash

    Gratinerad falukorv med skivor av äpplen och squash i. Servera korven med en grönkålssallad med äpple och selleri. Laga en extra portion och spar till matlåda!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 511 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g falukorv med hög kötthalt
    • 1 st mini squash
    • 0.5 st äpple
    • 3 msk sötstark senap
    • 1 dl riven ost
    • 1 msk bladpersilja
      Grönkålssallad med äpple och selleri – 2 portioner
    • 3 dl grönkål
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk citronsaft
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st äpple
    • 1 st selleristjälk
    • 0.2 dl rostade pekannötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skär snitt i falukorven.
    • Skiva squash och äpple tunt och lägg ner en skiva i varje snitt tillsammans med en klick senap.
    • Strö på riven ost och sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Lägg grönkål i en skål och häll på olivolja och citronsaft.
    • Strö på salt och svartpeppar.
    • Skiva äpple och selleri och blanda ner.
    • Toppa med rostade pekannötter.
    • Servera falukorven med grönkålssalladen.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g falukorv med hög kötthalt
    • 1 st mini squash
    • 0.5 st äpple
    • 3 msk sötstark senap
    • 1 dl riven ost
    • 1 msk bladpersilja
      Grönkålssallad med äpple och selleri – 2 portioner
    • 3 dl grönkål
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk citronsaft
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st äpple
    • 1 st selleristjälk
    • 0.2 dl rostade pekannötter
  • Tisdag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Tisdag lunch 274 Kcal

    Kycklingsoppa med grönsaker och basilika

    God och mustig soppa med kycklingfärs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 274 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st paprika
    • 0.25 st squash
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g kycklingfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 5 dl vatten
    • 1 msk tomatpuré
    • 0.5 msk färsk basilika

    Gör så här

    • Skala och finhacka lök och riv vitlök. Skär paprika och squash i små tärningar.  Skala och skär palsternackan i tärningar.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn gul lök, vitlök och alla grönsaker. Låt gå någon minut och tillsätt örtagårdskrydda, buljongtärning, vatten och tomatpuré.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingfärsen i några minuter. Strö på salt och peppar.
    • Lägg ner kycklingfärsen i soppan och låt koka 10 minuter.
    • Häll upp i en soppskål och strö på färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st paprika
    • 0.25 st squash
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g kycklingfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 5 dl vatten
    • 1 msk tomatpuré
    • 0.5 msk färsk basilika

    Tisdag middag 335 Kcal

    Tomat och morotssoppa med fetaost och mandelspån

    En härlig tomat och morotssoppa med goda tillbehör som gör en enkel rätt lite mer spännande!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 33 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 335 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 st kvisttomat
    • 1 st gul lök
    • 4 st morot
    • 1 st röd chili
    • 2 klyfta vitlök
    • 6 st torkade dadlar
    • 2 tsk olivolja
    • 10 dl vatten
    • 2 tsk flytande honung
    • 2 tsk lantbuljongpulver
    • 0 oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g fetaost
    • 50 g mandelspån
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 msk oregano

    Gör så här

    • Skär tomater i mindre bitar.
    • Skala och hacka lök.
    • Riv morötter grovt.
    • Finhacka chili.
    • Riv vitlöken fint.
    • Dela dadlar.
    • Häll i olivolja i en kastrull och fräs upp alla grönsaker.
    • Tillsätt dadlar, vatten, honung, buljong och kryddor.
    • Låt puttra i 5 min.
    • Mixa soppan slät och häll tillbaka ner i kastrullen.
    • Smaka av med salt och svartpeppar.
    • Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspån.
    • Häll upp soppan i djupa skålar ,
    • Smula över fetaost och mandelspån.
    • Toppa med timjan och oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 st kvisttomat
    • 1 st gul lök
    • 4 st morot
    • 1 st röd chili
    • 2 klyfta vitlök
    • 6 st torkade dadlar
    • 2 tsk olivolja
    • 10 dl vatten
    • 2 tsk flytande honung
    • 2 tsk lantbuljongpulver
    • 0 oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g fetaost
    • 50 g mandelspån
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 msk oregano
  • Onsdag frukost 106 Kcal

    Kesofrutti med hallon

    En mer hälsosam variant av risifrutti!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 106 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 dl keso, 4%
    • 0.5 dl Alpro sojayoghurt Mango
    • 2 dl hallon

    Gör så här

    • Blanda ihop keso och sojayoghurt i en skål.
    • Lägg hallon i en annan skål (spara några till dekoration) och lägg över kesofrutti.
    • Toppa med mer hallon.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 dl keso, 4%
    • 0.5 dl Alpro sojayoghurt Mango
    • 2 dl hallon

    Onsdag lunch 335 Kcal

    Tomat och morotssoppa med fetaost och mandelspån

    En härlig tomat och morotssoppa med goda tillbehör som gör en enkel rätt lite mer spännande!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 33 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 335 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 st kvisttomat
    • 1 st gul lök
    • 4 st morot
    • 1 st röd chili
    • 2 klyfta vitlök
    • 6 st torkade dadlar
    • 2 tsk olivolja
    • 10 dl vatten
    • 2 tsk flytande honung
    • 2 tsk lantbuljongpulver
    • 0 oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g fetaost
    • 50 g mandelspån
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 msk oregano

    Gör så här

    • Skär tomater i mindre bitar.
    • Skala och hacka lök.
    • Riv morötter grovt.
    • Finhacka chili.
    • Riv vitlöken fint.
    • Dela dadlar.
    • Häll i olivolja i en kastrull och fräs upp alla grönsaker.
    • Tillsätt dadlar, vatten, honung, buljong och kryddor.
    • Låt puttra i 5 min.
    • Mixa soppan slät och häll tillbaka ner i kastrullen.
    • Smaka av med salt och svartpeppar.
    • Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspån.
    • Häll upp soppan i djupa skålar ,
    • Smula över fetaost och mandelspån.
    • Toppa med timjan och oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 st kvisttomat
    • 1 st gul lök
    • 4 st morot
    • 1 st röd chili
    • 2 klyfta vitlök
    • 6 st torkade dadlar
    • 2 tsk olivolja
    • 10 dl vatten
    • 2 tsk flytande honung
    • 2 tsk lantbuljongpulver
    • 0 oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 100 g fetaost
    • 50 g mandelspån
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 msk oregano

    Onsdag middag 360 Kcal

    Köttfärssås med hyvlad squashtagliatelle

    Squash hyvlar du med en potatisskalare eller en grönsakssvarv. Fungerar bra till de flesta pastarätter istället för spagetti/tagliatelle.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 360 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 1 krm torkad basilika
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 st squash
    • 8 st cocktailtomater
    Dekoration
    • 2 styck färska basilikablad

    Gör så här

    • Skala moroten och skär i tärningar.
    • Skär selleri i små tärningar.
    • Skala och finhacka lök och riv vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Stek nötfärsen i några minuter. Strö på salt och peppar.
    • Tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och stek i ytterligare några minuter.
    • Rör ner krossade tomater, chilisås, torkad och färsk, hackad basilika.
    • Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 20 minuter.
    • Hyvla tagliatelle från squashen och lägg på tallrikar.
    • Lägg på köttfärssås och dekorera med basilika.
    • Servera med cocktailtomater.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 1 krm torkad basilika
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 st squash
    • 8 st cocktailtomater
    Dekoration
    • 2 styck färska basilikablad
  • Torsdag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Torsdag lunch 142 Kcal

    Kryddig rotfruktssoppa

    En soppa med härliga rotfrukter, kryddad med cayennepeppar, spiskummin, torkad basilika och lagerblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 142 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.25 st kålrot
    • 1 st morot
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 st lagerblad
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 5 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    Topping
    • 1 msk persilja

    Gör så här

    • Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja. Tillsätt kryddor, tomatpuré och häll på vatten.
    • Smula ner buljongtärningen och låt koka i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela en portion i en soppskål och toppa med hackad persilja.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.25 st kålrot
    • 1 st morot
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 st lagerblad
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 5 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    Topping
    • 1 msk persilja

    Torsdag middag 354 Kcal

    Stekt torsk med räksås

    God fiskrätt med smak av räkor och gröna ärtor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 32 gram

    Energi: 354 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g fryst torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl vatten
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 0.75 dl grädde
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 tsk smör
    • 2 dl gröna ärtor
    • 50 g handskalade räkor
    Dekoration:
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Tina fisken och strö på salt och peppar.
    • Skala och finhacka lök och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök och vitlök någon minut.
    • Häll på vatten och smula ner buljongtärningen.
    • Häll på grädde och låt koka upp.
    • Tillsätt hackad gräslök och citronzest.
    • Låt puttra på svag värme i 5 minuter.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn torskfiléerna runt om i några minuter.
    • Lägg upp på ett djupt fat.
    • Blanda ner ärtor och räkor i såsen. Smaka av med salt och peppar.
    • Häll såsen över fisken och dekorera med gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g fryst torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl vatten
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 0.75 dl grädde
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 tsk smör
    • 2 dl gröna ärtor
    • 50 g handskalade räkor
    Dekoration:
    • 1 msk gräslök
  • Fredag frukost 263 Kcal

    Yoghurt med bär och granola med äpple

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken. Totala receptet för frömüslin är 10 portioner som ni kan förvara i en glasburk efter tillagning.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 263 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl bär (frysta)
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Tina bären.
    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på bär.
    • Toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl bär (frysta)
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Fredag lunch 354 Kcal

    Stekt torsk med räksås

    God fiskrätt med smak av räkor och gröna ärtor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 32 gram

    Energi: 354 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g fryst torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl vatten
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 0.75 dl grädde
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 tsk smör
    • 2 dl gröna ärtor
    • 50 g handskalade räkor
    Dekoration:
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Tina fisken och strö på salt och peppar.
    • Skala och finhacka lök och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök och vitlök någon minut.
    • Häll på vatten och smula ner buljongtärningen.
    • Häll på grädde och låt koka upp.
    • Tillsätt hackad gräslök och citronzest.
    • Låt puttra på svag värme i 5 minuter.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn torskfiléerna runt om i några minuter.
    • Lägg upp på ett djupt fat.
    • Blanda ner ärtor och räkor i såsen. Smaka av med salt och peppar.
    • Häll såsen över fisken och dekorera med gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g fryst torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl vatten
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 0.75 dl grädde
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 tsk smör
    • 2 dl gröna ärtor
    • 50 g handskalade räkor
    Dekoration:
    • 1 msk gräslök

    Fredag middag 534 Kcal

    Tomatpaj

    En god vegetarisk paj som går utmärkt att frysa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 534 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 3 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl skalade sesamfrön
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 tsk salt
    • 25 g smör
    • 1 st ägg
    • 30 g spenat
    • 6 styck tomat
    • 1 st gul lök
    • 250 g mozzarella
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 msk sötstark senap
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl pinjenötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Häll ner mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en matberedare. Mixa så att det blandas och tillsätt sedan smör och ägget.  Blanda ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
    • Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.  Klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 150 grader.
    • Ta ut skalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
    • Lägg bladspenat i botten av pajskalet. Skiva tomat. Skala och skiva lök tunt. Riv mozzarella. Varva tomater och lök i pajskalet. Lägg mozzarella på tomaterna.
    • Blanda ägg, grädde och senap i en skål. Skala och riv vitlök. Tillsätt vitlök i skålen med ägg och grädde tillsammans med salt, peppar och örtagårdskrydda. Häll äggstanningen över tomaterna i pajskalet. Toppa med pinjenötter.
    • Grädda pajen ca 30 min i ugn.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 3 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl skalade sesamfrön
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 tsk salt
    • 25 g smör
    • 1 st ägg
    • 30 g spenat
    • 6 styck tomat
    • 1 st gul lök
    • 250 g mozzarella
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 msk sötstark senap
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl pinjenötter
  • Lördag frukost 267 Kcal

    Kesokaka med kardemumma och hallon

    En härlig och fluffig kaka till frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 267 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 0.5 tsk olivolja
    • 2.5 dl keso, 4%
    • 0.5 dl grekisk yoghurt 6%
    • 2 st ägg
    • 2 msk honung
    • 0.25 msk vaniljsocker
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl hallon

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 180 grader.
    • Smörj en mindre ugnsform med olivolja.
    • Lägg keso, yoghurt, ägg, honung, vaniljsocker, kardemumma, havregryn och bakpulver i en bunke.
    • Mixa smeten slät med en stavmixer.
    • Häll smeten i ugnsformen och lägg på hallon.
    • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter.
    • Låt svala något innan servering.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 0.5 tsk olivolja
    • 2.5 dl keso, 4%
    • 0.5 dl grekisk yoghurt 6%
    • 2 st ägg
    • 2 msk honung
    • 0.25 msk vaniljsocker
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl hallon

    Lördag lunch 534 Kcal

    Tomatpaj

    En god vegetarisk paj som går utmärkt att frysa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 534 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 3 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl skalade sesamfrön
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 tsk salt
    • 25 g smör
    • 1 st ägg
    • 30 g spenat
    • 6 styck tomat
    • 1 st gul lök
    • 250 g mozzarella
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 msk sötstark senap
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl pinjenötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Häll ner mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en matberedare. Mixa så att det blandas och tillsätt sedan smör och ägget.  Blanda ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
    • Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.  Klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 150 grader.
    • Ta ut skalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
    • Lägg bladspenat i botten av pajskalet. Skiva tomat. Skala och skiva lök tunt. Riv mozzarella. Varva tomater och lök i pajskalet. Lägg mozzarella på tomaterna.
    • Blanda ägg, grädde och senap i en skål. Skala och riv vitlök. Tillsätt vitlök i skålen med ägg och grädde tillsammans med salt, peppar och örtagårdskrydda. Häll äggstanningen över tomaterna i pajskalet. Toppa med pinjenötter.
    • Grädda pajen ca 30 min i ugn.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 3 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl skalade sesamfrön
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 tsk salt
    • 25 g smör
    • 1 st ägg
    • 30 g spenat
    • 6 styck tomat
    • 1 st gul lök
    • 250 g mozzarella
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 msk sötstark senap
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl pinjenötter

    Lördag middag 607 Kcal

    Kycklingrullar med tomatmarinerad blomkål

    Gott och räcker till många!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 607 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 800 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g fetaost
    • 3 msk ajvar relish
    • 75 g tapenade
    • 3 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 1 msk olivolja
    • 1 tsk torkade örter
    • 60 g cashewnötter
    Tomatmarinerad blomkål
    • 0.75 st blomkålshuvud
    • 150 g soltorkade tomater i olja

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda.
    • Strö på salt och peppar.
    • Fördela fetaost över och klicka på ajvar relish och tapenade.
    • Toppa med hackade färska örter. Rulla ihop filéerna och lägg på en ugnsfast form.
    • Häll över olivoljan och lägg på lite torkade örter.
    • Strö över cashewnötterna och sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Skär blomkålen i små buketter och lägg i en skål.
    • Blanda ner tomaterna och häll över oljespadet och blanda om.
    • Servera med kycklingrullarna.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 800 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g fetaost
    • 3 msk ajvar relish
    • 75 g tapenade
    • 3 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 1 msk olivolja
    • 1 tsk torkade örter
    • 60 g cashewnötter
    Tomatmarinerad blomkål
    • 0.75 st blomkålshuvud
    • 150 g soltorkade tomater i olja
  • Söndag frukost 221 Kcal

    Äggröra med gräslök och tomat

    För dig som gillar äggröra och tomater!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 221 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk gräslök
    • 1 tsk smör
    • 0.5 styck tomat

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg med salt, svartpeppar och hackad gräslök i en skål.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll ner smeten. Rör om med en trägaffel ca 30 sek.
    • Skiva en ½ tomat och lägg på en tallrik. Toppa med äggröran.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk gräslök
    • 1 tsk smör
    • 0.5 styck tomat

    Söndag lunch 142 Kcal

    Kryddig rotfruktssoppa

    En soppa med härliga rotfrukter, kryddad med cayennepeppar, spiskummin, torkad basilika och lagerblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 142 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.25 st kålrot
    • 1 st morot
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 st lagerblad
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 5 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    Topping
    • 1 msk persilja

    Gör så här

    • Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja. Tillsätt kryddor, tomatpuré och häll på vatten.
    • Smula ner buljongtärningen och låt koka i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela en portion i en soppskål och toppa med hackad persilja.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.25 st kålrot
    • 1 st morot
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk cayennepeppar
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 st lagerblad
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 5 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    Topping
    • 1 msk persilja

    Söndag middag 567 Kcal

    Kycklingburgare med Mango Chutneysås

    Somrig känsla med goda smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 29 gram

    Fett: 37 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 567 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 st salladslök
    • 0.5 st gul chili
    • 250 g kycklingfärs
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 skivor västerbottenost
    Mango Chutneysås
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk mango chutney
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk purjolök
    • 2 msk rostade saltade mandlar
    • 0.5 st lime
    • 3 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Gör först såsen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
    • Skala vitlöken.
    • Hacka vitlök, salladslök och chili fint och lägg i en skål.
    • Blanda ner färs, saften av ½ lime, salt och peppar.
    • Forma till burgare och stek i olja några minuter per sida eller lägg på grillen.
    • Lägg på en ostskiva på burgaren.
    • Servera burgarna på stora salladsblad med skivad mango och avokado.
    • Toppa med sås, strimlad purjolök, hackade rostade och saltade mandlar.
    • Dela limen och dekorera varje tallrik med tillsammans med en persiljekvist.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 st salladslök
    • 0.5 st gul chili
    • 250 g kycklingfärs
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 skivor västerbottenost
    Mango Chutneysås
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk mango chutney
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk purjolök
    • 2 msk rostade saltade mandlar
    • 0.5 st lime
    • 3 kvist färsk persilja
Mejeri
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)
  • 1 dl riven ost
  • 200 g fetaost
  • 3 dl keso, 4%
  • 0.5 dl Alpro sojayoghurt Mango
  • 28 tsk smör
  • 2.75 dl grädde
  • 250 g mozzarella
  • 0.5 dl grekisk yoghurt 6%
  • skivor västerbottenost
  • 0.5 dl crème fraiche
Övrigt
  • 1 dl bär (frysta)
  • 2 msk honung
  • 75 g tapenade
  • 150 g soltorkade tomater i olja
  • 2 msk majonnäs
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 600 g falukorv med hög kötthalt
  • 500 g kycklingfärs
  • 300 g nötfärs
  • 250 g fryst torskrygg
  • 50 g handskalade räkor
  • 8 st ägg
  • 800 g kycklingfilé
Frukt/grönt
  • 1 st mini squash
  • 1 st äpple
  • 3 dl grönkål
  • 2 msk citronsaft
  • 2 st selleristjälk
  • 3 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk riven ingefära
  • 3.75 st gul lök
  • 6.5 klyfta vitlök
  • 0.5 st paprika
  • 1.25 st squash
  • 2 st palsternacka
  • 6 st kvisttomat
  • 6 st morot
  • 1 st röd chili
  • 3.5 dl hallon
  • 8 st cocktailtomater
  • 0.25 st kålrot
  • 0.5 tsk citronzest
  • 2 dl gröna ärtor
  • 30 g spenat
  • 6.5 styck tomat
  • 3 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
  • 0.75 st blomkålshuvud
  • 1 st salladslök
  • 0.5 st gul chili
  • 1 st lime
  • 2 st salladsblad
  • 0.5 st mango
  • 0.5 st avokado
  • 2 msk purjolök
Kryddor/smaksättare
  • 5 msk sötstark senap
  • 1 msk bladpersilja
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1.5 msk tomatpuré
  • 2.5 msk färsk basilika
  • 2 tsk lantbuljongpulver
  • 1 oregano
  • 1 msk färsk timjan
  • 0.5 msk stark chilisås
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 styck färska basilikablad
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 1 st lagerblad
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk persilja
  • 0.5 st fiskbuljongtärning
  • 4 msk gräslök
  • 1 tsk salt
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 3 msk ajvar relish
  • 1 tsk torkade örter
  • 2 msk mango chutney
  • 3 kvist färsk persilja
Torrvaror
  • 9 tsk olivolja
  • 0.2 dl rostade pekannötter
  • 6 st torkade dadlar
  • 2 tsk flytande honung
  • 50 g mandelspån
  • 200 g krossade tomater
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 0.5 dl pinjenötter
  • 0.25 msk vaniljsocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 60 g cashewnötter
  • 2 msk rostade saltade mandlar

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.