Tillbaka till menyerna

Min första

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 518 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 268 Kcal

      Krämig sallad med skinka

    • Middag - 244 Kcal

      Ostfyllda oxrulader med varm champinjonsallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 1136 Kcal

    • Frukost - 279 Kcal

      Havre- och kesofrallor

    • Lunch - 268 Kcal

      Krämig sallad med skinka

    • Middag - 589 Kcal

      Fiskgratäng med spenat

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 526 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 244 Kcal

      Ostfyllda oxrulader med varm champinjonsallad

    • Middag - 276 Kcal

      Tomatsoppa med fetaost

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1485 Kcal

    • Frukost - 280 Kcal

      Äggröra med bär

    • Lunch - 589 Kcal

      Fiskgratäng med spenat

    • Middag - 616 Kcal

      Köttfärsgratäng med grönsaker

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 739 Kcal

    • Frukost - 123 Kcal

      Bärsmoothie

    • Lunch - 616 Kcal

      Köttfärsgratäng med grönsaker

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 30.7 gram

Fett: 53.5 gram

Protein: 68.5 gram

Energi: 880.5 kcal

  • Måndag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Måndag lunch 268 Kcal

    Krämig sallad med skinka

    En krämig sallad med några skivor skinka. Gör dubbla portioner och använd som matlåda på måndag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 268 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g grön sparris
    • 2 st morot
    • 100 g sugarsnaps
    • 6 st rädisor
    • 3 cm purjolök
    • 2 msk gräddfil
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 msk senap
    • 1 tsk honung
    • 1 tsk torkad dragon
    • 1 st äggula
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g grönsallad
    • 10 skivor skinka

    Gör så här

    •  Dela sparrisen.
    • Skala och skär morötter i stavar.
    • Hetta upp en kastrull med vatten och koka sparris och morötter i ca 3 minuter.
    • Lägg ner sugarsnaps de sista sekunderna.
    • Häll av vattnet och skölj kallt.
    • Blanda gräddfil, senap, hackad dragon, honung, äggula, salt och peppar i en skål.
    • Skiva rädisor och strimla purjolök.
    • Blanda ner alla grönsaker i skålen.
    • Fördela de krämiga grönsakerna över lite hackad sallad och servera med några skivor lufttorkad skinka.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g grön sparris
    • 2 st morot
    • 100 g sugarsnaps
    • 6 st rädisor
    • 3 cm purjolök
    • 2 msk gräddfil
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 msk senap
    • 1 tsk honung
    • 1 tsk torkad dragon
    • 1 st äggula
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g grönsallad
    • 10 skivor skinka

    Måndag middag 244 Kcal

    Ostfyllda oxrulader med varm champinjonsallad

    En rätt som kombinerar husmanskost och lyxrätt - ostfyllda oxrulader tillsammans med en varm färsk champinjonsallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 244 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lövbiff
    • 60 g färskost med vitlök
    • 50 g haricots verts
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    Varm champinjonsallad
    • 100 g champinjon
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g rucola
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Lägg köttskivorna på en skärbräda.
    • Fördela osten i mitten på skivorna (spara lite till dekoration om du vill) .
    • Lägg på lite haricot verts på varje skiva och strö på salt och peppar.
    • Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn ruladerna runt om i några minuter.
    • Häll på 1 dl vatten och låt sjuda i ca: 10 minuter eller tills köttet är genomstekt.
    • Hacka alla grönsaker till salladen, spara rucola och gräslök till topping.
    • Hetta upp en stekpanna och fräs grönsakerna varma.
    • Servera ruladerna med sallad och toppa med rucola och gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lövbiff
    • 60 g färskost med vitlök
    • 50 g haricots verts
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    Varm champinjonsallad
    • 100 g champinjon
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g rucola
    • 1 msk gräslök
  • Tisdag frukost 279 Kcal

    Havre- och kesofrallor

    Glutenfria frallor som är gjort på keso, ägg och havregryn som grund! Förvara dessa frallor gärna i frysen och ta upp vid behov!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 279 kcal

    Ingredienser

    5 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl keso, 4%
    • 2 st ägg
    • 2 st äpple
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 krm salt
    Topping
    • 3 tsk vallmofrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Riv äpplena.
    • Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Forma till bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
    • Strö på vallmofrön och grädda i ca: 25 minuter.
    • Låt svalna och förvara i frysen.

    Ingredienser

    5 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl keso, 4%
    • 2 st ägg
    • 2 st äpple
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 krm salt
    Topping
    • 3 tsk vallmofrön

    Tisdag lunch 268 Kcal

    Krämig sallad med skinka

    En krämig sallad med några skivor skinka. Gör dubbla portioner och använd som matlåda på måndag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 268 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g grön sparris
    • 2 st morot
    • 100 g sugarsnaps
    • 6 st rädisor
    • 3 cm purjolök
    • 2 msk gräddfil
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 msk senap
    • 1 tsk honung
    • 1 tsk torkad dragon
    • 1 st äggula
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g grönsallad
    • 10 skivor skinka

    Gör så här

    •  Dela sparrisen.
    • Skala och skär morötter i stavar.
    • Hetta upp en kastrull med vatten och koka sparris och morötter i ca 3 minuter.
    • Lägg ner sugarsnaps de sista sekunderna.
    • Häll av vattnet och skölj kallt.
    • Blanda gräddfil, senap, hackad dragon, honung, äggula, salt och peppar i en skål.
    • Skiva rädisor och strimla purjolök.
    • Blanda ner alla grönsaker i skålen.
    • Fördela de krämiga grönsakerna över lite hackad sallad och servera med några skivor lufttorkad skinka.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g grön sparris
    • 2 st morot
    • 100 g sugarsnaps
    • 6 st rädisor
    • 3 cm purjolök
    • 2 msk gräddfil
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 msk senap
    • 1 tsk honung
    • 1 tsk torkad dragon
    • 1 st äggula
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g grönsallad
    • 10 skivor skinka

    Tisdag middag 589 Kcal

    Fiskgratäng med spenat

    En krämig fiskgratäng med spenat!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 47 gram

    Energi: 589 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st schalottenlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 450 g fryst bladspenat
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
    • 700 g torskfile
    • 250 g fetaost
    • 1 dl gratängost
    • 150 g bladspenat

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skala och hacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn löken och vitlöken tillsammans med fryst spenat.
    • Tillsätt grädden, koka upp och låt koka i ca 5 minuter.
    • Smaka av med salt och vitpeppar. 
    • Lägg torsken i en smord ugnsform.
    • Häll gräddsåsen över fisken och smula över fetaost.
    • Strö riven ost ovanpå och ugnsbaka i 20 minuter.
    • Servera med färsk bladspenat.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st schalottenlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 450 g fryst bladspenat
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
    • 700 g torskfile
    • 250 g fetaost
    • 1 dl gratängost
    • 150 g bladspenat
  • Onsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Onsdag lunch 244 Kcal

    Ostfyllda oxrulader med varm champinjonsallad

    En rätt som kombinerar husmanskost och lyxrätt - ostfyllda oxrulader tillsammans med en varm färsk champinjonsallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 244 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lövbiff
    • 60 g färskost med vitlök
    • 50 g haricots verts
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    Varm champinjonsallad
    • 100 g champinjon
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g rucola
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Lägg köttskivorna på en skärbräda.
    • Fördela osten i mitten på skivorna (spara lite till dekoration om du vill) .
    • Lägg på lite haricot verts på varje skiva och strö på salt och peppar.
    • Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn ruladerna runt om i några minuter.
    • Häll på 1 dl vatten och låt sjuda i ca: 10 minuter eller tills köttet är genomstekt.
    • Hacka alla grönsaker till salladen, spara rucola och gräslök till topping.
    • Hetta upp en stekpanna och fräs grönsakerna varma.
    • Servera ruladerna med sallad och toppa med rucola och gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lövbiff
    • 60 g färskost med vitlök
    • 50 g haricots verts
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    Varm champinjonsallad
    • 100 g champinjon
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g rucola
    • 1 msk gräslök

    Onsdag middag 276 Kcal

    Tomatsoppa med fetaost

    Toppa en tomatsoppa med fetaost, så gott!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 300 g vatten
    • 1 tsk honung
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 nypa chiliflakes
    • 100 g fetaost
    • 5 st cocktailtomater i olika färger
    • 1 msk bladpersilja

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök i någon minut.
    • Tillsätt tomater, vatten och honung.
    • Smula i buljongtärningen och lägg ner kryddor.
    •  Låt koka upp och låt sjuda 10 minuter.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Servera med fetaost, några delade cocktailtomater och en kvist bladpersilja.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 300 g vatten
    • 1 tsk honung
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 nypa chiliflakes
    • 100 g fetaost
    • 5 st cocktailtomater i olika färger
    • 1 msk bladpersilja
  • Torsdag frukost 280 Kcal

    Äggröra med bär

    En god krämig äggröra toppad med valfria färska bär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 280 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 dl Bär

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll ner äggröran.
    • Rör om ca 30 sekunder och lägg upp på ett fat.
    • Servera med färska bär.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 dl Bär

    Torsdag lunch 589 Kcal

    Fiskgratäng med spenat

    En krämig fiskgratäng med spenat!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 47 gram

    Energi: 589 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st schalottenlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 450 g fryst bladspenat
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
    • 700 g torskfile
    • 250 g fetaost
    • 1 dl gratängost
    • 150 g bladspenat

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skala och hacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn löken och vitlöken tillsammans med fryst spenat.
    • Tillsätt grädden, koka upp och låt koka i ca 5 minuter.
    • Smaka av med salt och vitpeppar. 
    • Lägg torsken i en smord ugnsform.
    • Häll gräddsåsen över fisken och smula över fetaost.
    • Strö riven ost ovanpå och ugnsbaka i 20 minuter.
    • Servera med färsk bladspenat.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st schalottenlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 450 g fryst bladspenat
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
    • 700 g torskfile
    • 250 g fetaost
    • 1 dl gratängost
    • 150 g bladspenat

    Torsdag middag 616 Kcal

    Köttfärsgratäng med grönsaker

    En god, varm och höstig köttfärsgratäng tillsammans med massor av goda grönsaker i. Toppa gratängen med färsk timjan.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 616 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 8 skiva ost
    • 0.5 dl ajvar relish
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.25 st aubergine
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.75 dl grädde
    Topping
    • 1 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Blanda köttfärs med vitlök, salt, svartpeppar och örtagårdskrydda i en bunke.
    • Lägg köttfärsen i en ugnsfastform.
    • Lägg över ost och bred på ajvar.
    • Skala och skär lök i mindre bitar och finhacka vitlök.
    • Skär de andra grönsakerna i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn grönsakerna i några minuter.
    • Strö på salt, peppar och lite örtagårdskrydda.
    • Lägg grönsakerna över färsen och häll över grädde.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Dekorera med lite färsk timjan.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 8 skiva ost
    • 0.5 dl ajvar relish
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.25 st aubergine
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.75 dl grädde
    Topping
    • 1 msk färsk timjan
  • Fredag frukost 123 Kcal

    Bärsmoothie

    Enkel smoothie på bara 2 ingredienser!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 123 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 dl bär (frysta)
    • 3 dl mjölk

    Gör så här

    • Mixa bär med mjölk och häll upp i ett glas!

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 dl bär (frysta)
    • 3 dl mjölk

    Fredag lunch 616 Kcal

    Köttfärsgratäng med grönsaker

    En god, varm och höstig köttfärsgratäng tillsammans med massor av goda grönsaker i. Toppa gratängen med färsk timjan.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 616 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 8 skiva ost
    • 0.5 dl ajvar relish
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.25 st aubergine
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.75 dl grädde
    Topping
    • 1 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Blanda köttfärs med vitlök, salt, svartpeppar och örtagårdskrydda i en bunke.
    • Lägg köttfärsen i en ugnsfastform.
    • Lägg över ost och bred på ajvar.
    • Skala och skär lök i mindre bitar och finhacka vitlök.
    • Skär de andra grönsakerna i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn grönsakerna i några minuter.
    • Strö på salt, peppar och lite örtagårdskrydda.
    • Lägg grönsakerna över färsen och häll över grädde.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Dekorera med lite färsk timjan.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 8 skiva ost
    • 0.5 dl ajvar relish
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.25 st aubergine
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.75 dl grädde
    Topping
    • 1 msk färsk timjan
Torrvaror
  • 6 dl kaffe
  • 2 tsk honung
  • 3.5 tsk olivolja
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk vallmofrön
  • 400 g krossade tomater
Frukt/grönt
  • 200 g grön sparris
  • 2 st morot
  • 100 g sugarsnaps
  • 6 st rädisor
  • 3 cm purjolök
  • 50 g grönsallad
  • 50 g haricots verts
  • 100 g champinjon
  • 0.5 st squash
  • 1.5 st gul lök
  • 25 g rucola
  • 2 st äpple
  • 2 st schalottenlök
  • 4 klyfta vitlök
  • 450 g fryst bladspenat
  • 150 g bladspenat
  • 5 st cocktailtomater i olika färger
  • 0.5 st rödlök
  • 0.25 st aubergine
  • 0.25 st gul paprika
  • 0.25 st röd paprika
Mejeri
  • 2 msk gräddfil
  • 60 g färskost med vitlök
  • 2 tsk smör
  • 2 dl keso, 4%
  • 3.75 dl grädde
  • 350 g fetaost
  • 8 skiva ost
  • 3 dl mjölk
Kryddor/smaksättare
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk gräslök
  • 1 krm salt
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 2 tsk örtagårdskrydda
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 msk bladpersilja
  • 0.5 dl ajvar relish
  • 1 msk färsk timjan
Övrigt
  • 0.5 msk senap
  • 1 dl gratängost
  • 1 dl Bär
  • 3 dl bär (frysta)
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1 st äggula
  • 10 skivor skinka
  • 300 g lövbiff
  • 4 st ägg
  • 700 g torskfile
  • 300 g nötfärs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!